Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közösségépítő programok önkormányzati támogatással

Hosszú évek óta kiemelt céljának tekinti az önkormányzat a helyi közösségeket összekovácsoló programok megvalósítását, e célból az idén is támogatást nyújt civil szervezeteknek. Mellettük egyházak és cserkészcsapatok, iskolai táborok és tanulmányi kirándulások, továbbá helyi sportszervezetek támogatásáról – összesen több mint 50 millió forint odaítéléséről – is döntött a képviselő-testület.

Hetedik alkalommal írt ki pályázatot a Hegyvidéki Önkormányzat a civil szervezetek közösségfejlesztő programjainak támogatására. Az idei pályázati cél kibővült, ennek köszönhetően már nemcsak az itt élők által ingyenesen vagy kedvezményesen igénybe vehető XII. kerületi programok szervezésére, hanem a külhoni magyarokat segítő és a nemzeti összetartozást erősítő programokra is lehetett támogatást igényelni.

A 20 millió forintos támogatási keretet összesen harmincnyolc pályázónak ítélték oda. A nyertesek egyebek mellett kulturális, ismeretterjesztő, helytörténeti és hagyományőrző rendezvényeket, utcabált, egészségmegőrző, rehabilitációs és sérülteket segítő foglalkozásokat, természetvédelmi akciókat, továbbá határon túli magyar gyerekeket segítő programokat akarnak megvalósítani a támogatás igénybevételével.

Az egyházak, egyházi és cserkészszervezetek részére kiírt pályázaton tizennyolcan kaptak támogatást, összesen 16 millió forintot. A pályázók közösségépítő, lelki, kulturális és szabadidős programok, táborok megvalósításához, kiadvány készítéséhez, eszközbeszerzéshez, felújítási és restaurálási munkákhoz, működési költségekhez igényeltek anyagi hozzájárulást.

A hegyvidéki iskolák működését segítő alapítványok összesen hét pályázó több mint 4 millió forint támogatást használhatnak fel táborok, tanulmányi kirándulások szervezéséhez. A következő hónapokban szakmai, zenei, sport- és gólyatáborban, határon túli kiránduláson és külföldi nyelvi táborban, cserediákprogramban vehetnek részt a támogatott gyermekcsoportok.

Hét sportszervezet több mint 6,5 millió forintot kap a XII. kerületiek aktivitásának előmozdítása érdekében. A pályázók sportprogramok rendezésére, az ehhez kapcsolódó terem- és pályabérletre, továbbá eszközbeszerzésre, oktatói és utazási költségekre nyújtották be támogatási igényeiket.

A hegyvidékiek egészségügyi ellátását segítő három szervezetet is támogat az önkormányzat. A Szent János Centrumkórház szemészeti osztályának és gyermekosztályának alapítványai, valamint a kardiovaszkuláris szűrőprogramokat szervező SZÍVSN Országos Betegegyesület együttesen több mint 3,5 millió forintot kap.