Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Emelt összegű támogatás a társasházaknak

A társasházak fejlesztését, megújulását az idén is jelentős összegekkel támogatja az önkormányzat. A felújítási és a vis maior pályázatra, valamint az 50 albetétesnél nagyobb házak számára kidolgozott támogatási programra együttesen 100 millió forintnál is nagyobb keretösszeget különített el a képviselő-testület.

A 2024-es társasház-felújítási pályázat kiírásában a kiemelten támogatott célok között szerepel a homlokzati felújítás (ennek keretében a zárt, előkert nélküli utcai homlokzatot 3 méter magasságig graffiti elleni védelemmel kell ellátni), továbbá a közvetlen utcai, lépcsőházi bejáratok, kapuk, kapualjak, kapucsengők, postaládák felújítása, kukák elhelyezése. A felújítási pályázatra a képviselők az eredeti tervezethez képest 25 millió forinttal nagyobb, összesen 65 millió forintos keretösszeget hagytak jóvá, míg a rendkívüli helyzetekben igénybe vehető vis maior támogatásokra 25 millió forintot különítettek el.Emelt_osszegu_tamogatas_a_tarsashazaknak

A felújítási és a vis maior támogatásra folyamatosan lehet pályázni a biztosított keretösszeg kimerüléséig, ez utóbbi esetében ugyanakkor csak a rendkívüli eseményt követő 60. napig igényelhető a pénzügyi segítség. A házankénti támogatás összege akár a 3 millió forintot is elérheti, de ennek aránya nem lehet magasabb a felújítás összköltségének 30%-ánál. Amennyiben a társasház homlokzatfelújításra, vagy graffiti eltávolítására, graffiti elleni védelemre nyújt be pályázatot, az évenkénti támogatás összege 20%-kal növelhető.

A „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszövetkezetekkel” elnevezésű, 2024-re és 2025-re szóló pályázati programját is meghirdette az önkormányzat. A legalább 50 albetéttel rendelkező házak kétéves felújítási programokra kérhetnek támogatást, legalább 50%-os önrésszel. Ennek a pályázatnak az idei évre biztosított keretösszege 15 millió forint.