Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Napnyugta_vonos_hangfuzerekkel

Napnyugta vonós hangfüzérekkel

„Ismert dallamok, néhol meglepő humorral átszőtt átvezetők, könnyed nyáresti kikapcsolódást ígérő klasszikus zene Bolyky Zoltán karmester összefogásában” – olvashatjuk a Solti György Zeneiskola Divertimento Kamarazenekar koncertjéről a Hegyvidéki Nyár programelőzetesében. Dióssy Krisztina igazgatót a hangverseny részleteiről kérdeztük.

  • A Solti György Zeneiskolának több zenekara van, miért választották erre a programra a felnőttegyüttest?
  • Amikor a felkérést kaptuk a MOMkulttól, úgy gondoltuk, a vasárnap esti koncertre a felnőttzenekarunk lenne a legalkalmasabb. Különlegesség, hogy most lesz egy fiatal hegedűs szólistánk, Csanády Jeromos, zeneiskolánk végzős növendéke, aki Kreisler ismert virtuóz darabját adja elő zenekari kísérettel.
  • Mit tudhatunk a Divertimento Kamarazenekarról?
  • A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával is működik, a zeneiskola keretein belül. Tagjai művésztanárok, valamint a XII. kerületben élő, zenét művelő lakosok, volt növendékeink – igazából egy nagyon jó baráti társaság is. A muzsika hegedűn, csellón, brácsán és nagybőgőn szólal meg. A formáció számtalanszor fellépett már a kerületben, a MOMkult színháztermében, kupolatermében és szabadtéren is.Napnyugta_vonos_hangfuzerekkel
  • Kreislerén kívül milyen művekkel készülnek még a fellépésre?
  • Csupa kifejezetten szórakoztató, populáris műsorszámmal. Ilyenek Mozart híres divertimentói, elhangzik például a Kis éji zene első tétele, ezenkívül megszólalnak Purcell, Grieg és Strauss művei is. Szokásunkhoz híven egy kicsit interaktívvá tesszük a hangversenyt. Karmesterünk, Bolyky Zoltán kiváló műsorvezető is, a darabok előtt ismertetőt tart, érdekes részletekre hívja fel a figyelmet, emiatt a közönség értő fülekkel hallgathatja majd a zenét, utána pedig jelentkezés útján megválaszolhatják a kérdéseket – a helyes megfejtésekért értékes jutalmakat adunk. Nagyon hangulatosak ezek a telt házas koncertjeink. Úgy gondolom, azért is, mert ritka élmény, hogy szabadtéren, élő, akusztikus hangszereken szólal meg a klasszikus zene. Üde színfolt ez a sok másfajta zene mellett.

Sz. D.