Édes apróságok ünnepre ünnep előtt
Lassan belépünk az adventi időszakba, ami a Szent András napjához legközelebb eső első vasárnapon veszi kezdetét, és négy hétig tart. Az advent, vagyis adventus szó jelentése: jön. A várakozás érzése ilyenkor már mindenkit, hívőket és nem hívőket, gyerekeket és felnőtteket egyaránt a hatalmába kerít. Természetesen vonatkozik ez a háziasszonyokra is, akiket nagy feladat elé állít az ünnepi vendégjárás. A gondosabbak már előre kitalálják, hogy mit süssenek-főzzenek majd a fontos napokon. Tapasztalatból tudják, hogy az ünnepi asztalra vagy az ajándékozásra szánt sütemények egy részét akár december elején el lehet – és érdemes is! – készíteni. Ilyenkor még van idő és türelem újak kipróbálására is. A legtöbb aprósütemény hetekig eláll, mindössze jól záródó fémdobozra és a családtagok ellen védő „kamrakulcsra” van szükség.
DIÓS KIFLI
Hozzávalók:
1 tojás
15 dkg porcukor
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg darált dió
35 dkg finomliszt
…a nyújtáshoz: liszt
…a tetejére: vaníliás porcukor
A sütőt bekapcsoljuk, és 195 °C-ra (légkeveréses sütőt 180° C-ra) előmelegítjük. Ezután kezdünk hozzá a sütemény készítéséhez. Az egész tojást a cukorral és a puha vajjal habosra keverjük. A darált diót, majd a lisztet is beledolgozzuk. Az így kapott tésztát belisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk, és kb. másfél centi széles csíkokra vágjuk. Ezekből kisujjnyi darabokat csípünk le, és úgy, mint a nudlit, gömbölyűre sodorjuk.
Kifli formájúra behajlítjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsire egymás mellé rakosgatjuk. Ha a tepsi megtelt, előmelegített sütőbe toljuk, és 17 percig sütjük. Ekkor kihúzzuk, és a kis kifliket még azon forrón a sütőpapíron gyorsan megfordítjuk. Ez az apró trükk arra jó, hogy a kiflicskék ne süljenek tovább, megtartsák szép, világos színüket. Porcukorba hempergetve tesszük tálra.
KÓKUSZOS CSIGA
Hozzávalók:
…a tésztához:
2 dkg élesztő
2 dkg (1 evőkanál) kristálycukor
0,5 dl tej
40 dkg finomliszt
25 dkg vaj vagy margarin
5 tojássárgája
…a töltelékhez:
5 tojásfehérje
30 dkg kristálycukor
15 dkg kókuszreszelék
A tésztához először az élesztőt cukorral édesített tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, a puha vajjal és a tojások sárgájával alaposan összedolgozzuk. 3 cipót formázunk, és hideg helyre tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
A töltelékhez az 5 tojásfehérjét egy üstben vízgőz felett verni kezdjük, miközben a cukrot apránként hozzáadjuk. Amikor a massza már kőkemény, a tűzről levesszük, és a kókuszreszeléket lazán belekeverjük, de ezzel már nem verjük tovább. A cipókat egymás után belisztezett deszkán 2-3 milliméter vastag lappá nyújtjuk. A kókuszos krém egyharmadát rákenjük. A krémet végig langyosan kell tartani, nehogy megkeményedjen!
A megkent tésztát hosszanti irányban gyors mozdulatokkal feltekerjük. A tekercset kissé meghúzzuk, hogy kinyúljon, karcsúbb legyen. A megtöltött tekercseket érdemes legalább 10 percre hideg helyre tenni, mert könnyebben tudjuk majd szeletelni. Vízbe mártott késsel 1 centis karikákra vágjuk, és ezeket sütőpapírral bélelte tepsire rakosgatjuk. 200 °C-ra (légkeveréses sütőben 185 °C-ra) előmelegített sütőbe toljuk, és a lángot kissé mérsékelve 25 percig sütjük. Szép, világossárga színűnek kell lennie. Megvárjuk amíg kihűl, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
FAHÉJAS CSILLAG
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
25 dkg porcukor
25 dkg tisztított, darált mandula
fél kezeletlen citrom reszelt héja
2 kiskanál őrölt fahéj
…a nyújtáshoz: cukor és liszt
A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni, közben a porcukrot fokozatosan hozzáadjuk. A kész habból 4 evőkanálnyit félreteszünk. A darált mandulát, a citromhéjat és a fahéjat összekeverjük, majd egyenletesen a habba dolgozzuk. A deszkát liszt és cukor keverékével megszórjuk, és ezen a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk. Csillagokat szaggatunk belőle, a tetejét a félrerakott tojáshabbal megkenjük, és előmelegített sütőben 150 °C-on (légkeverésesben 135 °C-on) kb. 20 percig inkább szárítjuk, mint sütjük.
