Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szállítási kedvezmény a demenciával élőknek

A Hegyvidéken sok idős ember lakik, annak köszönhetően, hogy itt az átlagosnál jóval tovább élnek az emberek. Az idősekről való gondoskodást kiemelt feladatának tekinti az önkormányzat, így a demenciával élők problémájára is különös figyelmet fordít. Ennek kezelését célozva indította el néhány éve az Alzheimer Cafét, amely a gondozást végző családok munkáját segíti, továbbá online szűrést tett elérhetővé a minél korábbi diagnózis érdekében. Két évvel ezelőtt a demenciával élő idősek integrált nappali ellátásának feltételeit is megteremtette a Normafa Gondozási Központban. A térítésmentes szolgáltatás iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik.Szallitasi_kedvezmeny

A demenciával élő idősek szállításának díja azonban magasnak bizonyult, ezért ezt Fonti Krisztina alpolgármester javaslatára a felére csökkentette az önkormányzat képviselő-testülete. Eddig az intézmény és az idősek lakása közötti oda-vissza szállítás napi 3000 forintba került, mostantól viszont ennek ára mindösszesen 1500 forint lesz.

Az alpolgármester kezdeményezésére az önkormányzat tavaly elindított egy programot a XII. kerület demenciabaráttá alakítása érdekében. Ennek része a lakosság érzékenyítése, ami lehetővé teszi a demencia korai felismerését, valamint azt is, hogy a demenciával élő idősek biztonságban legyenek a mindennapokban.

A polgármesteri hivatal népjóléti irodája nemrég kommunikációs tréningsorozatot szervezett az idősekkel kapcsolatba kerülő intézmények, szolgáltatók munkatársai részére, hogy felismerjék a betegség jeleit az idős embereken, és tudják, miként forduljanak a demenciával élők felé. A szakemberek első körben a XII. kerületi rendőrkapitányság, a Hegyvidéki Rendészet, a Hegyvidék parkolási ügyfélszolgálata, továbbá gyógyszertárak, vendéglátóhelyek munkatársait készítették fel a témában.