Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Séta és zene a demenciával élőkért

A demenciával élők és hozzátartozóik iránti szolidaritásukat kimutatni jöttek össze ismét a hegyvidékiek az Alzheimer-világnapon. A Monspart Sarolta által alapított gyaloglóklub vezetőivel együtt a résztvevők a Királyhágó tértől a Hegyvidéki Kulturális Szalonig sétáltak, ahol egy klasszikus zenei koncerttel lepte meg őket a Solti György Zeneiskola Ifjúsági Vonószenekara.

„Az Alzheimer-kór, illetve a demencia ma már népbetegség. Szinte mindenki környezetében van érintett, ezért fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét erre a problémára. Szeretnénk elérni, hogy ne legyen tabu a téma, minél többet tudjunk róla” – mondta el a koncert előtt tartott beszédében Fonti Krisztina, a rendezvény fővédnöke.

A hegyvidéki alpolgármester arról is szólt, hogy az öregedéssel nem feltétlenül jár együtt a demencia. A kor előrehaladtával jelentkező memóriavesztés teljesen természetes, ám ha egy idős hozzátartozónk, ismerősünk számára már a napi bevásárlás, vagy akár a saját környékén való eligazodás is problémát jelent, ezek olyan intő jelek lehetnek, amik miatt érdemes szakemberhez fordulni. „Bár a demencia nem gyógyítható, ha ezt a tünetegyüttest hamar észrevesszük és kezeljük, lassítható a folyamat” – figyelmeztetett.Seta_es_zene_a_demenciaval_elokert1

A demencia megelőzéséhez az életmódunkkal is hozzájárulhatunk. Fonti Krisztina szerint mindenkinek ajánlható a rendszeres séta a szabadban, vagy a kertészkedés – amire már a Böszörményi úton létrehozott közösségi kertben is van lehetőség. Az egészséges táplálkozásra is érdemes odafigyelni, továbbá kerülni kell a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást. Különösen fontos az is, hogy járjunk közösségbe, ne magányosan töltsük a hétköznapjainkat, továbbá próbáljunk olyan szellemi és fizikai elfoglaltságokat találni, amik lekötnek minket.

„Minden idősnek szívből ajánlom a Hegyvidéki Kulturális Szalont, valamint a gondozási központok nappali klubjait, ahol jó közösségekre lelhetnek” – folytatta az alpolgármester, aki több demenseknek szóló önkormányzati programot is megemlített. Tavaly ősszel online demenciaszűrés kezdődött, amin eddig közel háromszázan vettek részt, emellett megteremtették a demensellátás feltételeit a Normafa Gondozási Központban. Az érintettek hozzátartozóinak tanácsadással, beszélgetésekkel igyekeznek segítséget nyújtani.

Még az idén elindul egy program, aminek a célja, hogy demenciabaráttá váljon a kerület. Ennek része, hogy az itt élők, dolgozók és tanulók közösségeinek legkülönbözőbb tagjai, például az iskolások, a boltokban dolgozók, a gyógyszertárosok, a tűzoltók, rendőrök, rendészek megfelelő felkészítést követően képesek legyenek felismerni a demenciával élőket, és tudják, milyen segítségre van szükségük.Seta_es_zene_a_demenciaval_elokert2

„Az idős, különösen az egyedül élő, magányos emberek számára felbecsülhetetlen értéke van a közösségben eltöltött időnek. A Hegyvidéki Kulturális Szalon éppen ezért számtalan programot kínál a szabadidő tartalmas eltöltéséhez, beltéren és a szabadban egyaránt” – erről már Menyhárt Éva, az intézmény vezetője beszélt, aki fel is sorolta a közeljövő legérdekesebbnek ígérkező eseményeit.

Az idősek világnapjához kapcsolódva – az október 3-tól 6-ig tartó Hegyvidéki Művészeti Napok keretében – idősek alkotásaiból látható kiállítás a szalonban október 27-ig. Kamaraszínházi produkció, helytörténeti séta, a szellemi frissesség megőrzéséről szóló előadás és mozgásos foglalkozások is színesítik a programot, mindez ingyenesen.

Szeptemberben indult és jövő év májusáig tart az Időspiknik a Hegyvidéken című rendezvénysorozat. Szabadtéri tánc, pétanque, ismeretterjesztő séták, életmód-tanácsadás, művészetterápiás foglalkozások, míg záróeseményként utcabál várják majd az aktív közösségre vágyó időseket.

sz.