Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egeszseg_kozosseg_biztonsag_a_hegyvideki_idoseknek_3

Egészség, közösség, biztonság a hegyvidéki időseknek

„Azért dolgozunk, hogy a hegyvidéki idősek egészségben, közösségben, biztonságban élhessenek” – így foglalta össze Fonti Krisztina alpolgármester az önkormányzat idősekkel kapcsolatos célkitűzéseit a Hegyvidéki Urbanisztikai Beszélgetések programsorozat legutóbbi összejövetelén. Ezúttal az idős- és demenciabarát kerület megteremtése érdekében tett eddigi erőfeszítésekről, valamint a fejlesztési lehetőségekről osztották meg gondolataikat a résztvevők.

A Hegyvidéken kiemelkedően magas a várható élettartam a nők átlagosan 82, a férfiak 78 évig élnek , amivel együtt jár az is, hogy kimagasló az idősek lakosságon belüli aránya, a XII. kerületben élők több mint negyede 65 év feletti. A lakosság egészségi állapota kedvezőbb, mint a fővárosi és az országos átlag, a nagy kiterjedésű zöld területek pedig változatos lehetőséget biztosítanak a sport- és szabadidős tevékenységekre. Ezekkel a megállapításokkal vezette fel Balás Gábor közgazdász, a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ igazgatója moderátorként az idősellátásokkal foglalkozó pódiumbeszélgetést a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

„Sok idős él a Hegyvidéken, ami nagy öröm, de ez sok feladatot is ró ránk. Ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy a hegyvidéki idősek minél teljesebb életet élhessenek” mondta Fonti Krisztina alpolgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat rengeteg programot, kikapcsolódási lehetőséget, ezekkel együtt pedig számos közösséget biztosít az idősek számára. Mint hozzátette, időskorban az egyik legnagyobb problémát az elmagányosodás jelenti, ezért különösen fontos a közösségi kapcsolatok kialakítása.Egeszseg_kozosseg_biztonsag_a_hegyvideki_idoseknek_2

A Hegyvidéki Kulturális Szalont az alpolgármester szerint akár a „közösségek házának" is nevezhetnénk számtalan közösségteremtő programjának köszönhetően. Ezt Menyhárt Éva, a szalon vezetője is megerősítette. Kiemelte, hogy intézményük több mint harminc civil közösség otthona, ahol a Vad horgolóktól a Szupernagyi népdalkörig sokféle társaság találja meg a helyét.

A szabadtéri programok közül rendkívül népszerűek a Monspart Sarolta által alapított gyaloglóklub összejövetelei, valamint a különböző helytörténeti és ismeretterjesztő séták, amik a Szalonegyetem és az Időspiknik a Hegyvidéken programsorozat keretében indulnak rendszeres időközönként. Az egyedülálló Hegyvidéki Zöld Recept programhoz kapcsolódóan aminek a lényege, hogy a háziorvosok gyógyszerek helyett különböző ingyenesen hozzáférhető mozgásformákat írnak fel szintén kínál különböző foglalkozásokat a Hegyvidéki Kulturális Szalon.

Fonti Krisztina a Normafa és a Németvölgy Gondozási Központ idősklubjainak működése kapcsán is azt emelte ki, hogy az alapvető funkciójuk a közösségi együttlét biztosítása. Ezeken a helyeken ugyancsak lehetőséget teremt az önkormányzat a demenciával élő idősek integrált nappali ellátására.

„Célkitűzésünk, hogy a Hegyvidék váljon demenciabaráttá!” hangsúlyozta az alpolgármester. Mint mondta, az első olasz demenciabarát település, a Milánóhoz közeli kisváros, Abbiategrasso mintájára az önkormányzat szeretné elérni a Hegyvidéken, hogy a demencia ne legyen tabutéma, az emberek képesek legyenek felismerni ennek tüneteit, és tudják, hogyan lehet segíteni a demenciával élőknek. Ennek érdekében nemrég tanfolyamok indultak a hegyvidéki üzletek, gyógyszertárak munkatársai, a rendészet és a rendőrség tagjai, továbbá a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények dolgozói részére. A felkészítés most az iskolások a kilencedik évfolyamos diákok érzékenyítésével folytatódik, sok előnyt rejt ugyanis a generációk közötti kapcsolatok kialakítása.Egeszseg_kozosseg_biztonsag_a_hegyvideki_idoseknek_3

