Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_fovaros_egyik_legbiztonsagosabb_kerulete_a_Hegyvidek

A főváros egyik legbiztonságosabb kerülete a Hegyvidék

Mindannyian biztonságban élhetünk a Hegyvidéken, a kiemelten kezelt bűncselekmények száma igen jelentős mértékben visszaesett az elmúlt években. Ez derült ki a XII. kerületi rendőrkapitányság beszámolójából, amit egyöntetű támogatással fogadott el az önkormányzat képviselő-testülete.

„A főváros egyik legbiztonságosabb kerülete a Hegyvidék, ahol stabil, szélsőségektől és rendkívüli eseményektől mentes közbiztonságot tapasztalunk” mondta Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya, aki Sztanyó Istvánnal, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetőjével együtt adott helyzetképet a rendőrség elmúlt évi hegyvidéki munkájáról a képviselő-testület legutóbbi ülésén. A főkapitány köszönetet mondott az önkormányzat vezetésének a rendőrségnek nyújtott segítségért, hiszen – mint fogalmazott – összefogás nélkül nem sikerült volna elérni a jelenlegi eredményeket.

„Drasztikusan csökkent a lakosság biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények, a lakásbetörések, gépkocsifeltörések és -lopások száma” emelte ki Sztanyó István, akinek a szavait az írásos beszámoló adatai is alátámasztják: a lakásbetörések száma a korábbi évekhez képest gyakorlatilag a tizedére esett vissza. Míg 2010-ben 232 betörést regisztráltak, addig tavaly már csak 24 történt. A gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekményeknél is egészen rendkívüli eredményeket tud magáénak a kapitányság: a 2010-es adatokhoz képest az autólopások száma 136-ról 3-ra, a feltöréseké pedig 163-ról 1-re esett vissza, azaz gyakorlatilag megszűntek ezek.A_fovaros_egyik_legbiztonsagosabb_kerulete_a_Hegyvidek

Szintén jelentős mértékben javult a nyomozások eredményessége. Tavaly az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény 58,4 százalékát sikerült felderíteni, ami az egy évvel korábbi teljesítményhez (53,2%) képest több mint 5 százalékos, míg 2010-hez viszonyítva (34,1%) közel 25 százalékos javulást jelent.

A rendőrkapitány arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg az online térben elkövetett bűncselekmények jelentik a legnagyobb kihívást, főként a pénzintézetek nevében elkövetett csalások. Ezek visszaszorítása érdekében a rendőrség munkatársai, az önkormányzattal együttműködve, rendszeresen adnak tájékoztatást különböző fórumokon így lapunkban is a megelőzés módszereiről.

Sztanyó István az online bűncselekmények visszaszorítása mellett a kapitányság legfontosabb célkitűzései közt említette a balesetek számának további csökkentését. Ezzel együtt, ahogy azt a rendőrségi statisztikák is mutatják, már tavaly is javult a közlekedésbiztonsági helyzet: míg 2022-ben 461 közúti baleset történt, ezek száma 2023-ban 383 volt, ami több mint 20%-os csökkenést jelent. Halálos kimenetelű közlekedési baleset nem fordult elő a múlt évben.

A XII. kerületi kapitányság vezetője hangsúlyozta: a közlekedés biztonságának javítása érdekében folyamatosan elemzik a baleseteket kiváltó okokat. A korábbiakhoz képest jóval gyakrabban végeznek sebességméréseket, az ittas vezetők kiszűrése érdekében folytatott ellenőrzéseket pedig megsokszorozták.

sz.