Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új, kíméletes eljárások a végbélpolipok eltávolítására

Ma már számos hatékony és kíméletes eljárás létezik a végbélpolipok eltávolítására, a legkorszerűbb műtétek alkalmazásában pedig élen jár a Szent János Kórház. Ez derült ki azon a szakmai bemutatón, amin az ország különböző részeiről érkező hallgatók és sebészek vehettek részt a Kútvölgyi-toronyban, a megújult körülmények között működő sebészeti osztályon.

„Speciális profilunk a vastagbél- és végbélsebészet. Ennek is van egy különleges területe, a végbélnyíláson keresztül végzett műtétek tárháza, amit dr. Zaránd Attila sebész főorvos honosított meg nálunk” – mondta el a továbbképzésen dr. István Gábor, a sebészeti osztály vezetője. A főorvos megjegyezte, hogy az osztályuk végre méltó környezetben, a megújult Kútvölgyi Kórházban működik, ahol minden feltétel biztosított a kiváló szakmai munkához.Uj_kimeletes_eljarasok

Zaránd Attila – aki a Németországban szerzett tapasztalatai alapján az elsők között kezdte el alkalmazni hazánkban az úgynevezett transzanális műtéteket – háromfajta műtéti technikát mutatott be kollégáinak. A sebész érdeklődésünkre elmagyarázta, hogy ezek lényege azonos: valamilyen endoszkópos, mikrosebészeti eszközt a végbélnyíláson keresztül bevezetnek a végbélbe, ennek segítségével távolítják el a polipokat, semmilyen vágásra nincs szükség a hasüreg felől. Ez a betegek számára rendkívül kíméletes, és a hagyományos műtéti eljárásokhoz képest jóval kisebb a komolyabb szövődmények kialakulásának kockázata.

„A végbélpolip tulajdonképpen egy daganatmegelőző állapot. Ezért rendkívül fontos, hogy a polipokat minél előbb felismerjük, és el is távolítsuk” – emelte ki a szakember, arra utalva, hogy mindenkinek érdemes komolyan vennie a végbél- és vastagbélrákszűréseken való részvételt.

sz.