Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gondoskodo_kornyezet_varja_a_gyerekeket_az_ovodakban

Gondoskodó környezet várja a gyerekeket az óvodákban

A Hegyvidéki Önkormányzat nemcsak a gyerekek óvodai elhelyezéséről gondoskodik, hanem arról is, hogy a szülők megfelelő időben és módon kapjanak tájékoztatást a beiratkozás lehetőségeiről és az egyéb fontos tudnivalókról. Az óvodai jelentkezést az idén május 6–10. között lehet intézni az önkormányzat e-ügyintézés rendszerében. A technikai részletekről, továbbá az évközi jelentkezés lehetőségeiről és az óvodaérettség szempontjairól is szó esett az Óvodakóstolgató című rendezvényen, amin a nevelési intézmények vezetőivel is találkozhattak a kisgyermekes szülők.

Tíz óvoda működik a Hegyvidéken az önkormányzat fenntartásában, tizennégy telephellyel. Ezekben mintegy 1700 férőhely van, míg a gyerekek száma 1250 volt tavaly, bőven van tehát hely a hegyvidéki gyerekeknek – hangzott le a 2024-es Óvodakóstolgatón a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

„Akkor vigyük óvodába gyermekünket, ha úgy gondoljuk, már érett ehhez!” – tanácsolta mindenekelőtt a szülőknek az önkormányzat hagyományos rendezvényén Pokorni Zoltán polgármester. Kitért arra is, hogy a törvény szerint hároméves kortól kötelező óvodába íratni a kicsiket, azonban kérvényezhető, hogy maradjanak otthon még egy esztendőt. Hasonlóképpen működik az iskolai jelentkezés is, ami alapesetben hatéves kortól kötelező, indokolt esetben viszont lehet kérni, hogy még egy évig óvodába járhasson a gyerek.Gondoskodo_kornyezet_varja_a_gyerekeket_az_ovodakban2

„Mindegyik hegyvidéki óvoda kiváló, ezért érdemes a legközelebbit választaniuk a szülőknek, ami gyalog vagy tömegközlekedéssel is könnyen elérhető” – mondta Pokorni Zoltán, aki azt is javasolta a családoknak, hogy nézzenek meg akár több óvodát is. Miután döntöttek valamelyik mellett, bízzanak meg abban, mert a bizonytalanságot gyermekük is megérzi, ez pedig nem segíti az óvodakezdés, a leválás egyébként sem könnyű időszakát.

Az idén május 6–10-ig tart az óvodai beiratkozás, amely kényelmesen és gyorsan elintézhető az önkormányzat e-ügyintézés rendszerében. Ebben az időszakban azokat kell beíratni, akik ez év augusztus 31-ig töltik be harmadik életévüket – tájékoztatta az érintetteket Fonti Krisztina alpolgármester. Hozzátette: azt a kisgyermeket, aki később lesz hároméves, regisztrálni lehet a májusi beiratkozási időszakban. A regisztráció ahhoz szükséges, hogy az önkormányzat az óvodai csoportok indításakor kalkulálni tudjon azzal, várhatóan hányan csatlakoznak ezekhez szeptember 1-je után.

„Az én gyermekeim is hegyvidéki óvodákba jártak, ezek voltak a legszebb éveink. Biztonságban, jó helyen tudhattam őket. Annyira jól érezték magukat, hogy délutánonként alig akartak hazajönni” – mesélt személyes tapasztalatairól az alpolgármester. Azt kívánta a szülőknek: az ő gyermekeik is érezzék jól magukat a szerető, gondoskodó környezetet biztosító óvodákban.Gondoskodo_kornyezet_varja_a_gyerekeket_az_ovodakban

Április 15-ig lehet kérvényezni a területileg illetékes kormányhivatalnál, hogy a gyermek négyéves koráig otthon maradhasson – hívta fel a figyelmet Csepreginé Volosinovszki Mária, a polgármesteri hivatal köznevelési és közművelődési irodájának vezetője. Arról is beszélt, hogy ha sajátos nevelési igényű a gyermek, az óvodai jelentkezés során a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleményét is csatolni kell. Az óvodák arra törekednek, hogy egy csoportban csak egy különleges bánásmódot igénylő gyerek legyen.

„Szabadon lehet óvodát választani, de a körzetes gyerekek mindig elsőbbséget élveznek” – emelte ki az irodavezető. Azt ajánlja, hogy a szülők az általuk első helyre rangsorolt intézmény mellett jelöljenek meg B- vagy C-verziót is arra az esetre, ha esetleg nem kerülne be gyermekük a leginkább vágyott óvodába. A családok június 10-ig kapnak értesítést arról, hová vették fel a beiratkozót. Azok számára, akik augusztus 31-e után lesznek háromévesek, a következő év február 28-ig biztosított az évközi jelentkezés lehetősége.

Az online intézhető óvodai jelentkezés technikai részleteiről Gyurkovics László, a polgármesteri hivatal anyakönyvi és szolgáltatási irodájának vezetője szólt. Mint mondta, csak akkor kell az önkormányzat ügyfélszolgálatán regisztrálni az e-ügyintézés rendszerbe, ha abban valaki még semmilyen egyéb ügyet nem intézett korábban, vagy nincs központi Ügyfélkapu-hozzáférése. A jelentkezési űrlap számítógéppel és mobiltelefonnal egyaránt kitölthető.Gondoskodo_kornyezet_varja_a_gyerekeket_az_ovodakban3

Az óvodába lépésre fel lehet készíteni érzelmileg a gyermeket – hangsúlyozta dr. Lengyelné Vörös Katalin, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi tagintézményének vezetője. Azt javasolja, beszélgessünk a kicsivel arról, hogy hamarosan óvodába megy, mutassuk meg neki az épületet, készítsük fel arra, milyen lesz az édesanyja, édesapja nélkül ott töltött idő.

Az óvodaérettséget egy összetett szempontrendszer alapján lehet meghatározni. A kommunikációs képességek kapcsán a tagintézmény-vezető azt emelte ki, hogy a gyerek akarjon és tudjon beszélni, képes legyen elmondani a szükségleteit és érzelmeit, míg a mozgásfejlettséghez kapcsolódóan egyebek mellett az önálló öltözködés, étkezés és WC-használat fontosságát említette. Ez utóbbi szempont kapcsán elhangzott, hogy a nyári időszak jó lehetőséget kínál azoknak, akiknél a szobatisztaság kialakítása még megoldandó feladatot jelent.Gondoskodo_kornyezet_varja_a_gyerekeket_az_ovodakban4

z.

 

Az óvodai felvételi eljárás részletes tájékoztatója, az SNI-ellátások jegyzéke, az óvodai körzetek listája és a nyílt napok időpontjai az óvodaérettséggel kapcsolatos szakmai tanácsokkal együtt megtalálhatók a hegyvidek.hu/elet-hegyvideken/oktatas-neveles/ovodakostolgato internetes oldalon.