Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nehany_ora_alatt_tetotol_talpig_atvizsgaltak4

„Néhány óra alatt tetőtől talpig átvizsgáltak”

Személyre szabott egészségügyi konzultációk, hasznos tanácsok és előadások, fontos szűrővizsgálatok – a huszonötödik Hegyvidéki Egészségnapon a XII. kerületiek ezúttal is ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül kaptak visszajelzést egészségügyi állapotukról. A szűrések között most is születtek olyan eredmények, amik életet menthettek.

„A Hegyvidéki Egészségnapnak köszönhetően a kerületben élők beutaló és időpontfoglalás nélkül, egy helyen, teljesen ingyenesen vehetnek részt a vizsgálatokon. Ha pedig fény derül valamilyen problémára, vagy nem megfelelők a mérési eredmények, a szakrendeléseken vagy a háziorvosoknál már célzottan lehet folytatni a kivizsgálásokat. Szívügyünk a hegyvidékiek egészsége, ezért is hívtuk életre ezt a programot, amely nagy örömünkre ezúttal is sokakat vonzott” – foglalta össze lapunknak a Hegyvidéki Egészségnap legfontosabb célkitűzéseit Fonti Krisztina alpolgármester. Az egyik legnépszerűbb XII. kerületi rendezvényen az elmúlt huszonöt alkalommal tizennégyezren vettek részt, és közel kétezer egészségügyi dolgozó közreműködésével nagyjából harmincezer vizsgálat zajlott.
Az alpolgármester azokról a kezdeményezésekről is beszélt, amikkel az Idősbarát Önkormányzat díjjal is elismert Hegyvidéki Önkormányzat a kerületünkben élő szépkorúak jóllétéről és biztonságáról gondoskodik: „A demencia napjainkra világszerte népbetegségnek számít. A tizenkettedik kerület lakosságának harmada 60 év feletti, ezért az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a róluk történő gondoskodást. Első lépésként elindítottuk az Alzheimer Cafét, amely a gondozást végző hozzátartozóknak nyújt támogatást, valamint tavaly óta sikeresen működik a demenciaszűrés is, amely segít a betegség korai felismerésében, lehetővé teszi a szellemi leépülés lassítását. Célunk, hogy az első olasz demenciabarát település, Abbiategrasso mintájára a Hegyvidék is demenciabarát legyen. Ennek részeként képzéseket indítottunk a helyi üzletek, gyógyszertárak munkatársainak, a rendészet és a rendőrség tagjainak, valamint a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények számos dolgozójának, hogy felismerjék a betegség jeleit, valamint, ha szükséges, segíteni tudjanak a demenciával élőknek.”Nehany_ora_alatt_tetotol_talpig_atvizsgaltak3Országosan a Hegyvidéken az egyik legmagasabb a várható életkor. „2017-ben ezért is hívtuk életre az Otthon megöregedni programot – szólt Fonti Krisztina a 70. életévüket betöltő emberek biztonságáért indított kezdeményezésről. – Ez lehetővé teszi, hogy a szépkorúak minél tovább, biztonságban élhessenek a saját otthonaikban. Ehhez olyan apró átalakítások is elegendők, mint kapaszkodók felszerelése, a kád cseréje zuhanykabinra, a küszöbök eltávolítása vagy a szekrények lejjebb szerelése.”
Ezúttal is számos vizsgálaton vehettek részt az érdeklődők a Hegyvidéki Egészségnapon: vércukorszint-, vérzsírmérésen, allergiaszűrésen, EKG-vizsgálaton, lézersebészeti konzultáción, helicobacter-szűrésen, memóriaszűrésen, demencia-tanácsadáson, pszichológiai tanácsadáson, táplálkozási, életmód- és orvosi tanácsadáson, mozgásszervi és gyógytorna-tanácsadáson, mozgásanalízisen, gerinc-állapotfelmérésen, légzésfunkciós vizsgálaton.Nehany_ora_alatt_tetotol_talpig_atvizsgaltak1„A PSA olyan fehérje, amit a prosztata termel. Tulajdonképpen tumormarkerként is használják. Ha a PSA értéke megemelkedik, akkor valószínűsíthető, hogy van valami a szervezetben, amire érdemes odafigyelni – mondta Nagy Eszter Anna, a MentsManust Mozgalom dietetikusa, aki arról is beszélt, hogy mit tapasztalt a vizsgálatokon. – Megdöbbentően sok férfinál mértünk magas PSA-szintet! Ilyenkor nem feltétlenül kell megijedni, és azonnal prosztatarákra gyanakodni, hiszen a PSA emelkedését gyulladás, a stresszes életmód, valamint a helytelen táplálkozás is okozhatja.”
