Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mesterseges_intelligencia_gyorsitja_az_uj_onkologiai_MR-t

Mesterséges intelligencia gyorsítja az új onkológiai MR-t

A legmodernebb, mesterséges intelligenciával felvértezett MR-készülékre cserélte korábbi, elavult berendezését az Országos Onkológiai Intézet. Az új, világszínvonalú diagnosztikai eszköz az eddigihez képest sokkal jobb minőségben készíti felvételeit, gyorsabb működése pedig lehetővé teszi, hogy még több beteg vizsgálatát végezzék el a radiológusok.

„Büszkék lehetünk arra, hogy négy orvosszakma, az onkológia, a szív- és érgyógyászat, a tüdőgyógyászat, valamint a mozgásszervi rehabilitáció csúcsintézménye is itt, a Hegyvidéken működik. Négy olyan intézményről van szó, ami a maga szakterületén az ország legjobbja” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester abból az alkalomból, hogy új, csúcsminőségű MR-készüléket kapott az Országos Onkológiai Intézet.

A kerület vezetője szerint aránylag jól ellátott a XII. kerület CT- és MR-készülékekkel, több is található ezekből a hegyvidéki egészségügyi intézményekben. Az onkológián két CT és egy MR áll a betegek rendelkezésére, ez utóbbi cseréje történt meg az elmúlt hetekben.

„Hallatlanul fontos munkát végez az onkológiai intézet diagnosztikai központja, amely tavaly 84 ezer beteget fogadott, és mintegy 235 ezer vizsgálatot végzett el. Az MR-laborjában 6400 páciens fordult meg, a vizsgálatok száma pedig elérte a 22 ezret, ami kiemelkedően nagy szám” – mondta a polgármester.

„Nem halaszthattuk tovább a tizenkét éves MR-készülékünk cseréjét, aminek a klímaberendezése javíthatatlanná vált” – indokolta dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, miért volt szükség az új diagnosztikai eszköz beszerzésére. Kitért arra is, hogy az intézmény a saját fejlesztési forrásából, közel 600 millió forintért a legjobb ajánlatot adó Siemens készülékét vásárolta meg, amely az előzőhez képest sokkal jobb minőségű felvételeket tud készíteni, valamint gyorsabb vizsgálatokat tesz lehetővé, ezáltal ugyanannyi idő alatt több beteget diagnosztizálhatnak majd a szakemberek.

Az intézetvezető arról is beszélt, hogy jelenleg két CT-t és egy MR-t vehetnek igénybe betegeik diagnosztikai célból. A gépek szinte folyamatosan üzemelnek, kollégái két műszakban, reggel 7-től este 9-ig fogadják a pácienseket, sőt időnként szombaton is végeznek vizsgálatokat. Ezzel az ország második legtöbb vizsgálatot végző intézményévé vált az onkológia.

„A vizsgálatok ideje rövidül, a zajterhelés mérséklődik. A koponya- és nyaki vizsgálatoknál enyhülhet a bezártság érzése, egy tükör segítségével ugyanis a páciens kiláthat a berendezésből” – sorolta az új készülék előnyeit dr. Tárnoki Dávid, az Onkológiai Képalkotó és Invazív Diagnosztikai Központ vezetője.Mesterseges_intelligencia_gyorsitja_az_uj_onkologiai_MR-t

További újdonság, hogy az új berendezés már teljes testvizsgálatokra is alkalmas. „A fejtetőtől a térdhajlatig egészében tudjuk leképezni a testet, a PET-CT vizsgálatokhoz hasonlóan, ám sugárterhelés nélkül. A teljes testvizsgálatokat főleg azoknál alkalmazzuk, akiknél áttétet, nyirokcsomó-megnagyobbodást keresünk” – magyarázta a főorvos.

A mesterséges intelligencia már ebben berendezésben is megtalálható. A technológia mindenekelőtt a képminőség javításához, részletgazdagabb felvételek készítéséhez járul hozzá, valamint ahhoz, hogy a vizsgálat és a radiológiai leletezés ideje rövidebb legyen.

Az új, több mint héttonnás berendezés üzembe helyezéséhez jelentős előkészületekre volt szükség, a telepítéshez ki kellett bontani a diagnosztikai központ épületének falát. A munkálatok részeként megújult a vizsgálóhelyiség, annak kialakítása során a tervezők a betegeket megnyugtató környezet kialakítására törekedtek.

Az MR-készülékkel leggyakrabban a koponya, a nyaki lágyrész, a gerinc, a has és a kismedence vizsgálatát végzik a radiológusok. Az előírások szerint a daganatos betegség felismerésétől számított két héten belül, akut esetben pedig minél hamarabb el kell végezni a képalkotó vizsgálatot.

z.