Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Esszencia_a_jovo_evi_Cziffra_Gyorgy_Fesztivalon_1

Esszencia a jövő évi Cziffra György Fesztiválon

A Cziffra György Fesztiválnak óriási szerepe van abban, hogy a legendás zongoraművész munkássága és emléke a magyar kultúra részévé válhatott. A Hegyvidékhez, a MOMkulthoz ezer szállal kötődő, 2024. január 18-a és február 25-e között immár kilencedik alkalommal sorra kerülő rendezvénysorozatban szokás szerint több műfaj, művészeti ág kedvelői is megtalálhatják a számukra legérdekesebb programokat.

Bogányi Gergely zongorajátéka vezette fel a jövő évi Cziffra György Fesztiválról tartott sajtótájékoztatót a MOMkultban. A zongoraművész Chopin Desz-dúr noktürnjét választotta erre az alkalomra.

Pokorni Zoltán polgármester megnyitóbeszédében viccesen megjegyezte, hogy a fesztivál az elmúlt években majdnem kinőtte a Hegyvidéket – de szerencsére csak majdnem, mivel a programok többségének ezúttal is kerületünk ad otthont. A szándék megvan arra, hogy ez a jövőben is így maradjon. Keller András Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, karmester videoüzenetben tolmácsolta jókívánságait.

Balázs János, az ugyancsak Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal elismert zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője a polgármester szavaira visszautalva elmondta, hogy a szervezők mindig is egyfajta bázisként, otthonként tekintettek a Hegyvidékre. A fesztivál névadójára rátérve úgy fogalmazott, Cziffra György a szó legnemesebb értelmében elmosta a műfaji határokat, mindig „cziffragyörgyösen” játszott, önmaga leglényegét, esszenciáját adva. Ezért választották ez utóbbi szót, azaz az esszenciát a 2024. január 18-a és február 25-e között immár kilencedik alkalommal megrendezendő fesztivál jelszavának.Esszencia_a_jovo_evi_Cziffra_Gyorgy_Fesztivalon_1

A műfajok, sőt művészeti ágak keveredése a programkínálatban is tükröződik, így minden érdeklődő megtalálhatja a számára legérdekesebb rendezvényeket. Balázs János Gubik Petra színművésszel, énekesnővel közösen ad egy műfaji értelemben nehezen behatárolható zenés-prózás estet. Ugyancsak érdekesnek ígérkezik a Cziffra és a kommunista hatalom konfliktusát taglaló, „Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság” című kiállítás is. A program részét képezi továbbá – a teljesség igénye nélkül – filmvetítés, az immáron hagyománynak tekinthető Bárest, valamint több képzőművészeti kiállítás is.

A klasszikus zene természetesen ezúttal is főszerepet kap. A fesztivál kiemelt eseménye, egyben alighanem legnagyobb zenei vállalása a négy Rachmaninov-zongoraverseny két részletben történő műsorra tűzése. Balázs János február 10-én és 25-én tiszteleg ily módon az orosz romantikus zeneszerző emléke előtt. A négy zeneművet, azok nehézsége miatt, sokan a zongoraművészet Mount Everestjének tartják – nem csoda tehát, hogy Balázs János „csúcstámadása” nemzetközi érdeklődésre is számot tart.Esszencia_a_jovo_evi_Cziffra_Gyorgy_Fesztivalon_2

Besszer Szilvia fesztiváligazgató a Cziffra György Fesztivál jószolgálati missziójára hívta fel a figyelmet: A méltóság hangja címet viselő nyitókoncert teljes jegybevételét a Hospice Ház javára ajánlják fel a szervezők. A január 18-án a Müpában létrejövő eseményen közreműködik többek között Miklósa Erika, Halász Judit és Kovács Kati is.

A jótékonyság mellett a fiatalok megszólítása, felkarolása is a fesztivál egyik fontos célkitűzése. A program része egy kifejezetten kisgyerekeknek szóló koncert is, de a fiatal felnőttekről sem feledkeztek meg a szervezők: számos feltörekvő művész számára biztosítanak színpadi bemutatkozási lehetőséget, valamint különböző ösztöndíjakkal, pályázatokkal is segítik kibontakozásukat.

Ha már fiatalok: február 17-én szólóestet ad a Zeneakadémián a még mindig csak 18 esztendős Kevin Chen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021-es győztese. A kanadai csodagyerek videoüzenetet küldött a sajtótájékoztatóra, csakúgy, mint Olga Kern orosz-amerikai zongoraművész. A program végén Balázs János és Gubik Petra adtak ízelítőt leendő estjükből.

WÁ.

 

További részletek a programokról, a fellépőkről, a jegyvásárlási lehetőségekről: cziffrafesztival.hu