Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mit tegyünk, ha jönnek a vaddisznók?

Megnőtt a Hegyvidék lakott területeire betévedő vaddisznók száma, a Normafa sétányain is előfordul ember és állat találkozása. Bár alapvetően nem támad ránk, a „jobb félni, mint megijedni” elvet követve érdemes tisztában lenni azzal, mi a teendő, ha szembejön velünk egy csörtető négylábú. Ami biztos, hogy legyünk határozottak és magabiztosak: ne feledjük, a vaddisznó tart tőlünk, és csak arra vágyik, hogy minél gyorsabban elmeneküljön!

Ahogy vége a nyárnak, egyre többször lehet hallani arról, hogy vaddisznók járkálnak a hegyvidéki kertekben és közterületeken. Nem arról van szó, hogy megunták az erdő mélyét, és úgy döntöttek, inkább a városba költöznek, valójában élelmet és vizet keresnek, mert mostanra ezekből már nem mindig akad elegendő az eredeti élőhelyükön.
Ilyenkor nekiindulnak, és oda mennek, ahol több az eleség, van víz, ráadásul a vadászok sem zavarják őket. Így kerülnek a lakott területekre, és rémisztik meg alkalmanként az ott élőket. Főleg sötétben mozognak, holott egyébként nappali életet élnek. Éjszaka viszont nehezebb észrevenni őket. Egyébként is a rejtőzködés mesterei, nagyszerűen megbújnak egy-egy elhanyagolt telken, a bokrok alatt, vagy éppen a magas fűben, hogy aztán onnan induljanak portyára.
Hiába láthatatlanok az ember számára, azért a kutyák észreveszik, kiszagolják őket. Ezért sem ajánlatos az erdei utakon, ösvényeken elengedni kedvencünket, mert ha az megérzi a vadat, és az ösztönei után megy, velünk együtt, bizony, kellemetlen helyzetbe keveredhet.
Könnyen előfordulhat, hogy a megriadt vaddisznó épp felénk menekül, de akár fordulhat is a kocka, és ő kezdi üldözni az ebet. Ez leginkább akkor történhet meg, ha a koca a malacait védi – erre tavasszal lehet számítani –, vagy egy vadkant „sikerül” felbőszíteni. Ebben az esetben a legjobb, ha a hozzánk visszaszaladó kutyát megfogjuk, sőt lehetőség szerint felemeljük, majd rákiabálunk a mögötte futó vaddisznóra. Persze a megelőzés sokkal egyszerűbb. Elég, ha a kutyánkat az erdőben is pórázzal sétáltatjuk, és csak a kijelölt futtatókban engedjük el.Mi_tegyunk_ha_jonnek_a_vaddisznokSzintén a megelőzés a legjobb megoldás, ha a kertektől akarjuk távol tartani az állatokat. Jó tudni, hogy a vaddisznó előszeretettel keresi fel a frissen locsolt gyepet, és nem elsősorban a víz miatt. A rendszeresen és frissen öntözött fűben, de még inkább a földben rengeteg a bogár, rovar, giliszta és más puhatestű, amik odavonzzák a vaddisznókat.
Természetesen azt nem lehet tanácsolni, hogy ne locsoljuk a füvet, azt viszont igen, hogy a kert legyen megfelelően körülkerítve. A hagyományos drótháló nem elegendő, mert azt a nagyobb példányok akár szét is nyomhatják, főleg úgy, ha hiányzik a sávalap. Ilyenkor a vaddisznó egyszerűen a drót alá túr, felemeli a kerítést, és máris szabad az átjárás.
Szinte hívogatják őket a lehullott gyümölcsök, a dió és a mogyoró, ezeket már csak ezért sem javasolt a fűben hagyni. Kedvenc vadászterületüknek számítanak a kukák, amiket felborogatnak, és a tartalmukat akkurátusan átnézik, irdatlan szemetet hagyva maguk után. Éppen ezért kertes házakban a szemetesek legyenek zárható helyen. Ugyancsak a megelőzést szolgálja a kertek karbantartása. Nem szabad elfelejteni, hogy a vaddisznók rejtőzködő életet élnek, ahol nem tudnak elbújni, onnan továbbállnak.
A kiabálással történő elriasztás nemcsak a kutyás, hanem minden más találkozáskor is segíthet, azzal kiegészítve, hogy a sebzett vagy sarokba szorított állat menekülés közben könnyen okozhat sérülést. Ilyen esetekben egyszerűen álljunk félre, hagyjuk elfutni, mert ha látja az egérutat, nem támad ránk.
A kertek védelmében a sávalapos kerítésen kívül is léteznek további praktikák. Segíthetnek a kereskedelemben kapható vadriasztó szerek, amelyek egyetlen hátránya, hogy az állatok idővel megszokják az illatot, ekkor másik fajtára kell váltani.
Hosszabb ideig tarthatja távol a hívatlan vendégeket a nejlonharisnyába tett emberi haj. Helyezzük a csomagot a kerítés azon részeire, ahol a vaddisznók bejutnak a kertbe. Az emberi hajat szinte elviselhetetlenül büdösnek érzik, és biztosan elkerülik. A hatást fokozhatjuk, ha időnként bevizezzük a levágott tincseket.
A kertbe rendszeresen visszatérő vaddisznókat csapdába is lehet ejteni. Semmiféle fájdalom nem éri őket, a csapda valójában egy lecsapódó ajtójú ketrec, amibe kukoricát, gyümölcsöket vagy virághagymákat tesznek. Az így befogott állatokat rendszerint a Pilisi Parkerdő távolabbi részeire szállítják a szakemberek, hogy ne tudjanak visszajutni a városba.

-os