Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ujabb_fejlesztesek_a_Kutvolgyi_korhazban3

Újabb fejlesztések a Kútvölgyi kórházban

Egy új sürgősségi radiológiai részleg, benne vadonatúj digitális röntgennel, valamint egy szintén újonnan kialakított endoszkópos labor kezdte meg működését a Szent János Centrumkórház Kútvölgyi-tömbjében. A nemrég elkészült korszerű egységeket közösen járta be a kórház és az önkormányzat vezetése.

„Eddig a szakrendelőben lévő röntgent használta az intézmény a fekvőbetegek ellátása során. Végre ezen a területen is sikerült megvalósítani a célkitűzésünket, hogy válasszuk el egymástól a fekvő- és a járóbetegeket” – emelte ki az új sürgősségi radiológiai részleg átadása kapcsán az egyik legfontosabb eredményt Pokorni Zoltán polgármester a Szent János Centrumkórház Kútvölgyi-tömbjében.

Dr. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a Kútvölgyi-torony aljában, a sürgősségi osztály közvetlen közelében kialakított radiológiai szárnyba első lépésként egy korszerű digitális röntgen érkezett, hamarosan pedig egy CT-készülék beszerzése is megtörténhet. Az új röntgen egyrészt a sürgősségi osztályt, másrészt a Kútvölgyiben található fekvőbetegosztályokat – a három belgyógyászatot, a sebészetet, az urológiát és az intenzívet – szolgálja ki, így a fekvőbetegeket a továbbiakban nem kell a szakrendelő röntgenjébe vinni.Ujabb_fejlesztesek_a_Kutvolgyi_korhazban1

A kormányzati forrásból beszerzett, padlósínes digitális röntgen gyors és precíz vizsgálatot tesz lehetővé, főként belgyógyászati és sebészeti típusú sürgősségi esetekben. A berendezéssel az egyéb végtagi vagy csontfelvételek, valamint a komplikáltabb fekvőbeteg-vizsgálatok is elvégezhetők anélkül, hogy a páciensnek ki kellene kelnie az ágyból. A digitális rendszernek köszönhetően nincs szükség filmelőhívásra, a képeket azonnal elemezheti a leletező radiológus vagy a vizsgálatot kérő osztályos orvos.

A Kútvölgyi-toronyban, az I. számú belgyógyászati és gasztroenterológiai osztályon új endoszkópos labor nyílt meg. Ez az egység lehetőséget biztosít a szakmában alkalmazott szinte összes invazív eljárásra.

Az emésztőszervi betegségek teljes spektrumából jelentkeznek nálunk páciensek, beleértve a vérzéses, gyulladásos kórképeket, valamint a különböző máj- és hasnyálmirigy-területi betegségeket. Nemcsak a kerületből vagy a fővárosból, hanem az egész országból érkeznek hozzánk betegek, hiszen sok esetben előfordul, hogy valamelyik vidéki intézményben nem tudják megfelelően diagnosztizálni vagy kezelni az adott kórképet” – beszélt a Kútvölgyi-tömbbe költöző gasztroenterológia működéséről dr. Sike Róbert főorvos, aki júniusban veszi át az osztály vezetését a nyugdíjba vonuló dr. Székely György főorvostól.

Az új laborból még hiányzik az endoszkópos ultrahang. Ez belső szervi ultrahangvizsgálatot jelent, ami rendkívül pontosan, korai állapotban segít felismerni a különböző emésztőrendszeri, daganatos vagy más jellegű kórképek fennállását.Ujabb_fejlesztesek_a_Kutvolgyi_korhazban2

„A célunk az, hogy az endoszkópos ultrahanggal a közeljövőben minél hamarabb lehetőségünk legyen dolgozni” – mondta dr. Sike Róbert, megemlítve, hogy évente eddig mintegy 3500-5000 endoszkópos vizsgálatot, ezenfelül legalább ugyanennyi ultrahang- és egyéb kiegészítő diagnosztikai vizsgálatot végeztek. A jövőben pedig tovább nőhet ez a szám a diagnosztikai tárház és ezzel együtt a betegellátási igények kiszélesedésével.

„A gasztroenterológia korszerű endoszkópos laborjára valamennyien büszkék lehetünk” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán polgármester, aki Fonti Krisztina alpolgármesterrel együtt, dr. Ralovich Zsolt főigazgató és az osztály munkatársainak kalauzolásával tekintette meg az új vizsgálóhelyet. A kerület vezetője elmondta: a kórház főigazgatója a nyár folyamán rangsorolva juttatja el kéréseit az önkormányzatnak, amely mérlegelni tudja a támogatási igényeket ősszel, a jövő évi költségvetés előkészítésekor. Bár az endoszkópos ultrahang „nem olcsó mulatság”, mintegy százmillió forint az ára, a polgármester reményei szerint a Hegyvidéki Önkormányzat lesz abban a helyzetben, hogy hozzá tud járulni a modern eszköz beszerzéséhez.Ujabb_fejlesztesek_a_Kutvolgyi_korhazban3

z.