Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az „Ides” megkerült receptjei

Ady Endre 135 éve, 1919 januárjában halt meg, azóta megemlékezések végtelen sora jelent meg róla. Édesanyja főztjéről azonban máig nem sokat tudunk, ám Katona Lászlóné Csiky Sára pesti komódjának fiókjából előkerült Ady néni néhány papírra rótt, évtizedeken át kallódó receptje. Sárika ugyanis kisgyermekkorát az Erdély kapujában fekvő Zilahon, nagybátyja otthonában töl­tötte, ahol sokszor volt alkalma találkozni az Ady családdal.

A nagybácsi, Nagy Sándor a Wesselényiről elnevezett gimnázium tanára volt. Itt érettségizett 1896-ban Ady Endre, és itt tanult, majd tanított hosszú ideig Ady Lajos, a költő öccse. Ady, amikor visszalátogatott Zilahra, mindig felkereste egykori tanárát, de szülei a költőnél jóval gyak­rabban voltak a ház vendégei. Amint a távoli Érmindszentről megérkezett a fogat, Ady édesanyja, az „Ides”, ahogy a fiai nevezték, rögvest kiment a konyhába, és afelől érdeklődött, nem segíthetne-e vala­miben. Így a kislány Sárikának nem kellett sokáig kérlelnie őt, hogy süsse meg neki híres-nevezetes almás pitéjét. Ízét még évtizedek múlva is tökéletesen fel tudta idézni, ahogyan a család kedvelt fánkjáét is.Az_Ides_megkerult_receptjei1

 

ALMÁS PITE

Hozzávalók a tésztához: 48 deka liszt, 20 deka vaj, 4 tojás sárgája, fél csomag sütőpor, egy kevés tejföl, késhegynyi só. A töltelékhez: 1,5 kiló alma, 1-2 evőkanál cukor, fél citrom. A tetejére: 4 tojás fehérje, 20 deka cukor, 5 deka darált dió.

Az almát a cukorral péppé kell főzni, és belereszelni a fél citrom héját. Jó, ha áll egy napig. A tésztához valókat jól össze kell ­gyúrni, és a felével kibélelni egy tepsit, úgy, hogy kis pereme legyen. Ebbe önt­jük az almapürét, és langyos sütőben meg­sütjük, de inkább csak szárítjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá kell verni, és apránként beleszórni a porcukrot is. Ha a tészta megsült, a sütőből kivesszük, és kicsit hűlni hagyjuk. Ezután a cukros tojáshabbal beborítjuk, darált dióval megszórjuk. A tészta másik felét vékonyra kinyújtjuk, és ráterítjük. Villával jól meg kell szurkálni, és készre sütni. Ha kissé kihűlt, porcukorral megszórjuk. Kockákra vágva kínáljuk.

 

ADYÉK BURGONYAFÁNKJA

Hozzávalók: 50 deka liszt, 20 deka főtt, áttört burgonya, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, 1 tojás sárgája, 1 egész tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, 4 deka élesztő. A sütéshez: bő olaj.

Az élesztőt egy kis langyos vízben megfuttatjuk, majd a tésztához valókkal összekeverjük, és jól összedolgozzuk. Liszttel beszórt deszkán azonnal kinyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszúrjuk. Minden fánk közepéből egy kis kört is kiszúrunk. Hagyjuk jól megkelni, aztán forró zsírban vagy olajban kisütjük. Habkönnyű fánkokat kapunk, amiket vaníliás cukorral megszórva vagy lekvárral teszünk az asztalra.Az_Ides_megkerult_receptjei2

(pákozdi)