Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nem történt trónfosztás a kilátófutáson

Nemcsak a „Fuss a csúcsra!” kilátófutás rekordját tartja Hirling Márk, hanem az eddigi tizennégy versenyből tizenhármat meg is nyert. Az egyetlen vereség sem „igazi”, mert azt a bizonyos versenyt a koronavírus-járvány miatt nem az Erzsébet-kilátóban, hanem a város legmagasabb pontjához vezető erdei lépcsőn rendezték. A sportoló évek óta elmondja, hogy nem bánná, ha valaki rendes körülmények között legyőzné, mert az számára pluszmotivációt jelentene. Hiába azonban a kihívók sokasága, ez az idén sem sikerült. A kilátófutás bajnoka pedig megígérte, hogy jövőre egy új edzésmódszer segítségével megpróbálja megdönteni a rekordot.

Kevés megkapóbb látvány van annál Budapesten, mint amikor az ember felmegy az Erzsébet-kilátó tetejére, és az utolsó lépcsőfokokat róva lassan feltárul előtte a panoráma. Még inkább mellbevágó az élmény, szó szerint is, ha mindez futva történik.
Pontosan ezt tapasztalhatta meg az a háromszáz versenyző, aki az idén részt vett a tizennegyedik alkalommal meghirdetett „Fuss a csúcsra!” viadalon, hogy legyőzze a kilátó 134 lépcsőfokát. A trónfosztás ezúttal is elmaradt, a szinte „örökös győztes” Hirling Márk 22,79 másodperccel ismét a leggyorsabbnak bizonyult. Habár új rekord nem született, a mostani így is minden idők egyik legjobb eredménye.
A New York-i Empire State Buildingben rendezett verseny mintájára 2009-ben rajtolt el az első „Fuss a csúcsra!”, nagyjából száz induló részvételével. Az utóbbi években már rendre telt házas ez a sportrendezvény.Nem_tortent_tronfosztas1Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a sport az egyik legjobb közösségépítő tevékenység, ezért is támogatja azt az önkormányzat. „Versenysportra viszont egy fillért sem költünk, illetve egyszer, évekkel ezelőtt a kerület támogatta a profi kosárlabdát, aztán rájöttünk, hogy nem ez a mi dolgunk, hanem a tömegsport előmozdítása, hogy jó példát mutassunk, és lehetőséget adjunk a gyerekeknek, időseknek, családoknak a sportolásra. Ezt szolgálják az Aktív Hegyvidék foglalkozásai, valamint az »Előzd meg a fogaskerekűt!« és a »Fuss a csúcsra!«” – emlékeztetett a polgármester, felhívva a figyelmet arra, hogy a maga nemében mindkét verseny egyedülálló. A fogaskerekű csak a Hegyvidéken jár, az Erzsébet-kilátó pedig Budapest legmagasabb pontja és az egyetlen kilátó az országban, ahol futóversenyt lehet rendezni.
„Egyszerűen bámulatos Hirling Márk rekordja – folytatta Pokorni Zoltán. – A 21,26 másodperces eredmény azt jelenti, hogy másodpercenként hat lépcsőfokot halad felfelé. Ez egészen elképesztő teljesítmény, hiszen aki harminc másodperc alatt felér a kilátó tetejére, büszke lehet a teljesítményére.”
„Két hét alatt megvolt a háromszáz internetes előnevezés, azaz nagyon gyorsan betelt az indulói létszám” – mondta el lapunknak Móczán Mónika, a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője. Mivel a tapasztalatok szerint végül nem mindenki jön el a versenyre, ezért a szabad helyek függvényében az idén is lehetett a helyszínen rajtszámot kapni.Nem_tortent_tronfosztas2„Annak érdekében – tette hozzá –, hogy elkerüljük a torlódást, az előnevezőket a választható idősávokon belül vártuk, így a verseny közben látni lehetett, mennyi hely szabadul fel. Ezúttal is volt üresedés, így több olyan versenyző akadt, aki csak sétálni, kirándulni jött a kilátóhoz, aztán élt a lehetőséggel, és kipróbálta magát. Ennek különösen örülünk, mert ők még messzebb vihetik a program hírnevét!”
Ez utóbbiak közé tartozik Imre és Dániel, akik egyetemista társaikkal érkeztek a kilátóhoz. „Ha már itt voltunk, és lehetőséget kaptunk, éltünk vele, futottunk egy jót. Nem készültünk rá, nem tudtuk, hogy van ez a verseny. Ezek után viszont eldöntöttük, hogy jövőre biztosan nem hagyjuk ki, és igyekszünk egy kicsit jobb eredményt elérni, mert a mostani eléggé kocogósra sikeredett” – tettek ígéretet a diákok.
Visszatérő résztvevők Nóra és András, akik a gyermekeikkel együtt futottak. „Ez volt a hatodik futásunk, közben néhány alkalmat kihagytunk. Most az egyik fiunk külön indult, a kisebbik pedig velünk. Valószínűleg a mostani volt az utolsó közös versenyzés, mert kijelentette, hogy jövőre ő is egyedül akar futni, ráadásul, ha törik, ha szakad, egyszer bajnok lesz. Még csak kilencéves, úgyhogy bőven van ideje” – mesélte nevetve az anyuka.Nem_tortent_tronfosztas3Bejelentkezett tehát egy újabb kihívó, ez azonban – legalábbis egyelőre – nem zavarta Hirling Márkot. Pedig az előjelek nem kedveztek, ugyanis egy baleset hátráltatta a felkészülését.
„Volt bennem egy kis félsz, mert pár hete a strandon megsérült a bokám, beszakadt alattam egy csatornarács. Nem nézett ki szépen, mentő vitt a kórházba, ezért nem tudtam úgy készülni, ahogyan szerettem volna. Mindent összevetve elégedett lehetek az időmmel, annak pedig még inkább örülök, hogy jól éreztem magam futás közben, egyáltalán nem fájt a lábam – összegzett a futása után a régi-új győztes, aki megígérte, hogy jövőre ismét nekiveselkedik a csúcsdöntésnek. – Kidolgoztam egy új edzéstervet, amit most a sérülés miatt nem tudtam végrehajtani. Jövőre viszont, remélem, semmi sem hátráltat majd, többet tudok lábra dolgozni, és sikerül új csúcsot futni.”Nem_tortent_tronfosztas5Természetesen Hirling Márknak járt a legjobb időt futó férfi versenyző részére felajánlott 30 ezer forintos sportszerutalvány, és ugyanezt kapta a leggyorsabb női futó is, míg a kategóriánként megadott szintidőn belül célba érők 5 ezer forintos kuponnal térhettek haza. A szervezők kedveztek az idősebb sportolóknak, bevezettek egy új kategóriát az 55 év felettieknek, így a korábbinál többen részesülhettek a pluszajándékban. Nem maradtak üres kézzel a többiek sem, mindenki egy emlékpólóval és befutócsomaggal gazdagodott.Nem_tortent_tronfosztas4

sm.