„Számos kötelező feladatunk, például a házi segítségnyújtás és a nappali ellátás mellett egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk az önként vállalt feladatainkra, azzal a céllal, hogy minél jobb életminőséget tudjunk biztosítani az időseknek” emelte ki Varga-Kovács Emese, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetője. Megemlítette az Otthon megöregedni programot, aminek a folytatásáról épp a legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület. Ennek lényege, hogy az önkormányzat átvállalja a rászoruló idősek lakásainak akadálymentesítését, hogy minél tovább, biztonságban élhessék életüket a saját otthonaikban.

Az idősek egészségügyi gondozására térve Szócska Miklós, a Kútvölgyi Szakrendelő vezetője arról beszélt, hogy a kerülettel együttműködve egy éve indult el a Hegyvidéki Okos Recept program. Az önkormányzat támogatást nyújt különböző okos mérőeszközök megvásárlásához, amelyekkel bizonyos krónikus betegségek esetében folyamatosan, online kapcsolattal lehet egészségügyi adatokat küldeni a szakorvosoknak, ők pedig távvizit keretében tudják kiértékelni az eredményeket. Ez a fajta „szoros terápiakövetés” az orvosoknak és a betegeknek is időtakarékos megoldást kínál, ráadásul jó hatékonysággal segít megelőzni a komolyabb szövődményeket.Egeszseg_kozosseg_biztonsag_a_hegyvideki_idoseknek_1

A közterületek idősbarát kialakításáról is szó esett a beszélgetésben. Szaszák Gabriella tájépítészmérnök, rehabilitációs szakmérnök úgy látja: ha a parkokat, tereket az idősek is jól tudják használni, akkor ők is szívesen járnak ezekre a helyekre, az idősbarát közterületek tehát nagyban csökkenthetik az érintett korosztály tagjainak elmagányosodását.

Fonti Krisztina a köztéralakítások egyik legjobban sikerült példájaként hozta fel a Városháza tér megépítését, ahová minden korosztály szívesen jár, nemcsak akkor, ha programok vannak, hanem a mindennapokban is. Megoldandó feladatnak tartja ugyanakkor az idősek által nagy számban használt 59-es villamos szerelvényeinek és megállóinak akadálymentesítését, aminek a megvalósítását már évek óta kéri a Hegyvidéki Önkormányzat a fővárostól.

Az alpolgármester kiemelten fontosnak érzi az idősek biztonságát érintő feladatok megoldását is. Megemlítette, hogy az idősekre, különösen az egyedülállókra az „unokázós”, vagy a magukat banki ügyintézőnek kiadó telefonos csalók éppúgy veszélyt jelentenek, mint azok a „hiénák”, akik az értékes ingatlanokat próbálják megszerezni. E jelenségekkel szemben fellépve, a rendőrséggel együttműködve, rendszeresen szervez az önkormányzat tájékoztató programokat, előadásokat. Az idősek biztonságát erősítik a kormány által ingyenesen biztosított Gondosórák is, amikből az önkormányzat közreműködésével már több mint háromezer került a hegyvidéki nyugdíjasok birtokába.Egeszseg_kozosseg_biztonsag_a_hegyvideki_idoseknek_4

Az idősellátásban szükséges fejlesztések kapcsán Fonti Krisztina arról is szólt, hogy az intézményes otthonápolásban egyelőre megoldandó feladat a 24 órás ellátást igénylők gondozása. Pokorni Zoltán polgármester szerint rá kellene venni a kormányt arra, hogy idősotthonokat építsen erre a Hegyvidéken például a köztársasági elnöki rezidencia hatalmas területét tartja alkalmasnak , vagy hogy erre a célra biztosítson támogatást az egyházak és a magánszereplők számára. Szerinte érdemes lenne arra is figyelmet fordítani, hogy az otthonápolást piaci alapon végző, laikus segítők is részesüljenek valamilyen egészségügyi képzésben. Emellett a koronavírus-járvány előtt elindított önkormányzati kezdeményezést újraélesztve ismét fókuszba lehetne helyezni az aktív nyugdíjasokat, akik önkéntesként nyújthatnak hasznos segítséget az idősgondozásban.

n.