Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megzenesitett_gyerekversek

Megzenésített gyerekversek

A Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar 2006-ban alakult, és az első pillanattól kezdve az volt a célja, hogy a kortárs gyerekvers-irodalmat zenei köntösben népszerűsítse. Hét albuma jelent meg, mindegyiket jelölték Fonogram-díjra, kétszer el is vitte a legjobb gyereklemezért járó elismerést. Visszatérő fellépője a nagyobb hegyvidéki fesztiváloknak, ahol mindig táncra perdíti a kicsiket és a nagyokat is.

  • Ars poeticájuk, hogy a szépirodalmat népszerűsítsék a gyerekek körében?
  • Igen, azt gondolom, nagyon fontos szerepünk van – mondja Farkasházi Réka. – Egyrészt a hazai kortárs írókat, költőket szeretnénk népszerűsíteni, másrészt a kicsik ízlését formálni. Sajnos a gyerekközönségre sokszor úgy gondolnak, hogy nekik bármi jó. Valóban mindent befogadnak, épp ezért nem mindegy, milyen szövegek és dalok jutnak el hozzájuk. Az, hogy majd felnőttként ki milyen kultúrafogyasztó lesz, gyerekkorban dől el. A mai gyerekek jó részét nehéz rábeszélni arra, hogy olvassanak verset, ám a zene valahogy átformálja ezeket a költeményeket, könnyebben elfogadják. Utána pedig már meg is tanulják!
  • Kapnak visszajelzéseket arról, hogy ez működik?
  • Sokszor. Van egy kedves történetem erről. Az egyik fellépésünk másnapján a gyerekeimmel játszótéren voltunk. Egy kisfiú, kulccsal a nyakában, egyedül játszott, és elesett. Én futottam oda a síró gyerekhez, aki először bizalmatlan volt, de utána megismerte a hangomat, és felcsillanó szemmel megkérdezte, én énekeltem-e tegnap a koncerten. Majd elkezdte szavalni az egyik dalunk szövegét, ami egy kortárs költő gyerekverse volt. Lehet, nem tévedek nagyot, ha azt gondolom, ez a kisfiú tőlünk kapott először költeményt.Megzenesitett_gyerekversek
  • A mostani koncerten az utolsó lemezük, a Társasjáték dalai hallhatók majd?
  • Igen, és a kortárs költők, Kovács András Ferenc, Szabó T. Anna, Bartos Erika, Finy Petra mellett Nemes Nagy Ágnes versei. A zenekar tagjai is írnak már dalszöveget, és én is megírtam az első költeményemet erre a lemezre.
  • Amely immár a második mesekönyvére épülve készült el. Mi a következő lépés, hol látható legközelebb a zenekar?
  • Most egy különleges fellépésre készülünk: születésnapi duettkoncertre a Budapest Parkban augusztus 4-én. Van egy Társasjáték elnevezésű podcastunk, amiben zenészekkel, színészekkel beszélgetek. Közülük jönnek el sokan énekelni velünk.

KA.