Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

New_Orleans_a_Hegyvideken

New Orleans a Hegyvidéken

A Jambalaya is visszatérő vendég a Hegyvidéken. A zenekar alapítójával, Nemes Zoltánnal a New Orleans-i zene mibenlétéről, valamint az ősszel megjelenő új albumukról is beszélgettünk.

  • Hogyan mutatná be a zenekart azoknak, akik még nem ismerik? Mit takar az, hogy New Orleans-i zenét játszanak?
  • New Orleans egy fontos zenei olvasztótégely. Idestova tíz évvel ezelőtt abban a szerencsében volt részem, hogy ellátogathattam oda. Nemcsak turistaként mentem ki, de koncertezhettem is Little G Weewil barátom meghívásának köszönhetően. Élőben megtapasztalhattam tehát, mit is jelent ez a bizonyos olvasztótégely. A város egyrészt a jazz központja, de a bluesnak – ami a jazz elődje – szintén van egy fontos New Orleans-i ága. New Orleans mindenre reagál, és mindennel fuzionál. Rengetegféle zene kap helyi ízt, így aztán számtalan ága van a New Orleans-i zenének: ilyen például a dixieland, a funky vagy az utcazene, amikor a fúvósok és a dobosok menetelnek. Tényleg mindenféle elképzelés megél a városban. New Orleansban egyébként mindenki zenél, a sarki fűszeres is. Ennél zeneőrültebb helyet nem tudok elképzelni. Paul McCartney is járt ott, a Rolling Stones is fellépett nemrég a helyi fesztiválon. A legnagyobb előadók is New Orleansba járnak tehát, hogy zenét szippantsanak magukba. Ugyan nem lehet azt mondani, hogy a New Orleans-i zene teljesen elkülönülő műfajt alkotna, de létezik egy helyi íz, amit minden műfajhoz hozzá lehet adni, mint egy fűszert.New_Orleans_a_Hegyvideken
  • Készülnek valamilyen különlegességgel a hegyvidéki koncertjükre?
  • Annyi titkot elárulhatok, hogy a legújabb lemezünkről, az ősszel megjelenő Starry Road to Nowhere-ről is előadunk majd dalokat, ahogy a legutóbbi albumunkról, a Whatever Happensről is. Noha elsősorban a saját zenénket játsszuk, azért személyes New Orleans-i kedvenceimtől, így Dr. Johntól, Professor Longhairtől vagy Allen Toussainttól is felidézünk egy-egy nótát.
  • Korábban is felléptek már a Hegyvidéken. Van valamilyen kötődésük a XII. kerülethez?
  • Nekem van némi kötődésem a környékhez, egész pontosan a Csörsz utcához, ifjúkoromban ugyanis volt egy elkeseredett kísérletem, hogy megtanuljak táncolni. Ez persze nagyon régen történt… Valóban nem először lép fel a csapat itt, most is nagy örömmel fogadtuk el a meghívást.