Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A Hegyvidéken is fontos a drogmegelőzés

Hegyvidéki szülők körében kezdeményez konzultációt az önkormányzat arról, hogy milyen tapasztalataik vannak saját gyermekeikkel kapcsolatban a kábítószerekről és a droghasználatról. Az ezzel kapcsolatos anonim kutatási kérdőívet, amelynek összeállításában szakértők működtek közre, tavaly novemberben a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon (KEF) mutatták be az önkormányzat vezetői.

A gyerekek mentális egészsége és jólléte minden szülő számára elsődleges fontosságú, és ebben a legmesszebbmenőkig számíthatnak az önkormányzat segítségére – mondta lapunknak Fonti Krisztina alpolgármester, a KEF vezetője. Mint kiemelte, az önkormányzat minden segítséget megad ahhoz, hogy a hegyvidéki szülők biztonságban tudhassák gyermekeiket, és megvédhessék őket a rájuk leselkedő veszélyektől. Hozzátette, ezért indították el 2016 őszén a Hegyvidéki Onvédelem programot is, amelynek célja a gyerekek tudatos médiafogyasztásra való nevelése, a figyelem felkeltése a digitális világ veszélyeire.

Napjaink másik súlyos veszélyforrása a kábítószer-használat. Szerencsére a Hegyvidék a drog szempontjából jelenleg biztonságos kerületnek számít, egyelőre még a leginkább veszélyeztetett fiatal korosztály tagjainak körében sem jellemző a használata – folytatta Fonti Krisztina. „Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, a jövőben szeretnénk nagyobb hangsúlyt helyezni a kábítószerekkel kapcsolatos prevencióra és a felvilágosításra – mondta. – Úgy véljük, a fiatalkori kipróbálás elsősorban nevelési probléma, ezért nem jogi, hanem pedagógiai eszközöket keresnénk a megoldására.”

Az önkormányzat a kérdőívre érkező válaszok kiértékelése után hatékony prevenciós programokat szeretne indítani a szülők és a diákok számára.

A.