Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kikelet a Budakeszi Vadasparkban

Közeledik a tavasz, márciusban a Budakeszi Vadasparkban is felpezsdül az élet. Egymást érik a programok, a tematikus napok, és újra nyitnak a már megszokott látványosságok.

Télen sem állt meg az élet a Budakeszi Vadasparkban, legfeljebb a hidegben mi, emberek, inkább a jó meleg szobában maradtunk. Most azonban lassan már semmi akadálya, hogy újra megteljen a hétköznap 9.00–15.30, hétvégén pedig 9.00–16.00 óráig nyitva tartó szabadtéri állatbemutató.
Az ébredő élővilág mellett a park munkatársai is igyekeznek kedvet csinálni a kiránduláshoz, például a március 3-ra szervezett, hiánypótló „látogatóképző” nappal. Mi szükség erre, hiszen állatkertben vendégeskedni mindenki tud? – tehetnénk fel a kérdést, amire minden bizonnyal részletes választ kapunk. Miként arra is, hogyan érdemes felkészülni egy állatkerti, vadasparki sétára, vagy hogy mire lehet szükség ehhez, és mire biztosan nem.Kikelet_a_Budakeszi_Vadasparkban1Olyan megkerülhetetlen és visszatérő problémákról is szó esik majd, mint az állatok etetése, vagy éppen a figyelmeztető táblák szerepe. Arról is hallhatunk, hogy miért kell az akár legjámborabb társállatot is otthon hagyni. A 10.00 órakor kezdődő ingyenes programok során, de különösképpen a 11.00 órakor induló „látogatóképző” szakvezetésen a résztvevők valóban megtörtént, izgalmas sztorikat is meghallgathatnak kísérőjüktől.
A beporzók napja alkalmából március 9-én tartott tematikus napon a sokszor észre sem vett, apró ízeltlábúak kerülnek reflektorfénybe és nagyító alá. Ritkán gondolunk arra, hogy ha nem lennének viráglátogató rovarok, akkor bizony sem gyümölcs, sem kávé, sem csokoládé nem kerülne az asztalunkra. A szaletliben rendezett játékos vetélkedők, kézműves foglalkozások és ismeretterjesztő előadások során megtudhatjuk, miért vannak veszélyben a beporzók, és mit tehetünk egyszerű, hétköznapi eszközökkel a védelmük, a táplálásuk, a szaporodásuk érdekében.
Ezen a napon méhészekkel is lehet majd találkozni, akik bemutatják ennek a ritka, titokzatos mesterségnek a fogásait, és természetesen mézkóstolásra is lehetőség nyílik. A szokásos állatbemutatókat is megtartják a park gondozói 10.00, 13.00 és 15.00 órakor.Kikelet_a_Budakeszi_Vadasparkban2Ahogy a tavaszi napsugarak átmelegítik a Budai-hegység erdőit, lassan előbújnak az állatok, kipattannak a rügyek, kibontják szirmaikat az első virágok. Az ébredező természetet bemutató különleges, másfél órás szakvezetésekre óvodai és iskolai csoportok jelentkezését várják a vadaspark munkatársai. A március 21–22-i, korlátozott számban látogatható programokra a szakvezetes@bkvp.hu elektronikus címen lehet jelentkezni, és ugyanitt adnak tájékoztatást a további részletekről is.
Egy másik jó hír, hogy március 1-jén újra kinyit a Dínópark, március 15-től pedig a Kalandpark és a Törpevasút is várja a látogatókat. Utóbbiak egyelőre csak hétvégenként fogadnak vendégeket, 10.00–17.00 óráig. Az elsődlegesen a hazai állatok bemutatásával foglalkozó Budakeszi Vadaspark és a hozzá kapcsolódó sokszínű programválaszték lehetőséget ad akár egy egész nap tartalmas eltöltésére is kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt.Kikelet_a_Budakeszi_Vadasparkban3

(Barta)