Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Negyszaznal_is_tobb_gyoztes_a_Hegyvideki_Olimpian2

Négyszáznál is több győztes a Hegyvidéki Olimpián

A győztes mindent visz – szokták mondani, és ez a sportban, kevés kivételtől eltekintve, igaz is. Ilyen kivétel az ötödikes XII. kerületi diákok részére tizenötödik alkalommal meghirdetett Hegyvidéki Olimpia, amin a helyezésétől függetlenül valamennyi induló bajnok lett. Mindenkinek járt tehát az érem és a dicsőség, így a gyerekek számára minden bizonnyal örök élmény marad a sportnap.

A Hegyvidék bővelkedik különleges és jellegzetesen XII. kerületi sportrendezvényekben, a többi között az „Előzd meg a fogaskerekűt!” futó-, kerékpáros- és túraverseny, vagy éppen a János-hegyi kilátófutás is rendkívül nagy népszerűségnek örvend. A Hegyvidéki Olimpia, ha nem is kerületi „találmány”, már tizenhat éves múltra tekint vissza, kevés település büszkélkedhet hasonló sorozattal.
Ezen a programon sohasem a győzelem, sokkal inkább a részvétel a fontos, és nem volt ez másként az idei sportnapon sem, amin kilenc iskolából négyszáznál is több diák vett részt. Méghozzá régi-új helyszínen, a Testnevelési Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában, ahonnan egykor útjára indította a rendezvényt, és ahol 2018-ig, a központ átépítésének megkezdéséig minden évben megtartotta az önkormányzat.
Az ókori görög játékokat idéző kulisszák nem változtak, és a felkészülés sem, hiszen a versenyt megelőző hónapokban a gyerekek a szokásosnál jobban elmélyültek a görög kultúra megismerésében a tanórákon. Azokról a történelmi, gazdasági, politikai és társadalmi összefüggésekről tanultak, amik végül az ókori olimpia megszületéséhez vezettek. A tudástágítás mellett legalább ennyire lényeges, hogy a Hegyvidéki Olimpia és az arra történő előkészületek még jobban összekovácsolják az osztályközösségeket. A diákok együtt készítik el az eseményen viselt ruháikat és annak a városállamnak a zászlóját, amelyet képviselnek.Negyszaznal_is_tobb_gyoztes_a_Hegyvideki_Olimpian1Ezúttal is így vonultak be az ifjú olimpikonok a sportközpont füves pályájára, s miután felsorakoztak, Desypris Achilleas tolmácsolásában görögül hallgatták meg az olimpiai himnusz és eskü szövegét, amiket magyarul ismételtek meg. Ezt követően fáklyás váltó vitte be a sportpálya közepére az olimpiai lángot, amely ott lobogott a verseny teljes idején. Minden adott volt tehát egy izgalmas és emlékezetes viadalhoz, amin csak és kizárólag győzni és kellemes élményeket szerezni lehetett, és ez különösen fontos a felnőtté válás útján éppen elinduló ötödikesek számára.
Erről beszélt Pokorni Zoltán polgármester, aki mindenekelőtt köszönetet mondott a szülőknek és a tanároknak, mert rengeteg szeretettel, no meg finomsággal készültek. Arra kérte a felnőtteket, hogy buzdítsák a versenyzőket, és ne csak az élen állókat, hanem mindenkit, mert ez sokat jelent a gyerekeknek. Előremutató számukra, hogy akkor is elismerjék őket, ha valamiben nem a legjobbak, de megteszik azt, ami tőlük telik.
A polgármester arról is szólt, hogy nehéz elképzelni, milyen volt az élet kétezer évvel ezelőtt. Annyi bizonyos, hogy a szomszédos települések szinte folyamatosan harcoltak egymással az ételért és más javakért. Aztán egyszer valakinek az eszébe jutott, mi lenne, ha párviadalokon, a legjobbakat szembeállítva döntenék el a vitákat. Lassan kialakult egy olyan küzdelem, amiben a vesztes nem halt meg, a győztes pedig nemcsak az övéinek, hanem magának is dicsőséget szerzett. Így született meg a sport, ez a csodálatos felfedezés, ami talán véget vetett egy véres korszaknak, és egy boldogabbat nyitott meg – emlékeztetett Pokorni Zoltán, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy az ötödikesek éppen a gyermek- és felnőttkor határán állnak.Negyszaznal_is_tobb_gyoztes_a_Hegyvideki_Olimpian2„Nem könnyű megmondani, mitől lesz valaki felnőtt. Egy dolog biztosan kell hozzá: az, hogy az ember megtanuljon uralkodni a saját vágyain, kívánságain, egyszóval le tudja győzni magát. Pontosan erre ad lehetőséget a Hegyvidéki Olimpia, amin mindenkinek önmagával kell megküzdenie. Akinek pedig ez sikerül, nagy lépést tesz a felnőttkor felé” – biztatta a gyerekeket a polgármester.
Ha tehát győztest nem is hirdetett a programot szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft., a fiatalok láthatóan mindent beleadtak a versengésbe, ami a 2000 méterre rövidített maratoni futással kezdődött, majd kislabdahajítással és távolugrással folytatódott. Félidőben a szülők és a szervező jóvoltából gyümölcsökben gazdag, ízletes lakoma következett a városállamok sátrainál. Ezután a 100 méteres futással és a mindig nagy sikerű 2 perces birkózással zárult a megméretés.
Természetesen valamennyi résztvevő hazavihette a győztesnek járó olimpiai medált, míg az egész évben zajló diáksportbajnokság legjobbjai iskolánként külön díjazásban részesültek. Nem is akármilyenben: a Hegyvidék Bajnoka-díj egy olyan póló volt, amit olimpikonok, világ- és olimpiai bajnokok írtak alá kifejezetten erre az alkalomra. Minden XII. kerületi általános és középiskolából két-két tanuló kapta meg a Darnyi Tamás, Gerendás György, Illés Fanni, Kapás Boglárka és Telegdy Ádám kézjegyével ellátott relikviát.Negyszaznal_is_tobb_gyoztes_a_Hegyvideki_Olimpian3„Ötödikben tanulnak a diákok az ókori görög kultúráról és benne az olimpiáról, innen jött az ötlet, hogy ezt a való életben átélhessék – mesélte az ajándékok átadásában segédkező Fonti Krisztina alpolgármester. – Habár versengenek egymással, nem ez a lényeg, hanem az, hogy mindenki a legtöbbet hozza ki magából, legyőzze a gyengeségeit. S persze fontos, hogy mindezt a szülők láthatják, és együtt élhetik át gyermekeikkel a feledhetetlen közösségi élményt.”
Az alpolgármester arra is emlékeztetett, hogy a program nagyszerűen szolgálja az aktív és egészséges életmód népszerűsítését. Egyúttal különleges alkalom arra is, hogy a fiatalok testközelből érezzék át, tapasztalják meg az olimpiai játékok eszmeiségét, az ellenfelek tiszteletét, a nemes küzdelmet és a fair játékot.

sm.