Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sírollerkupa a Normafánál rossz időben, jó hangulatban

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a Magyarországon is egyre népszerűbb síroller nem más, mint a sí és a roller „szerelemgyereke”. Nem is tagadhatná le a „szüleit”, mindkét féltől tipikus jegyeket örökölt. Tulajdonképpen egy rövid síléc, amin van két kerék, hogy gyorsan lehessen vele haladni a sík felületeken. Például a Normafa aszfaltján, ahol immár kilencedik alkalommal zajlott a Síroller Magyar Kupa sprint hegyi verseny, méghozzá igencsak nagy érdeklődés mellett.
Ez utóbbi abból a szempontból egyáltalán nem meglepő, hogy a skandináv országokból hódító útjára induló sírollerezés a reneszánszát éli nálunk. Egyrészt objektív okból – egyre kevesebb a hó –, másrészt valóban remek sport, amit tulajdonképpen bármikor lehet űzni, és szinte teljesen olyan, mint a sífutás. Persze ez nem véletlen, mivel eredetileg éppen a sífutóknak találták ki nyári kiegészítő sportként, hogy egész évben tudjanak gyakorolni és főképpen az állóképességüket fejleszteni.
Sírolleren száguldani tehát szinte bármikor lehet, és ezt bizonyította az idei Normafa Kupa is. Meglehetősen zord időjárási körülmények várták a versenyzőket, hűvös volt az idő, ami még nem is lett volna olyan nagy baj, a szemerkélő eső viszont annál inkább. A csúszós aszfalt sem vette el azonban a sportolók kedvét, a gyermektől a masters kategóriáig valamennyi korosztály képviseltette magát a viadalon. Habár a rossz idő miatt az ilyenkor szokásos családi nap elmaradt, még ez sem tudta elrontani a jó hangulatot.Sirollerkupa1„Felállítottunk egy mini síugró sáncot, és lett volna egy tíz lőállású lézeres biatlonpálya is, amely egyébként pontosan olyan, mint a világkupaversenyeken. Sajnos az időjárás közbeszólt, így ezeket a programokat le kellett fújni, de remélem, lesz még alkalmunk bepótolni” – mondta el lapunknak Mikó Gergely, a Normafa Park intézmény vezetője. Arról is szólt, hogy az első Magyar Kupát rögtön a Normafa Park megalakulásakor rendezték, a Vasas SC-vel karöltve. Azóta ez már állandó program, nem csak hivatásos sportolók részére, miközben az egész országból érkeznek utánpótlás- és felnőttversenyzők is.
Az idén hosszabb lett a pálya, mert a nemrégiben átadott Kopp Mária sétánynak köszönhetően egy újabb aszfaltozott útszakasz vált autómentessé, és ez kiváló helyszín nemcsak a versenyzésre, hanem az edzésre is. Két futam indult, klasszikus és korcsolyázó stílusban lehetett nevezni, a legkisebbek hagyományos görkorival indulhattak, kezükben természetesen a speciális, aszfaltra való síbottal.
„A Normafa Magyar Kupa, túl azon, hogy fontos válogató, és beleszámít a Magyar Kupa-sorozatba, egyúttal kiválóan szolgálja a sportág népszerűsítését, hiszen amatőrök előtt is nyitott. Egyesületi háttér nélkül is bárki elindulhat, az eredményét pedig külön számolják” – magyarázta Mikó Gergely.
Aki szeretne megismerkedni a sírollerezés szépségével és izgalmaival, azt a Normafa Park is segíti. A látogatóközpontban ugyanis egy próba erejéig ingyenesen lehet használni a szükséges eszközöket.Sirollerkupa2

-os