Kánikulában megérkeztek a nyári rokonok
Ki hinné, hogy a görögdinnyétől a cukkiniig milyen gazdag a tökfélék családja – és mind rokonok! A görögdinnye, ami nem más, mint a kabakosokhoz tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj termése, számunkra a forró nyár gyümölcse. Formája, színe, íze a legszebb, a legédesebb nyári napokat idézi. Csak most van, csak most jó, most érdemes sokat enni belőle!
A cukkini, azaz a cucurbita pepo szintén egy háziasított tökfajta. Közép-Amerikából származik, ahol már több mint 7000 évvel ezelőtt ismerték az ottaniak. A kultúrnövényt, miután Európába került, főként az olaszok termesztették, és ők tenyésztették ki a ma ismert változatát, magyar neve is az olasz elnevezésből ered. Az évszak legsokoldalúbb zöldféléje nyersen, sütve, főzve, töltve, rántva, számtalan módon elkészítve fogyasztható. Frissít, fiatalít, és olyannyira kalóriaszegény, hogy bátran ehetünk belőle.
CUKKINILEVES PARADICSOMMAL
A zsenge cukkinit inkább salátákhoz használjuk fel, a nagyabbakból készülhet leves! Ezeket meg kell hámozni, a puha, magos belsejüket kanállal vagy karalábévájóval eltávolítani, és a leveshez csak az ún. húsukat felhasználni.
Hozzávalók (4 személyre):
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál ételízesítő por
30 dkg cukkini
1 kiskanál morzsolt kakukkfű
2-3 érett paradicsom
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 csokor zöldfűszer (petrezselyem, kapor, bazsalikom, majoránna)
csipetnyi curry por
A megtisztított hagymát kis kockákra vágjuk, és az olajon üvegesre sütjük. 2,5 deci vízzel felengedjük, az ételízesítő port beleszórjuk, és felforraljuk. A meghámozott, kibelezett cukkinit belereszeljük, a kakukkfűvel fűszerezzük, majd 5-10 percig főzzük.
Közben a paradicsomokat elfelezzük, és a kemény húsukból kis kockákat vágunk, ezeket levesbetétnek tesszük félre. Ami marad, azt a levesbe dobjuk. Az egészet turmixoljuk, azután a tejszínnel kevert tejfölt beleöntjük. A fokhagymát fokhagymapréssel belenyomjuk, a zöldfűszercsokrot beledobjuk, csipetnyi curry porral fűszerezzük, amitől szép színt kap. Még egyet forralunk rajta. A paradicsomkockákkal megszórva tálaljuk.
CUKKINI FEHÉRBORBAN
Igazán könnyű nyári étel, amit párolt kölessel laktatóvá és mutatóssá is tehetünk. Utóbbihoz nem kell több, mint hogy a kölest vízben megfőzzük, majd egy kis curry porral vagy kurkumával megízesítsük, megszínesítsük. A halványzöld cukkini mellett jól mutat az élénksárga köles.
Hozzávalók (4 személyre):
1 közepes fej vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
2-3 (kb. 50 dkg) zsenge cukkini
só
6 evőkanál száraz fehérbor
2 gerezd fokhagyma
fél kiskanál szárított oregánó
3 evőkanál felaprított, vegyes zöldfűszer (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring)
1 evőkanál citromlé
Cayenne-bors
5 dkg parmezán sajt
A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük, és az olajon üvegesre pároljuk. A cukkinit megmossuk, elfelezzük, és egy centi széles hasábokra vágjuk. A hagymához adjuk, majd 3 percig együtt sütjük, közben megsózzuk. Ezután a száraz fehérbort ráöntjük, és fedő alatt további 5 percig pároljuk.
A fokhagymát rápréseljük, az oregánóval és a felaprított zöldfűszerekkel megszórjuk. A citromlével és a Cayenne-borssal ízesítjük, tálaláskor a parmezánt krumplihámozóval hajszálvékonyan rászeleteljük.
SZŰZÉRMÉK CSŐBEN SÜLT CUKKINIVAL
Látványos, könnyű, mediterrán ízekben gazdag a gratinírozott – magyarul: csőben sült – cukkini. Magában is megállná a helyét ebédre, vacsorára, de a pestós szűzpecsenyével nyári lakomának is beillik.
Hozzávalók (4 személyre):
1 (kb. 50 dkg) sertésszűzpecsenye
…a pestóhoz:
1 csokor bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál fenyőmag
1 dl olívaolaj
4 evőkanál reszelt parmezán sajt
…a sült cukkinihoz:
1-1 kicsi zöld és sárga cukkini
4 paradicsom
20-30 dkg mozzarella
só, őrölt bors
A szűzpecsenyéből 8 szeletet vágunk, megsózzuk, megborsozzuk, de csak akkor sütjük meg, ha a cukkini elkészült. Elsőként a pestót készítjük el: ehhez a bazsalikom leveleit lecsipkedjük, majd a megtisztított fokhagymagerezdekkel, a fenyőmaggal és 8 evőkanál olívaolajjal turmixoljuk. Tálalásig hidegre tesszük.
A cukkinikat hosszában elfelezzük, és a pesto készítésekor megmaradó olajban mindkét oldaláról kissé megpirítjuk, majd egy tepsiben egymás mellé fektetjük. A paradicsomokat és a mozzarellát felkarikázzuk, s felváltva a cukkinik tetejére fektetjük. 225 °C-ra felmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 210 °C-on) 15 percig sütjük. Közben a szűzpecsenyeszeleteket a cukkini sütésénél visszamaradó olajban oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. A pestóval megkenve, a csőben sült cukkinikkal tálaljuk.
CUKKINIS VAGDALT
A darált húsból készült vagdalt, azaz a fasírt téli ételnek számít, de a belereszelt és a tetejére sült cukkinitól azonnal nyárias jelleget kap. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és még mutatósnak is mondható fogás.
Hozzávalók (4 személyre):
1 vöröshagyma
2-3 evőkanál olaj
2 közepes nagyságú cukkini
3 tojás
12 dkg zsemlemorzsa
70 dkg darált hús (sertés, marha)
só, őrölt bors
pirospaprika
A megtisztított vöröshagymát kis kockákra vágjuk, és egy evőkanálnyi olajon megfonnyasztjuk. Az egyik cukkinit lereszeljük, a másikat vékonyan felkarikázzuk. A párolt hagymát, a reszelt cukkinit, a tojást, a zsemlemorzsát a darált húshoz adjuk, sóval, borssal, pirospaprikával jól megfűszerezzük, összedolgozzuk. Egy kiolajozott, zsemlemorzsával beszórt, magas peremű tepsibe nyomkodjuk. A cukkinikarikákkal háztetőcserepekre emlékeztető módon befedjük, és 200 °C-ra (légkeveréses sütőben 185 °C-ra) előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
A formában hagyjuk kissé kihűlni, majd kockákra vágva, kenyérrel, főtt újburgonyával körítve tálaljuk. Valamilyen pikáns mártás, például hollandi illik hozzá, de nyári salátával is kínálhatjuk.
(pákozdi)