Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Emlékgyűjtés és hagyományteremtés Normafa-pillanatokkal

Örömteli, elgondolkodtató, inspiráló, természetközeli és hangulatos pillanatokat örökített meg „A mi Normafánk” pályázatra beérkező 182 kép, amelyekből a zsűri által kiválasztott legjobb 40 felvétel március végéig tekinthető meg a Normafa Síház Étteremben. A fotópályázatot hagyományteremtő és emlékőrző céllal hirdette meg a vendéglátóhely csapata amatőrök és profik részére.

A fényképek arról mesélnek, mit jelent ma számunkra Budapest egyik legkülönlegesebb természeti és kulturális helyszíne. „Szerettük volna megszólaltatni a környék lakóit és látogatóit, teret adva nekik arra, hogy megmutathassák kiemelt Normafa-pillanataikat. A cél természetesen az, hogy hagyományt teremtsünk ezzel az emlékgyűjtéssel, hogy az étterem évről évre a környékbeliek kiemelt kulturális fóruma is lehessen” – idézzük Csókay Bence, a Normafa Síház Étterem egyik tulajdonosa szavait.

Az eredményhirdetéssel egybekötött megnyitón Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester képviselte a Hegyvidéki Önkormányzatot. „Gratulálok a fotókiállításhoz, nagyon jó az ötlet! A tél és a síelés dominál a képeken, ami egy síház esetében szerencsés” – kezdte köszöntőjét Pokorni Zoltán, majd elmondta, mennyire büszkék a Normafára, ahová évente egymillió-kétszázezer ember jön fel – ez a 400 hektáros terület Budapest leglátogatottabb parkja a Margitsziget után. Arról is beszélt, hogy tíz éve, amióta az önkormányzat kezeli, nincs erdőgazdálkodás a Normafánál, a fák olyan mértékben nőhettek, mintha 250 ezer 10 centiméter átmérőjű fát ültettek volna el. Igyekeznek rendben tartani a területet, hogy a kirándulók jól érezzék magukat.Emlekgyujtes_es_hagyomanyteremtes_Normafa-pillanatokkal1

A fotópályázat kiváltképp fontos a Hegyvidék lakói számára – osztotta meg gondolatait a polgármester –, mert egyfajta közösségi emlékápolást jelent az itt élőknek. Fontos kordokumentum a nagyszülők és az idősebb generáció számára, miközben kézzelfoghatóbbá teszi a Normafa történetét és sokféleségét a fiatalok és a következő generációk részére is.

Az egyik felvételen a régi világot jelképező kukoricaárus a késő Kádár-kort idézi fel. A képpel és a gasztronómiával kapcsolatban a polgármester arra utalt, hogy bár jó dolog a fotók által megemlékezni egykori idők hangulatáról, de azt szeretnénk, hogy a jelenben normális, európai környezetben tudjunk kirándulni, enni-inni, ebédelni a családunkkal. Úgy gondolja, sikerült megteremteni ennek feltételeit.

A zsűri – Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészeti vezetője, Králik Dániel fotográfus, operatőr, Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, a Hegyvidéki Önkormányzat képviselője, Szabó Krisztina, a Hegyvidéki Önkormányzat kommunikációs vezetője és Vajda Márton, a Normafa Síház Étterem képviselője, a Collectives tulajdonosa – fotóesztétikai, történelmi hitelességi és narratív szempontok figyelembevételével választotta ki a kategóriagyőztes képeket és a fődíjas felvételt. A díjakat Kallós Judit, Sikota Krisztina és – a normafai téli sportok képviselőjeként – Tóth Etre adta át. A fotópályázat meghirdetőinek jóvoltából a nyertesek az étteremben beváltható több tízezer forintos utalvánnyal gazdagodtak, amiből akár egy nagyobb társaságot is megvendégelhetnek.

A fődíjat és a „Normafa helyszínek – terek – épületek” kategória első díját Tóth Csaba Virágvölgyi vasútállomás című képe nyerte el. A legtöbb fotó olyan pillanatokat örökít meg a Normafáról, amiket bármelyikünk átélhetett, láthatott, azonban Tóth Csabának nagyon különleges pillanatot sikerült rögzítenie egy téli, késő esti órán, amikor általában nem járunk arra. Így általa lett a miénk ez az élmény – mondta Sikota Krisztina.Emlekgyujtes_es_hagyomanyteremtes_Normafa-pillanatokkal2

A „Normafa archív” kategória első díját Bürger Nándor érdemelte ki Családi síelés című, múltat és jelent összekötő felvételével, ami a sokak által kedvelt Anna-réten készült. Bemutatja, hogy a 2000-es évek előtt is aktív sportélet folyt a Normafánál. Dokumentálja, hogy a terület már az 1920-as, 1930-as évektől kezdve télisport-központ volt, amelyet most újra sikerült lendületbe hozni – emelte ki Tóth Etre.

A „Normafa természet – sport – életképek” kategória győztese egy rendhagyó esküvői fotó, Baracskai Petra Viharos szerelem című munkája lett, amelyet így jellemzett Sikota Krisztina: „Időtlen kép, ami akár ötven év múlva is aktuális lesz egyediségével és személyességével.” A közönségdíjat Czika Balázs mesebeli hangulatú, Teljes gőzzel című felvétele nyerte el.

Szepesi Dóra