Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Már aludni sem lehet a zajos 59-es miatt

A nyár végén két hétig pótlóbusz közlekedett az 59-es villamos helyett, amelynek a vonalán karbantartási munkák zajlottak. Egy rövid részen kicserélték a talpfákat és a síneket, a Liptó utca és a Hegyalja út közötti szakaszon azonban – annak ellenére, hogy az ott élők évtizedek óta kérik – semmilyen érdemi beavatkozás nem történt a durva zajhatások mérséklésére. A Hegyvidéki Önkormányzat felkarolta az érintettek ügyét, hogy a főváros végre vegye komolyan a panaszaikat, és intézkedjen a zajproblémák megoldása érdekében.

„Ötven éve lakunk a társasházunkban, a villamos állapota azóta egyre rosszabb” – mondta el lapunknak a Németvölgyi úton élő Gerő Tamás, aki szószólója lett a villamos zajától szenvedő környékbelieknek. Szerinte a járművek olyannyira zajosak, hogy nyitott ablak mellett éjszaka nem lehet aludni. A szerelvények dübörgése is rendkívül zavaró: amikor a ház előtt elhalad egy jármű, a vitrinben csörömpölnek az üvegpoharak.Mar_aludni_sem_lehet_a_zajos_59-es_miatt1

Felidézte, huszonöt éve kezdtek el levelezni a BKV-val amiatt, hogy az 59-es villamosok zaja rontja az életminőségüket. Azóta csak romlott a helyzet, a sínpálya ugyanis még jobban elhasználódott. Bár azt ők is tudják, hogy a felújítás sokba kerül, ám úgy látják, erre eleget vártak. „Itt már rég alacsonypadlós járműveknek kellene járni, felújított pályával, rendbe tett megállókkal” – fogalmazott Gerő Tamás.

„Sok megkeresés érkezett a környéken élőktől a villamos okozta zajproblémák miatt. A házakhoz közel vannak a sínek, és nagy zajjal jár, amikor a dilatációs hézagokon keresztülhaladnak a szerelvények” – részletezte a problémát Fonti Krisztina alpolgármester. Kitért rá, hogy Pokorni Zoltán polgármester már megkereste a főpolgármestert, de csak egy „lepattintó választ kapott”. Ezért az önkormányzat tovább foglalkozik a kérdéssel.

„Ismételten a főpolgármesterhez fordulunk, reméljük, ezúttal nem söpri le az ügyet az asztalról. A lakók összefogása fontos: minél többen jelzik a problémát, annál nagyobb az esélye, hogy foglalkoznak azzal” – fejtette ki véleményét az alpolgármester.Mar_aludni_sem_lehet_a_zajos_59-es_miatt2

„2014 óta vagyok itt képviselő, azóta folyamatosan kapom a panaszokat a villamos mellett lakóktól. A problémákról időről időre bejelentést tettünk, de nem történt semmi” – mondta Gidófalvy Dénes önkormányzati képviselő, aki arról is beszélt, hogy a zajhatásokon kívül egyéb gondok is vannak az elhanyagolt villamosjárattal: a megállókat gyomok borítják, az utasvárók nagyon rossz állapotban vannak, a régi Tatra villamosokra nehezen tudnak fellépni az idősek.

A Németvölgyi út érintett szakaszán a lakókkal együtt bejárást tartottak a Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársai, akik tájékoztató jellegű zajmérést végeztettek az egyik háznál. „A mintamérés és szubjektív, érzékszervi megítélés alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy valóban zavaró hatású a villamosközlekedés. Jogosak lehetnek tehát a lakossági panaszok, ezeket továbbítjuk a kormányhivatalnak” – mondta Rózsa Zoltán irodavezető. Hozzátette, hogy a most végzett mintamérésnek nincs joghatása, ahhoz a szabványoknak és a jogszabálynak megfelelő közlekedési zajmérést kell végeztetnie a hatáskörrel rendelkező Pest Vármegyei Kormányhivatalnak.

n.