Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Otvenmillios_segitseg_a_keruleti_tarsashazak_megujitasahoz

Ötvenmilliós segítség a kerületi társasházak megújításához

A Hegyvidéki Önkormányzat évről évre jelentős összegekkel támogatja a társasházak műszaki és esztétikai megújulását. Az idén már eddig is majdnem ötven lakóközösség nyert támogatást, amelynek teljes összege az ötvenmillió forintot is meghaladja.

Tavaly óta folyamatosan lehet jelentkezni az önkormányzat által meghirdetett társasház-felújítási pályázatokra. Emiatt azok a támogatási igények, amiket 2023 végén nyújtottak be a lakóközösségek, az idei év első negyedévében lesznek elbírálva. Ebben a körben tizenöt társasház kapott 14,7 millió forint támogatást a tervezett felújítási feladatok megvalósítására, míg három épület 3,6 millió forintnyi pénzügyi segítséghez jutott a rendkívüli esetekre fenntartott vis maior támogatási keretből.

A 2024-es társasházi pályázat keretében első körben huszonöt ház részesült „rendes”, hat pedig rendkívüli támogatásban, 30,5 millió, valamint 4,9 millió forint összértékben. Ezekről az anyagi hozzájárulásokról most született döntés, a nyerteseket a napokban értesíti az önkormányzat.

Az idei támogatott feladatok között szerepelnek egyebek mellett a homlokzati és tetőfelújítások, elektromos-, gáz-, továbbá víz- és csatornahálózati fejlesztések, tetőszigetelések, lépcsőházi nyílászárócserék, liftrekonstrukciók, járda- és lépcsőjavítások. Vis maior támogatást túlnyomórészt gázvezeték-felújításokra biztosít az önkormányzat. Rendszeresen előfordul ugyanis, hogy a gázművek az utcai közműfelújításokkal párhuzamosan kizár egy-egy házat a szolgáltatásból, miután azok nem mentek át az úgynevezett tömörségi nyomáspróbán.Otvenmillios_segitseg_a_keruleti_tarsashazak_megujitasahoz

Társasház-felújítási támogatásokra továbbra is lehet pályázni. A pályázati kiírásban a kiemelten támogatott célok között szerepel a homlokzati felújítás (ennek keretében a zárt, előkert nélküli utcai homlokzatot 3 méter magasságig graffiti elleni védelemmel kell ellátni), továbbá a közvetlen utcai, lépcsőházi bejáratok, kapuk, kapualjak, kapucsengők, postaládák felújítása, kukák elhelyezése. Vis maior támogatás a rendkívüli eseményt követő 60. napig igényelhető.

A házankénti támogatás összege akár a 3 millió forintot is elérheti, de ennek aránya nem lehet magasabb a felújítás összköltségének 30%-ánál. Amennyiben a társasház homlokzatfelújításra vagy graffiti eltávolítására, graffiti elleni védelemre nyújt be pályázatot, az évenkénti támogatás összege 20%-kal növelhető. Fontos tudni, hogy a pályázat utófinanszírozásos, tehát a társasház azután kapja meg a támogatás összegét, hogy az elvégzett munkákról teljeskörűen benyújtotta elszámolását az önkormányzatnak.

n.