Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Imaginációs terápia a Hegyvidék Galériában

Madáretetők egy sivár tájban. Fejük tetejére állított házak. Üres bölcsők egy gyermek kontúrjával. Nemcsak tartalmát tekintve, de vizuálisan is felkavaró élmény Mayer Éva Imaginációs gyakorlatok című kiállítása a Hegyvidék Galériában.

A tárlat, amely elsősorban a gyermekvállalás, a meddőség és a gondviselésbe vetett hit kérdéseit feszegeti, a XVII. Ars Sacra Fesztivál programjának része, egyben a Hegyvidék Galéria első őszi kiállítása. Kallós Judit művészeti vezető köszöntőjében kiemelte, hogy 2017 és 2019 után ez a harmadik alkalom, hogy a galéria valamilyen formában részt vesz a keresztény szellemiségű eseménysorozatban, továbbá külön felhívta a figyelmet arra is, hogy Mayer Éva a megnyitó hetében ünnepelte a születésnapját.

Fonti Krisztina alpolgármester arról beszélt, hogy az Ars Sacra immáron a felnőtté válás küszöbén van, és azt is hozzátette, hogy tizenhét évvel ezelőtt kevesen gondolták volna, mennyi gonddal-bajjal lesz telve a jövő. Nem véletlen, hogy az idei fesztivál mottója egy zsoltáridézet: „Keresd a békét!” Az Ars Sacra sikere a missziós erejében rejlik, folytatta Fonti Krisztina, és a felvidéki származású művésznő kiállítása remekül illeszkedik a programsorozat szellemiségébe.Imaginacios_terapia_a_Hegyvidek_Galeriaban2

Révész Emese művészettörténész Mayer Éva életművét méltatva elmondta, hogy a jó művészet három „lehetetlen” dologra képes: láthatóvá teszi a láthatatlant, megfoghatóvá a megfoghatatlant és kimondhatóvá azt, amit nem lehet kimondani. Azzal, hogy Mayer Éva a munkássága középpontjába helyezte a meddőség kérdését, egy ennyire tabusított témát, pontosan ezeket a célkitűzéseket éri el. Olyan dologról beszél a képzőművészet nyilvánosságán keresztül, ami rengeteg párt érint, itthon mégis alig esik szó róla.

Bár az egyetemes kortárs kultúra tudomást vesz a kérdésről (kiemelendő Frida Kahlo, valamint a jelenkorból Tracy Emin, Tabitha Moses, Eleanor Davis és Stuart Semple munkássága), Mayer Éva úttörőnek számít hazánkban, ráadásul stílusában is különleges. Révész Emese részletesen ismertette az alkotási folyamatot, aminek eredményeként létrejönnek ezek a szinte világító, negatív fényképre (ultrahangfelvételre?) emlékeztető alkotások. A soklépcsős eljárást akár a születés metaforájaként is lehet értelmezni: számtalan akadály előzheti meg azt a pillanatot, amikor az édesanya végre kezébe veheti gyermekét.

A művészettörténész arra is felhívta a látogatók figyelmét, hogy egyik képen sincs emberalak ábrázolva. Ehelyett többnyire antropomorfizált tárgyak, például az említett madáretetők találhatók a középpontban. Szimbolikájukban benne van a várakozás és a remény: a madáretető ugyanis egy madár érkezését is előrevetíti. A szimbolikus tárgyakat fenyegető tájak, kopár hegyek és üres síkságok ölelik körbe, arra utalva, hogy a remény még korántsem bizonyosság.

A méltatások után Mayer Éva köszönetet mondott a jelenlévőknek és mindazoknak, akik segítették őt. Megfogalmazása szerint ő egyfajta szócsöve szeretne lenni azoknak a nőknek, akik nem tudnak, vagy nem mernek a nyilvánosság elé állni problémájukkal.Imaginacios_terapia_a_Hegyvidek_Galeriaban1

A kiállítás nem csupán a szemnek, de a fülnek is szól. A látogatók, miközben a képeket nézegetik, hangszórókon keresztül hallgathatják egy-egy érintett nő történetét, panaszát vagy imafoszlányát. A vizuális és hangingerek beindítják a képzeletet, mindez pedig emlékeztet az úgynevezett imaginációs terápiára, amely igen elterjedt eljárás a pszichológiában.

A szorongással, depresszióval küzdő páciensek ellazult állapotban képeket, szimbólumokat próbálnak előhívni elméjükből, aminek segítségével megfoghatóvá és rendszerezhetővé válnak korábbi traumáik. Nem véletlen tehát a tárlat címe. Az érintetteknek terápiás segítséggel is felérhet ez az élmény, szembesülhetnek azzal, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal. Másoknak is érdemes azonban ellátogatni a galériába, így is téve azért, hogy a meddőség témája elveszítse tabujellegét.

W. Á.

 

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható, a belépés díjtalan. Cím: Királyhágó tér 10. A szeptember 21-i kísérőprogramról a Hegyvidék Galéria honlapján (hegyvidekgaleria.hu) olvashatók részletek.