Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jol_halad_az_uj_jatszoterek_epitese_2

Jól halad az új játszóterek építése

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb játszótérfejlesztését kezdte el tavasszal a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy még több lehetőséget biztosítson a családoknak a szabadidő tartalmas és szórakoztató eltöltésére. Négy helyszínen folyik jelenleg a munka, ami háromban már a játékok kihelyezésénél tart, így várhatóan ebben a hónapban megtörténhet az átadás. A Lejtő úton még tavaly készült el az új játszótér, amely most mosdóval bővült, ennek átadásán Fonti Krisztina alpolgármester is részt vett.

Tavaly augusztusban adta át az önkormányzat a Lejtő úti játszóteret, most pedig a hiányzó mosdó is elkészült. „Megkérdeztük a lakókat, milyen játszóteret szeretnének, így került ide hinta, csúszda és trambulin, valamint egy street workout pálya épült. Ez tehát egy többfunkciós szabadidős terület, amit a gyerekek és a felnőttek is használhatnak. Egyetlen dolog hiányzott, a mosdó, amire kicsit várni kellett, de most már ez is a helyére került” – összegezte az előzményeket az átadás után Fonti Krisztina alpolgármester.
Mint hozzátette, nemcsak ennél, hanem a többi készülő játszótér esetében is kikérték a lakosság véleményét. Jelenleg négy játszótér kialakítása van folyamatban, és Fonti Krisztina kiemelte, hogy ahol csak lehet – ez a már meglévőkre is igaz – mosdót és illemhelyet is telepítenek.Jol_halad_az_uj_jatszoterek_epitese_2Eddig egy használaton kívüli zöld felületet lehetett látni a Lidérc utca és a Magasúti köz találkozásánál, hamarosan viszont elkészül az oda tervezett játszótér. A tereprendezés mellett nemcsak homokozó és játszóeszközök, hanem felnőttek számára tervezett szabadtéri fitneszgépek is helyet kapnak ott. Térkővel burkolt járda, eséscsillapító gumiburkolatok, kényelmes ülőrészek és új növényzet teszik kényelmesebbé és barátságosabbá a teret. Arról, hogy pontosan milyen játékok legyenek, megkérdezték a környékbélieket, akik a hintára, csúszdára, mászókára és trambulinra szavaztak.
Megszépül és valódi kis szabadidős paradicsommá válik a Mindszenty bíboros téri körforgalomban található buszmegálló mögötti, mintegy 1800 négyzetméteres zöld terület. A lakossági fórumon bemutatott és elfogadott koncepciónak megfelelően megújul a kutyafuttató, gyalogosrészek épülnek ki, bővül a növényállomány, lesznek játszóeszközök és fitneszgépek is.
Az utak mellé támlás padok, fasorok és különböző növények kerülnek. A meglévő kilátópontnál, egy kisebb téren kapnak helyet a kopjafa és a padok. A közösségi jelleget erősítve a zöld felületeken kerek piknikasztalokat, székeket helyez el a kivitelező. Az edzési lehetőségről fitneszeszközök és egy komplex street workout elem, míg a gyerekek szórakozásáról fészekhinta és famászóka gondoskodnak.
Szintén zajlik a rekreációs pihenőpark kiépítése a Törökbálinti út 9/c számú telken, ahová a lakossági javaslatok alapján fitneszeszközök kerülnek. Az új sétányt stabilizált szórt burkolat fedi majd, a pihenőterületet pedig további növények teszik még kellemesebbé.Jol_halad_az_uj_jatszoterek_epitese_1Eddig is nagy népszerűségnek örvendett a családok körében a Diana park, amely igazi találkozóhelyként funkcionál. Sokan járnak oda, ezért is bővíti az önkormányzat a játszóteret a templom felőli részen. Egy lépcsősoron megközelíthető, köríves terasz jön létre, míg a komplex csúszdás mászóvár alatti burkolat öntött gumiból készül.
Megújulnak a padok, ezek közül négyet áthelyez a kivitelező, a hulladékgyűjtőket pedig modern fedeles kukákra cseréli, hogy a madarak ne férhessenek hozzá a hulladékhoz. Lecseréli a játszóeszközöket, a déli oldalon lévő fősétány mentén új rugós játékokat, kétszemélyes hintákat, mérleghintákat és egy hegyvidéki hangulatot idéző, medvét formáló mászókát telepít, a térkő burkolatot pedig részlegesen eséscsillapító gumiburkolatra cseréli.
A kisebbek csörlős homokozójátékot, a nagyobbak hálós mászókát kapnak. Mindezeken kívül két fitneszeszközzel, napvitorlával, új növényekkel és a játszótér körül kiépített, másfél méter magas kerítéssel gazdagodik a park. A munka itt is elkezdődött, és várhatóan a hónap végén befejeződik.

m.