SAKKTÁBLA
Hozzávalók:
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg cukor
2 tojás
40 dkg finomliszt
4 evőkanál kakaó
2 evőkanál tej
…a nyújtáshoz: liszt
…a kenéshez: tojássárgája
…a tepsi kikenéséhez: vaj
A vajat a cukorral, a felvert tojásokkal és a liszttel gyorsan összegyúrjuk. Két egyenlő részre osztjuk, és az egyikbe a tejben feloldott kakaót beledolgozzuk. A két cipót külön-külön fóliába csomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután mindkét cipót 5 egyforma részre osztjuk, és liszttel behintett deszkán az egyik kakaós darabot 1 centi vastag téglalappá nyújtjuk. A tojássárgájával megkenjük. A többi tésztadarabból ujjnyi- vastag rudakat sodrunk, és a kinyújtott lapra sakktáblaszerűen felrakosgatjuk. Ügyesen felhengergetjük, az így kapott hengert, finoman összenyomva, négyszögletűvé igazítjuk. Újra hűtőszekrénybe tesszük legalább 20 percre.
Egy éles késsel 1 centi vastag szeletekre vágjuk, és ezeket vajjal kikent sütőlapra rakosgatjuk. Előmelegített sütőben 190 °C-on (légkeverésesben 175 °C-on) 8-10 perc alatt megsütjük.
VAJAS S
Hozzávalók:
35 dkg margarin
50 dkg finomliszt
15 dkg kristálycukor
3 zacskó vaníliás cukor
7 tojássárgája
1 tojásfehérje
10 dkg nagy szemű díszítőcukor
…a nyújtáshoz: liszt
A margarint, a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját sima tésztává gyúrjuk, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután belisztezett deszkán ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle, majd kis darabokra vágjuk, és S alakúra hajlítjuk. Felvert tojásfehérjével megkenjük, és a durva szemű díszítőcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on (légkeveréses sütőben 165 °C-on) aranysárgára sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
Pihentetés nélkül is elkészíthetjük, ha csillagvégű nyomózsákba tesszük a kész tésztát, és abból S-alakzatokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. Így megtakaríthatjuk a kézi nyújtást és az egyenkénti rakosgatást.
EMELETES RUMOS DIÓS
Hozzávalók:
21 dkg finomliszt
7 dkg kristálycukor
14 dkg margarin
12 dkg kakaó
fél biocitrom reszelt héja
késhegynyi vaníliás cukor és fahéj
…a krémhez:
10 dkg kristálycukor
3 tojássárgája
1 evőkanál rum
2 dkg ribiszke vagy más pikáns lekvár
5 dkg dió, enyhén megpirítva, megdarálva
1 zacskó vaníliás cukor
…a nyújtáshoz: liszt
…a sütőlap kikenéséhez: vaj és liszt
…a tetejére: 1 tábla keserű csokoládé, mandula vagy dió
A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap belisztezett deszkán késfoknyira nyújtjuk, majd 4 és 5 centis korongot szaggatunk belőle. Megvajazott, belisztezett sütőlemezre rakjuk, és még megkenjük egy kis cukros vízzel. Előmelegített sütőben 180 °C-on (légkeveréses sütőben 165 °C-on) kb. 10 percig sütjük. Vigyázat, gyorsan sül, nem szabad nagyon barnának lennie!
Amíg a tészta sül, a krém hozzávalóit összekeverjük. Amikor a korongok kihűltek, a krémmel egy kicsit és egy nagyobbat összeragasztunk. A tetejüket forró vízfürdőben felolvasztott étcsokoládéval megkenjük, és egy szem tisztított mandulát vagy fél diógerezdet nyomunk rájuk.
