Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hodit_a_macskahere

Hódít a macskahere

A szokatlan megjelenésű macskaherét, ezt az évelő dísznövényt egyre gyakrabban láthatjuk a közparkokban és a kertekben, mert tetszetős, igénytelen, és mágnesként vonzza a viráglátogató rovarokat. A neve alapján pillangós virágú növényt várnánk, hiszen a herefélék rendszertanilag oda tartoznak, mégis egy ajakos virágú fajjal van dolgunk.
A Phlomis tudományos nemzetségnévben felfedezhetjük a görög „láng” szót, ebből jön az angol „flame” és a német „Flamme” is. Ez arra utal, hogy a növény merev, egyenes szárait egykor kanócként használták a Földközi-tenger térségében. Ma hosszú virágzásáért és vázában is tartós, álörvökben nyíló, krém- vagy napsárga virágaiért ültetik.
Megvásárolhatjuk a kertészetekben, de mi is vállalkozhatunk a felnevelésére. A magokat már februárban érdemes elvetni balkonládába, vagy akár a kertbe, a végleges helyükre. Nem teszünk jót vele, ha behozzuk a szobába, vagy később vetjük, mert a csírázás megindulásához hideghatásra van szüksége. Ha mindenképpen a meleg szobában szeretnénk csíráztatni, akkor a magokat előzőleg tegyük néhány napra a hűtőszekrénybe.Hodit_a_macskahereSzabadban, időjárástól függően, két-hat hét után számíthatunk a sziklevelek megjelenésére. Az évelőágyások meghatározó fajaként kedveli a napos helyet és a jó vízgazdálkodású talajt. Érdes tapintású, szőrös leveleit és szárait a rovarkártevők és a csigák is elkerülik. Csak a hosszabb száraz időszakokban szükséges öntözni, egyébként a mélyre hatoló gyökérzete ellátja nedvességgel.
A megerősödő palánták kiültetésénél számítsunk arra, hogy kifejezetten magas virág, amely a gyomokat hatékonyan visszaszorító, terebélyes tőlevélrózsát nevel. Ebből emelkednek fel a 70-90 centiméter magas virágszárak, amiken májustól augusztusig nyílnak a virágok. Az ősszel elszáradó virágzatok is szépek, érdemes őket a tövön hagyni, vagy virágkötészeti kompozícióban felhasználni.
Magassága miatt jól mutathat sziklakertek hátterébe ültetve, de nagyobb edényben is megél, akár a teraszon, akár a kertben, nem kell télre védett helyre menekíteni. Különösen kék és lila virágok társaságában néz ki szépen, például mediterrán kertekben tökéletes társa az azonos időben virágzó levendula (különösen a francia változat) és a zsálya.

B.