Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Növények – másképp

A Keresztmetszetek cím szinte semmit sem mond annak, aki még nem látta az Ugocsa utcai könyvtárban megnyílt új kiállítást, viszont találóan foglalja össze a lényeget azok számára, akik már megnézték a képeket. Az alkotó, Akonis Hanna a tudományos közegben eltöltött évtized alatt nemcsak szakmai érdeklődéssel szemlélte biológiai, biokémiai vizsgálódásának tárgyát, hanem esztétikai szempontból is felkeltették érdeklődését a mikroszkóp üveglencséi által kirajzolt formák. A publikációk mellett így kezdtek megszületni a képei.Novenyek__maskepp1A növényi gyökér- és szármetszetek megörökítése olyan váratlan flow-élménnyel ajándékozta meg őt, amiből gyakran csak az öt-hat óra után megfájduló kéz rántotta vissza a valóságba – vallja a rajziskolai tanulmányokkal is felvértezett művész munkái létrejöttéről, amelyeken sem az összetett színvilág, sem különleges képzőművészeti bravúrok, sem pedig az önkifejezési szándék nem terelik el a figyelmet a lényegről. Arról, ami maga a természet.
Megszokhattuk, hogy a környezetünkben élő növények felfelé növekednek, gyökereiket a talajba mélyesztik, virágaik pedig általában a szár felső végén bomlanak. Ehhez a vertikális irányultságú szerkezethez képest a hajszálvékony metszetek erősen felnagyított világából szögletes, kerek és ovális formák köszönnek vissza. Messziről nézve szinte matematikai precizitást feltételezve szabályosak, mégis ott lapul a részletekben az egyhangú rendet feloldó egyediség kontrasztja.Novenyek__maskepp2A szemlélő a saját fantáziavilágában képezi le a látottakat. Van, aki mandalákat lát, más absztrakt, nonfiguratív formavilágot, esetleg állatfejeket vél felfedezni. Mindeközben a válogatás zömében jól ismert, hétköznapi fajokat, gyógynövényeket, vadvirágokat tár elénk, például kukoricát, a Hegyvidék rétjein is előforduló orvosi zsályát, a Kissvábhegy bokrai alatt gyomosító farkasalmát vagy a svédcsepp alapanyagát adó lyukaslevelű orbáncfüvet.
Az „Unalmas növények izgalmas belső világa” alcímű kiállítás március 20-ig tekinthető meg az Ugocsa utca 10. szám alatti könyvtárban.Novenyek__maskepp3

B.