Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Olimpiai_bajnokok_tapsoltak_a_gyerekeknek2

Olimpiai bajnokok tapsoltak a gyerekeknek

A biztonságról történő gondoskodásnak sokféle formája lehet. A Hegyvidéki Önkormányzat által biztosított szervezett úszásoktatás is ilyen: a gyerekek magabiztos úszástudást szerezhetnek, ami nemcsak nekik, hanem szüleik számára is megnyugtató érzést adhat, főleg a vakáció heteire, a nyári táborokra, a strandolásra gondolva.
Nemrég az is bebizonyosodott, hogy a hegyvidéki gyerekeknek akkor sem remeg meg a lábuk és a kezük, ha épp világsztárok előtt kell megmutatniuk az úszástudásukat! A hagyományos tanévzáró úszóversenyen ugyanis a tömött lelátón drukkoló szülők és rokonok mellett a medence partján Darnyi Tamás négyszeres olimpia bajnok úszó és Wladár Sándor olimpiai győztes úszó, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is ott volt. A két világhírű sportoló ráadásul nemcsak nézőként vett részt az eseményen, hanem Fonti Krisztina alpolgármester társaságában a jól megérdemelt díjak átadásában is segédkezett, örök élményt szerezve a fiataloknak.Olimpiai_bajnokok_tapsoltak_a_gyerekeknek1A tanévzáró úszóversenyen a MOM Sportban és a Városmajor utcai uszodában működő úszóiskolák növendékei, valamint a kötelező úszásoktatáson részt vevő XII. kerületi iskolások állhatnak rajthoz. Az idén mintegy négyszázan jöttek el a MOM Sport uszodájába, ezért életkor alapján a szervezők két csoportba osztották a versenyzőket.
A kisebbek 25 méteren gyors-, hát- és mell-, míg a nagyobbak 25 és 50 méteren ráadásként pillangóúszásban mérethették meg magukat. Az első három helyezett érmeket kapott, de mindenki hazavihetett valamilyen ajándékot. Így aztán senki sem szomorkodott, mindenfelé vidám gyermekarcokat lehetett látni, amit Wladár Sándor is megjegyzett.
Mint mondta, bár egy ilyen versenyen nem a győzelem a fontos, a kis úszópalánták azért büszkék lehetnek a teljesítményükre: „Beszélgettem a gyerekekkel, akik elmesélték, mennyire örülnek a helyezésüknek, megvan bennük az egészséges rivalizálás. Ugyanakkor mindig arra kérem a szülőket, hogy ne ez legyen a lényeg, ne hasonlítsák össze gyermeküket a többiekkel, hanem biztassák akkor is, ha nem ér el kiemelkedő eredményeket.”
Az úszószövetség elnöke annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy nem kell mindenáron olimpikonokat nevelni. Úszni jó, ez egy remek sportág, ami nem mellesleg közösséget épít, egészséges életmódra nevel. Ezt a célt szolgálja a 2020 szeptemberében kormányzati támogatással útjára indított Úszó Nemzet Program is, aminek a keretében jelenleg 41 ezer fiatal kap lehetőséget arra, hogy megtanuljon úszni.
„Nagyszerű oktatókkal és helyszíneken dolgozhatunk – hangsúlyozta Wladár Sándor –, ami ugyanígy igaz a MOM Sport uszodájára, ahová rengeteg gyerek jár. Nem véletlen, hogy ilyen sokan indultak el ezen a versenyen is, ennél jobb reklám pedig nem kell az úszósportnak.”Olimpiai_bajnokok_tapsoltak_a_gyerekeknek2A Hegyvidéken hagyományosan pezseg az úszóélet, amit az önkormányzat minden erejével támogat, és ennek megvannak a látható eredményei – fogalmazott Fonti Krisztina. Mint mondta, a két önkormányzati uszoda nemcsak a kötelező úszásoktatásnak, hanem tanfolyamoknak is helyet ad, így minden gyerek lehetőséget kap arra, hogy megtanuljon úszni. Ez pedig szó szerint életmentő lehet, hiszen a biztos úszástudással elkerülhetők a vízi balesetek.
„Nem szabad elfelejteni: az úszással a mindennapos mozgásra is rá lehet vezetni a gyerekeket, hogy felnőve ez majd természetes legyen számukra!” – emelte ki az alpolgármester, aki megemlítette, hogy az önkormányzat Aktív Hegyvidék programja keretében tizenegy sportág foglalkozásaira járhatnak a XII. kerületiek, méghozzá ingyenesen – így a többi között, megadott időpontokban, a Városmajor utcai uszodát is látogathatják.
Ez pedig még mindig nem minden, mivel a nyári szünetben is lehet úszni tanulni a MOM Sportban. Az intenzív tanfolyamokon és a táborokban pedig szintúgy az úszás áll a középpontban.

sm.