MOGYORÓS GYŰRŰK
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg darált mogyoró
25 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
2 zacskó vaníliás cukor
…a citromos mázhoz:
1 biocitrom leve
porcukor
…a tetejére: mogyoró
A tésztához valókat összekeverjük, és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután belisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti formával kiszaggatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Ha gyűrűket szeretnénk készíteni, akkor ujjnyi vastag rudat sodrunk a tésztából, és kis köröket formázunk belőle.
Előmelegített sütőben 180 °C-on (légkeveréses sütőben 165 °C-on) 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Amikor elkészült, rácsra szedjük, és hűlni hagyjuk. A mázhoz a citrom levét annyi porcukorral keverjük össze, hogy fehér színű, jól kenhető masszát kapjunk. Ezzel a kihűlt formák tetejét megkenjük, durvára vágott mogyoróval megszórjuk.
KÓKUSZOS BANÁNGOLYÓ
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
3 tojásfehérje
só
15 dkg cukor
25 dkg kókuszreszelék
15 dkg banáncsipsz
3 evőkanál banánlikőr (ha van)
...a díszítéshez: 5-5 fehér és barna tortabevonó csokoládé
A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A kanalanként hozzáadott cukorral tovább, fényesre verjük. Ezután a kókuszreszeléket és a finomra darált banáncsipszet óvatosan a habba forgatjuk, a likőrt belecsorgatjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a masszából egy fagylaltos kanállal csinos félgömböket rakunk rá. Ha nincs kéznél ez a nyárias eszköz, langyos vízbe mártott 2 evőkanál segítségével ovális galuskákat formálunk a habból.
Előmelegített sütőben, egészen kis lángon, 180 °C-on (légkeveréses sütőben 165 °C-on) kb. 15 perc alatt megsütjük, majd egy rácson legalább 2 órán át hagyjuk szikkadni. Utána minden golyó felét olvasztott fehér csokoládéba mártjuk. Amikor ez megdermedt, a másik felüket a szintén megolvasztott barna csokoládéba forgatjuk. Ez a pikáns ízű, „kétszínű” csemege is, jól záródó dobozban tartva, legalább egy hónapig fogyasztható.
NARANCSOS KORONGOK
Hozzávalók:
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
só
1 evőkanál tej
40 dkg finomliszt
20 dkg aszalt gyümölcs
1-2 evőkanál baracklekvár
…a tetejére: kandírozott narancshéj
A meglangyosított vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egy csipetnyi sót, a tejet és a lisztet beledolgozzuk. Az aszalt gyümölcsöt apró kockákra vágjuk, és a tésztába gyúrjuk. Ezután a masszát 2 darab 4 centi átmérőjű hengerré formáljuk. Ezeket fél centi vékony korongokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd 180 °C-os sütőben (légkeverésesben 165 °C) kb. 13 perc alatt megsütjük.
Ha kihűltek, a megmelegített, simára kevert lekvárral, majd 20 dkg cukorból egy citrom levével fehérre kevert mázzal a tetejüket bekenjük, és gyufaszálnyi csíkokra vágott kandírozott narancshéjjal díszítjük.
KARÁCSONYI CSILLAG
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
20 dkg margarin
2 tojás
1 kiskanál fahéj
csipetnyi kardamom
10 dkg kristálycukor
csipetnyi só
30 dkg marcipánmassza
még 2 tojás
színes kandírozott gyümölcsök
...a nyújtáshoz: liszt
...a tepsi kikenéséhez:
vaj
liszt
A lisztet, a margarint és a tojások sárgáját alaposan összegyúrjuk, majd a fahéj, kardamom, cukor és só keverékét is beleszórjuk. A kész tésztát 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Ezután belisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és csillagokat szaggatunk belőle. Egyenként megvajazott, belisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A marcipánmasszát 2 evőkanál hideg vízzel és a két tojásnak a sárgájával jól átgyúrjuk. Csillagvégű nyomózsákba kanalazzuk, és a csillagok közepére kis köröket kanyarítunk belőle. Előmelegített sütőben 175 °C-on (légkeveréses sütőben 150 °C-on) 15 perc alatt aranysárgára sütjük. Színes, cukrozott gyümölcsökkel díszítjük.
(pákozdi)