Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jön a garázsrendelet - Enyhíti a parkolási gondokat az önkormányzat

Lapunk megjelenése után néhány nappal ülésezik a Hegyvidék képviselő-testülete, amely több fontos témát tárgyal. Sok gondot okoz a XII. kerületben a közterületi parkolás, ennek enyhítéséről is szó esik majd. Első körben azoknak a hegyvidéki lakóknak a közterületi parkolását segítené az önkormányzat, akiknek nincs az ingatlanjukon garázs vagy a telken kialakított autóbeálló. Azoktól az új építésű hegyvidéki ingatlanba költöző lakóktól viszont, akik rendelkeznek ilyennel, megtagadható lenne az ingyenes közterületi parkolási engedély kiadása a lakóhelyhez kapcsolódó zónában.

A hegyvidéki garázsrendelet a főváros parkolási rendjéhez igazodna, és a 2023. november 1-jén vagy azután kiadott érvényes használatbavételi, illetve fennmaradási engedéllyel rendelkező ingatlanokra vonatkozna. A helyben lakók kizárólagos parkolásáról is dönt a testület, amivel a várakozási övezeten kívüli parkolási nehézségeket enyhítené az önkormányzat.

Útfelújításokra, a közterületek zöld felületeinek növelésére és gondozására több száz millió forintot csoportosítana át az önkormányzat a költségvetés módosítására tett javaslatban. Emellett 14 intézményi és közterületi játszótér felújítására is javaslatot tesz a kerület vezetése. Új bútorokat kaphat a szakrendelő, és jelentős összeggel növelnék az önkormányzati lakások felújítására szánt keretet is. Amennyiben a képviselő-testület támogatja az előterjesztést, 100 új növénydézsa is zöldítheti a Hegyvidék közterületeit.

45 millió forinttal emelné meg az önkormányzat a társasházi felújításokra kiírt pályázat keretösszegét. A pályázatra közel 30 társasház jelentkezett. A korábbi eredményes konzultációt követően az önkormányzat újabb egyeztetésre hívta a társasházi közös képviselőket.

Hamarosan magaságyások díszíthetik a kerület sűrűn beépített területein lévő társasházak udvarait, az önkormányzat ugyanis Fonti Krisztina alpolgármester javaslatára pályázatot tervez kiírni, amely kiterjedne a szükséges alapanyagok és eszközök beszerzésére is. Új ügyfélszolgálati pont segíti a Normafán élők ügyintézését a Normafa úton, a szeptember elején újranyitott posta mellett – erről is határoz majd a képviselő-testület.

Az elmúlt évek során hatékonyan segítette a bajba jutott, lakhatásukat vesztett családokat az önkormányzat és az SOS Krízis Alapítvány együttműködése. A képviselő-testület most újabb öt évvel meghosszabbíthatja a családok átmeneti krízisellátásáról szóló szerződést.