Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Felkeszult_a_nyarra_a_Normafa_Park

Felkészült a nyárra a Normafa Park

A Normafa a főváros egyik legkedveltebb kirándulóhelye, évente több mint egymillió látogató érkezik a környékre. Nyáron nemcsak túrázni, sportolni, hanem piknikezni is sokan járnak fel ide. Különösen népszerű az Anna-rét, ahol az igényeket figyelembe véve most újabb tűzrakó helyeket létesített a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény.

„Jó időben és főleg hétvégéken nem ritka a Normafánál, hogy szó szerint már kora reggel sorban állnak a piknikezők a tűzrakó helyekért. Ezért, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal egyeztetve, a meglévő négy mellé további hatot alakítottunk ki, így most egy viszonylag kis területen tíz helyen lehet majd tüzet rakni” – beszélt Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője a főváros egyik leglátogatottabb kirándulóhelyén történt legújabb fejlesztésről.
Mint kiemelte, ennél több tűzrakó hely nem is lesz a jövőben az Anna-réten, mert szeretnék elkerülni, hogy alkalmanként füstbe boruljon az egész környék, különösen a rét melletti játszótér. Van viszont egy új helyszín, ahol kulturált körülmények között lehet piknikezni, mégpedig a Hegyhát út melletti füves-bokros terület, ott most épül két tűzrakó hely.
Mikó Gergely elmondta, hogy a tűzrakók egymáshoz közeli elhelyezése nemzetközi gyakorlat, mert megkönnyíti az ellenőrzést és baj esetén a veszélyelhárítást. Ez utóbbira szerencsére eddig nem volt szükség, bár előfordult, hogy a piknikről távozók egy padot dobtak a tűzrakó helyre, ám erről időben szóltak a kirándulók, így nem lett következménye a felelőtlenségnek.
Gyakorta megesik az is, hogy a kirándulók a fák alatt raknak tüzet, ami azért veszélyes, mert a lángok átterjedhetnek a száraz ágakra, és ez akár komoly erdőtüzet is okozhat. Az intézményvezető külön hangsúlyozta, hogy a Normafa területén kizárólag a kijelölt helyeken szabad tüzet gyújtani, tűzgyújtási tilalom idején pedig ott sem!Felkeszult_a_nyarra_a_Normafa_Park„Ennek ellenére, főleg az Anna-réten és közvetlen környezetében, folyamatosan előfordul illegális tűzrakás, ami jelentős környezetrombolást okoz – tette hozzá. – Éppen ezért magyarul és angolul is táblákat helyeztünk ki, felhívva a figyelmet a szabályok betartására. Ami a szabálytalan tűzrakás miatt kiégett füves részeket illeti, azokat honos fajtákkal újrafüvesítjük.”
Mikó Gergely végezetül arról is beszélt, hogy a nyár egy kicsit nyugodtabb időszak a Normafa számára. Az iskolai szünet miatt ugyanis ilyenkor jelentősen csökken a látogatók száma, míg az év többi szakaszában sok osztály jár fel oda kirándulni. Szünetelnek az erdészeti munkák is, mivel vegetációs ciklusban vannak a növények, és a madarak is elfoglalják a fákat. Fakitermelés egyébként sincs, és a szükséges erdőalakító munkálatokat sem végzik nyáron.

-os