Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Iskolát teremtett a művésztanár

Tanítványai közül sokan csak Mózesként emlegették Bakonyi Mihály festőművészt, a Tamási Áron iskola művésztanárát, aki az idén lenne kilencvenéves. Tiszteletére most márványtáblát avattak az oktatási intézményben.

„Hét éve ment el Bakonyi Mihály festőművész, művésztanár, barátunk, kollégánk, mesterünk. A márványtábla a lehető legméltóbb helyre került, a Tamásiban volt ugyanis Bakonyi Mihály egyetlen fő munkahelye, bázisa. A képzőművészeti főiskola elvégzése után itt kezdett dolgozni, és innen ment nyugdíjba” – fogalmazott Sipos Endre művészetfilozófus az iskolában rendezett emléktábla-avató ünnepségen.

Bakonyi barátja és kollégája felelevenítette, hogy a művésztanár két párhuzamos úton járt az élete során. Az egyik a grafikus és festő alkotómunka, a másik pedig a rajztanítás, a vizuális esztétikai nevelés, ezt a két utat azonban „képes volt eggyé olvasztani, és új, magas szintű egységet teremteni”. Több mint harminc évig dolgoztak együtt szakfelügyelőként, szaktanácsadóként és tanfolyamvezetőként. Közösen alapították a Fővárosi Festő Stúdiót, majd a Művésztanár Társaságot.Iskolat_teremtett_a_muvesztanar2

Bakonyi Mihály kimagasló művészi és pedagógiai teljesítménye, Sipos Endre szerint, mindenekelőtt hihetetlen tudásának volt köszönhető. Olyan átéléssel beszélt például Michelangelóról, hogy az olasz reneszánsz mester egyik fő alkotása nyomán Mózesnek nevezték el őt tanítványai. Céltudatosság, munkaszeretet és felelősségtudat jellemezte. Nagyon jó volt vele beszélgetni; a baráti diskurzusokba rendszeresen bekapcsolódott Mihály fia, valamint felesége, Edit is, aki szintén a Tamásiban tanított, ott is ismerkedtek meg.Iskolat_teremtett_a_muvesztanar

Az emléktábla-állítás kezdeményezője, Héder Mária Gabriella festőművész elmondta, hogy a Fővárosi Festő Stúdió – amelynek vezetését tíz évvel ezelőtt vette át az alapító mesterektől, Bakonyi Mihálytól, Sipos Endrétől és Szkotniczky Pétertől – az idén ünnepli alapítása negyvenedik évfordulóját, míg Bakonyi Mihály most lenne kilencvenéves. Ebből az alkalomból kereste meg a Tamási Áron iskolát, ahol a tantestület, valamint Karacs Zsuzsanna igazgató egyaránt a táblaavatás ötlete mellé állt.

Héder Mária Gabriella felidézte, hogy a Fővárosi Festő Stúdió a Fővárosi Pedagógiai Intézet által szervezett pedagógus-továbbképzésként indult 1983-ban. Azóta az intézet megszűnt, de a stúdió önszervezővé vált, havonta találkoznak a tagok, évente pedig művésztelepet tartanak. Jelenleg húsz-harminc aktív tagja van a társaságnak, s az elmúlt negyven évben száznál is több tanítvány fordult meg ott.

Bakonyi Mihály emlékére, a Fővárosi Festő Stúdió szervezésében, október 18-án kiállítás nyílik a Hegyvidéki Önkormányzat folyosógalériájában. A stúdió negyvenéves művésztelepének alkotásai a XI. kerületi Bartók 1 galériában, a jelenlegi és a régi mesterek, valamint a tanítványok munkái pedig az V. kerületi Aranytízben láthatók majd még ebben az évben. Orient Enikő textil- és festőművész kezdeményezésére jövőre ismét a Hegyvidéki Önkormányzat épületében, valamint a Barabás Villában mutatkoznak be Bakonyi Mihály XII. kerületi tanítványai.

z.