Míg a prosztatarák a férfiakat, addig az emlőrák a nőket veszélyezteti leginkább. Utóbbi esetében évente mintegy 8000 új megbetegedést és 2100-2200 közötti halálesetet tartanak nyilván hazánkban. A statisztikai adatok alapján élete során minden tizedik nőnél alakul ki emlődaganat. A korai diagnózis ennél a betegségnél is életet menthet.Nehany_ora_alatt_tetotol_talpig_atvizsgaltak4„Az itt látható implantátumokat azért hoztuk, hogy bemutassuk, ha ne adj’ isten az emlő teljes eltávolítására sor kerülne, akkor az érintettek láthassák, milyen anyagokkal tudjuk rekonstruálni az emlőket – magyarázta dr. Huszár Orsolya, az Országos Onkológiai Intézet plasztikai sebésze. – A plasztikai eljárás során természetesen kiemelten figyelünk arra, hogy az emlő esztétikuma megmaradjon, a páciensek nőiessége kevésbé szenvedjen kárt. Hiszen a nőiesség nem kor függvénye; az idősebb és a fiatalabb korosztályok számára is sokat jelent.” Az onkoplasztikai eljárás mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy 34 éves kor felett mindenkinek érdemes igénybe vennie az ingyenesen elérhető mammográfiai szűréseket.
A vizsgálatok ideje alatt a Hegyvidéken dolgozó orvosok és egészségügyi szakemberek tartottak előadást az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés témájában a MOMkult Kupolatermében.
„Az allergiát nem szabad félvállról venni! – emelte ki dr. Temesszentandrási György PhD. – A légúti allergia például szénanáthából asztmába is átfordulhat, ami már súlyos következményekkel járó kórkép. Leginkább az anafilaxiás sokktól kell tartani, ami alapvetően darázs- vagy méhcsípéstől, táplálékallergiától, valamint gyógyszertől alakulhat ki. Az életveszélyes allergiás reakciók körülbelül harminc százaléka egyik pillanatról a másikra, mindenféle előzmény nélkül alakul ki, ám az esetek hetven százalékában az illető korábban tapasztalhatott súlyos allergiára utaló jeleket: például volt már csalánkiütése, feldagadt a szája valamilyen ételtől.”Nehany_ora_alatt_tetotol_talpig_atvizsgaltak2A szakember arra a kérdésünkre is válaszolt, mi lehet az oka annak, hogy napjainkban egyre többen szenvednek valamilyen ételintoleranciában, főleg laktóz-, valamint gluténérzékenységben. „Az életmódunk és a környezetünk is változik. Egyre több élelmiszer tartalmaz mesterséges ízfokozót, színezőanyagot, amit különböző vegyipari eljárással állítanak elő” – mondta az Észak-budai Szent János Centrumkórház – Kútvölgyi Szakrendelő belgyógyász, allergológus szakorvosa, aki az allergiák diagnosztikájáról és terápiájáról tartott előadást.
„Nem szeretek orvoshoz járni, mert bár nyugdíjas vagyok, úgy gondolom, túl sok időbe telne minden alapvető vizsgálatot elvégeztetni. A Hegyvidéki Egészségnapot azonban kifejezetten kedvelem, mert itt nincs kórházhangulat, és jókat lehet beszélgetni a vizsgálatok között. Néhány óra leforgása alatt tetőtől talpig átvizsgáltak, ami rendkívül pozitív! Mivel magas a vérnyomásom, ezért a szívultrahangtól tartottam a leginkább, de szerencsére ott is minden rendben volt – mondta lapunknak Tóth Tiborné, aki arra is magyarázatot adott, miért érezte fontosnak, hogy az idén is ellátogasson a Hegyvidéki Egészségnapra. – Hetvenöt éves vagyok, van három unokám. Igyekszem mindent megtenni azért, hogy minél tovább velük lehessek.”

Boussebaa Mimi