Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elsosegely-informacios_tablak_a_jatszotereken_1

Elsősegély-információs táblák a játszótereken

Valamennyi hegyvidéki játszótérre új elsősegély-információs táblák kerülnek. Ezekből országszerte háromezret helyeznek ki, és a segítségükkel még nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat a családok – hangzott el a Hollósy Simon utcai játszótéren megtartott sajtótájékoztatón. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mellett Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester beszélt a gyermekeinkről való gondoskodás fontosságáról és az elért eredményekről.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány a családokért felelős államtitkársággal összefogva elsősegély-információs táblákat készített, amelyek kisebb balesetek és rosszullétek esetén segítik a szülőket a gyerekek ellátásában. Képeken is megmutatják, hogy mit kell tenni baj esetén, illetve a mentők kiérkezéséig.
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Hollósy Simon utcai játszótéren tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kezdeményezés hozzájárul a családok biztonságának erősítéséhez. A táblákon feltüntetett QR-kóddal az ingyenes Gyermekelsősegély-applikáció is letölthető: az alkalmazás rövid videókkal további információval szolgál a gyakori gyerekbalesetekkel kapcsolatos megelőzésről és a tennivalókról.
Fonti Krisztina alpolgármester azt emelte ki, hogy gyermekeink jólléte a legfontosabb, és ennek érdekében mindent megtesz a Hegyvidéki Önkormányzat. Kiválóan felszerelt óvodák várják a kicsiket, az óvodapedagógusoknak pedig pluszjuttatásokat biztosítanak. „Eddig is fizetéskiegészítést adtunk – hívta fel a figyelmet –, az idén pedig az országos átlag felett emeltük a bérüket, mert meggyőződésünk, hogy meg kell becsülni azokat, akik a gyerekekkel foglalkoznak. Létrehoztuk a Fecskeházat, ami egy úttörő kerületi kezdeményezés, és ahol pályakezdő óvodapedagógusok, valamint a szociális szférában dolgozók kapnak olcsó bérű lakásokat.”Elsosegely-informacios_tablak_a_jatszotereken_2Fonti Krisztina arról is beszélt, hogy 29 játszótér található a kerületben, ezek közül 27 újjáépült vagy újonnan kialakított, de a maradék kettő is hamarosan megszépül, továbbá újabbak építése is folyamatban van. Ami a Hollósy Simon utcait illeti, ezt a környéken élők igényeit meghallgatva építtette át az önkormányzat. Így készült el a reformkori játszótér, benne az idén 150 éves fogaskerekűről megmintázott mászójátékkal.
„A kerület számára a fogaskerekű kiemelt ügy, bízunk abban, hogy sikerül mielőbb meghosszabbítani a nyomvonalát a Széll Kálmán térig, valamint a Normafáig” – tekintett előre az alpolgármester. Szerinte az a jó, ha nem kell autóba ülni, buszra szállni ahhoz, hogy a gyerekek játszótérre mehessenek, ezért növeli ezek számát az önkormányzat. Ráadásul a játszótér találkozóhely, az idősek is szívesen jönnek ide beszélgetni, üldögélni.
Ugyanakkor a játszótér veszélyt is rejthet, a gyerekek sokszor elővigyázatlanok, és a játék hevében bármi megtörténhet. „Az elsősegély-információs táblák segítik a felnőtteket, hogy el tudják dönteni, adott esetben mi a teendő” – mondta az alpolgármester, aki zárásként azt is hozzátette, hogy az összes hegyvidéki játszótéren felszerelik a táblákat.Elsosegely-informacios_tablak_a_jatszotereken_1A gyermekbalesetek mintegy 75 százaléka megelőzhető lenne, és sok esetben tanácstalanok a szülők, amikor sérüléssel, rosszulléttel szembesülnek – szólt a tapasztalatairól dr. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke. Mint hangsúlyozta, épp ezért indították el tizennyolc évvel ezelőtt az ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyamaikat, amiken eddig 45 ezren vettek részt.
Annak érdekében, hogy még többekhez eljussanak az akár életmentő információk, létrehozták az ingyenes telefonos Gyermekelsősegély-applikációt, következő lépésként pedig elkészültek az információs táblák. Ezeken olyan eseményeket tüntettek fel, amik gyakrabban előfordulnak: például darázscsípés, végtagtörés, fej- vagy gerincsérülés, orrvérzés. Ha követjük a táblákon olvasható információt, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a súlyosabb következményeket.

-os