Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rendeletmódosítás a fák védelmében

Egy felmérés szerint a Hegyvidék összterületének csaknem háromnegyede zöld, ami a budapesti átlag majdnem kétszerese. Ez a magas arány a jelentős kiterjedésű erdők mellett a parkok és a lakókertek nagy számának is köszönhető, ezért a zöld területek és a fák védelmét az önkormányzat a lakóövezetekben is igyekszik minden eszközzel biztosítani.

A magánterületeken található fák megóvása érdekében az önkormányzat képviselő-testülete Vadász Gábor (Momentum) javaslatára egyöntetűen támogatta a fás szárú növények védelméről szóló rendelet módosítását. Így a továbbiakban minden kiadott fakivágási engedély alapvető adatai az önkormányzat honlapján is elérhetők lesznek.

Péchy László (Fidesz–KDNP) javaslatára, Kovács Gergely (MKKP) észrevétele alapján, a testület azt is előírta a rendeletben, hogy a fapótlási kötelezettség keretében ültetett, 10 centiméternél kisebb törzsátmérőjű díszfákat sem lehet engedély nélkül kivágni. Noha ilyen eset Pokorni Zoltán polgármester testületi ülésen adott tájékoztatása szerint mindössze egyetlenegy alkalommal fordult elő a Hegyvidéken az elmúlt években, és abban az ügyben is kötelezték a tulajdonost az újbóli fapótlásra.