Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egyenruhások védik a diákok biztonságát

Közösen ügyel a gyerekek biztonságos közlekedésére a Hegyvidéki Rendészet és a kerületi rendőrkapitányság a XII. kerületi iskoláknál szeptemberben. Reggeli iskolakezdéskor, valamint a kora délutáni órákban elsősorban a nagy forgalmú útvonal mellett vagy közlekedési csomópontok közelében lévő oktatási intézményeknél láthatunk egyenruhásokat és a munkájukat segítő polgárőröket.

Augusztus végéig 172 olyan közlekedési baleset történt, amiben 14 év alatti gyerek sérült meg. Az esetek alig negyedében voltak ők a hibásak, nagyobbrészt az óvatlan felnőttek okozták a bajt.
Annak érdekében, hogy iskolakezdés idején ne növekedjen ez a szám, évek óta közlekedésbiztonsági akciót szervez a rendőrség, a helyi közterület-felügyeletekkel és a polgárőrökkel együttműködve. Szeptemberben az iskolák előtti zebráknál és parkolókban teljesítenek szolgálatot az egyenruhások. A Hegyvidéki Rendészet munkatársai az idén a Németvölgyi Általános Iskolánál és az Istenhegyi úti angol iskolánál ügyelnek a diákok biztonságára.
„Próbálunk hozzájárulni ahhoz, hogy a szünidő után a gyerekek és a szülők minél gyorsabban visszarázódjanak a mindennapokba. Ilyenkor gyakrabban kihagy a figyelem, ráadásul sok diák most kezdi meg a tanulmányait, nekik teljesen új élmény az iskolába járás” – mondta el lapunknak Dávid Gábor, a Hegyvidéki Rendészet vezetője. Hiába van számos intézmény előtt lámpás gyalogátkelő, tette hozzá, mindig van olyan autós, aki ezt nem veszi figyelembe. Azonnal megváltozik viszont a helyzet, ha rendőr vagy közterület-felügyelő van a közelben, akiknek már a puszta látványa elegendő a szabályok betartásához.Egyenruhasok_vedik_a_diakok_biztonsagat„Nem a büntetés a célunk! Amikor kisebb súlyú a szabálysértés, először csak a figyelmeztetés eszközével élünk” – emelte ki Dávid Gábor, aki azt is megemlítette, hogy az iskolák környékén rendszerint a parkolásból adódnak problémák.
A fokozott jelenlét mellett más módon is erősítették a rendőrök a közlekedésbiztonságot: „Az iskola rendőre” program részeként már tanévkezdés előtt átnézték az oktatási intézmények környékét. Olyan forgalomtechnikai hiányosságokat kerestek, mint a kopott útburkolati jelek, a hiányzó vagy nem látható közlekedési táblák, és ezeket mind pótolták. A mostani akció egész szeptemberben tart, és amennyiben az iskola kéri, akkor a tanévben később is ott lesznek a közelben az egyenruhások.

MM.