Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Huszezer_virag_talalt_gazdara_az_onkormanyzat_jovoltabol1

Húszezer virág talált gazdára az önkormányzat jóvoltából

Minden eddiginél több, összesen 3300 tálcán 19 800 virágpalántát vihettek haza a hegyvidékiek az önkormányzat zöld irodája által szervezett hagyományos virágosztáson. Ez mintegy 10%-kal több dísznövényt jelent, mint tavaly, ami jól mutatja a Hegyvidéki Önkormányzat környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségét.
A Virágos Hegyvidék program részeként megvalósuló tavaszi akcióra immár másfél évtizede biztosan számíthatnak mindazok, akik kertbe, teraszra, erkélyre vagy ablakpárkányra ültetik a palántákat, valamint azok is, akik a XII. kerület utcáit járva örömmel szemlélik a pompás virágáradatot. Senkinek sem kellett messzire mennie a növényekért, a Hegyvidék öt pontján is át lehetett venni a tálcákat. A kiválasztott növények nem csak esztétikai szempontból értékesek, további előnyük, hogy a környezetünkben élő viráglátogató rovarok számára is megfelelő táplálékot nyújtanak.
Az érdeklődők kétféle tálca közül választhattak. Az egyikben hat erőteljes muskátlipalánta volt, a másikban pedig egynyári virágok: két bársonyvirág, két petúnia és két lisztes zsálya. A virágok átadásában segédkező önkormányzati képviselők tapasztalatai szerint az idén többen döntöttek a beporzóbarát összeállítás mellett, ami jelzi, hogy lassan meghozza gyümölcsét az évek óta folyó szemléletformálás, és a hegyvidéki polgárok egyre nagyobb hányada segíti szívesen a beporzók számának gyarapodását.Huszezer_virag_talalt_gazdara_az_onkormanyzat_jovoltabol1A virágládába szánt muskátlik az úgynevezett félfutó csoportba tartoznak, ami átmenetet jelent a bokros és a futó változatok között. Népszerűségüket gazdag virágzásuknak köszönhetik. A tálcákon piros és rózsaszín palánták vegyesen kaptak helyet. A hálás bársonyvirág – ismertebb nevén: büdöske – kedvelt egynyári dísznövény, magvetéssel könnyen szaporítható. Sárga, narancssárga virágain gyakran látni táplálkozó, pihenő rovarokat, míg a kórokozók inkább elkerülik.
A petúnia szintén közismert egynyári virág, akár őszig onthatja színes tölcséreit. A választék legkevésbé ismert tagja a lisztes zsálya, amelynek sötétzöld, lándzsás levelei közül emelkednek ki kék virágfüzérei. Mindegyik egynyári virágzását megsokszorozhatjuk rendszeres öntözéssel, és azzal, ha az elnyílt virágokat lecsipkedjük, hiszen így újabb bimbók nevelésére ösztönözzük a töveket.
Fonti Krisztina alpolgármester a virágosztás során elmondta, hogy a kezdeményezés töretlenül népszerű, rendszerint gyorsan elfogy a készlet. Éppen ezért ő inkább – a beporzók számára szintén vonzó – egynyári rózsameténget, más néven vinkát szokott ültetni az erkélyládáiba. Különösen szereti ezt a kedves virágot – tette hozzá –, mert ellenálló, és a tavaszi napsütésben gyorsan színes köntösbe borítja a környezetét.Huszezer_virag_talalt_gazdara_az_onkormanyzat_jovoltabol2

(Barta)