Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Generaciok_csataja_a_Csorsz_utcaban2

Generációk csatája a Csörsz utcában

Kevés kellemesebb szabadidős program van, mint az, amikor együtt sportol az egész család. Erre adott lehetőséget az önkormányzat által első alkalommal – hagyományteremtő szándékkal – meghirdetett Hegyvidéki Családi és Sportnap a Dr. Koltai Jenő Sportközpont füves pályáján.

A Hegyvidék már jelenleg is számos sporthagyománnyal büszkélkedik. A János-hegyi Erzsébet-kilátóban rendezett „Fuss a csúcsra!” lépcsőfutás, a jellegzetes hegyvidéki járművet „versenyre hívó” „Előzd meg a fogaskerekűt!”, vagy éppen a fiatalabb korosztály részére kiírt „Fitt leszel, ha itt leszel” játékos sorverseny mind-mind sokéves múlttal rendelkezik. Mostantól pedig újabb sportesemény kerülhet be a naptárakba: az önkormányzat által rendezett Hegyvidéki Családi és Sportnap, amely a legkisebbektől az idősebbekig az összes korosztály számára élvezetes kikapcsolódást kínál. A Testnevelési Egyetem Csörsz utcai Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában megtartott program a szándékok szerint egyrészt a mozgást népszerűsíti, másrészt közösséget épít, és nem utolsósorban közelebb hozza egymáshoz a generációkat.
Nem véletlen a helyszínválasztás, az önkormányzat vezetése ugyanis már az építkezés idején egyeztetett arról az egyetem vezetésével, hogy a megújuló sportcentrumot a hegyvidékiek is használhassák. Így kerülhetett vissza az idén az eredeti helyére a Hegyvidéki Olimpia (még egy hagyományos XII. kerületi sportrendezvény!), és azt is sikerült elérni, hogy a kerületiek a megadott idősávokban ingyenesen használhassák a modern futókört, továbbá kedvezményesen vehessék igénybe a minden igényt kielégítő fitneszterem szolgáltatásait.Generaciok_csataja_a_Csorsz_utcaban1Minderre a sportnap résztvevőit köszöntő Fonti Krisztina alpolgármester is kitért, aki elmondta, hogy néhány hónappal korábban még munkagépek zúgtak itt, ezt váltja fel most a gyerekzsivaj: „A munkálatok során végig kapcsolatban voltunk az egyetem irányítóival, és megpróbáltuk elérni, hogy minél kevesebb kellemetlenség érje a környéken élőket a beruházás miatt. Amikor pedig kész lett, azzal folytattuk a tárgyalásokat, hogy elérhetővé tegyük a kerületiek számára a sporttelepet.”
Fonti Krisztina kiemelte, a családi sportnap olyan esemény, amin három, de akár több generáció is együtt töltheti az időt: „Lényeges, hogy egészen kis kortól szervezett keretek között is mozogjanak a gyerekek, és ez az életük részévé váljon. De nemcsak őket kell bevonni, hanem a felnőtteket és a szépkorúakat is, hiszen a rendszeres mozgást sohasem késő elkezdeni. Aki pedig belefog, hamarosan megérzi ennek áldásos, egészségvédő hatásait.”
A programot szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője, Móczán Mónika arról beszélt, hogy az alapvető mozgásformák elsajátítása különösen fontos kisgyermekkorban, és persze felnőttként is hasznos a gyakorlásuk. Ennek megfelelően botjárás, mászás, kúszás, ugrás, futás is szerepelt a feladatok között, no meg egy kis agytorna a mindig nagy sikert arató szókirakónak köszönhetően. A legkisebbek az ugrálóvárat vehették birtokukba, emellett különböző sportágakat, köztük a kölyökatlétikát is ki lehetett próbálni.Generaciok_csataja_a_Csorsz_utcaban2Ez utóbbinak különösen örült István, ő ugyanis fiatalon atletizált, és már régóta szerette volna megmutatni ezt a sportágat a kislányának. A XII. kerületben élő szakorvos különösen fontosnak tartja, hogy mindennap mozogjunk, mint fogalmazott, ha így teszünk, akkor nemcsak tovább, hanem egészségügyi szempontból jobban is élhetünk.
Mindennap sportol Kelemen Zsuzsa is, és erre neveli a kisfiát is, akivel rendszeresen jár úszni, a mostani sportnapra is együtt érkeztek. A hegyvidéki anyuka mindenkit arra biztat, hogy kövesse a példájukat, mert meggyőződése: a sportolást bármely életkorban el lehet kezdeni. Andrea pedig elmondta nekünk, hogy az óvodában értesültek a Hegyvidéki Családi és Sportnapról, és az egész családját elhozta, mert ez kiváló alkalom arra, hogy együtt mozogjanak.Generaciok_csataja_a_Csorsz_utcaban3Habár nem klasszikus verseny volt, azért a díjak sem hiányozhattak, a három legsportosabb család, valamint a legidősebb és a legfiatalabb résztvevő ajándékcsomagot kapott. Rajtuk kívül mindenkinek járt valamilyen választható apróság, ennek csupán annyi volt a feltétele, hogy a feladatok közül legalább hármat teljesíteni kellett.

sm.