Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egy_sutemeny_a_szomszedbol1

Egy sütemény a szomszédból: a Bécsi kocka

Bécsi kocka. A neve kimondva számomra olyan, mint a bécsi keringő: légies, lágy, finoman elegáns.
Nagyanyáink kézzel írott receptjei között feltehetően mindenhol megtalálható. Gyerekkoromban még készült otthon, élénken emlékszem az ízére, édes, krémes volt a tölteléke, a tésztája pedig omlott a szájban. A sok dió miatt mindig is drága süteménynek számított, ezért többnyire jeles alkalmakra sütötték.
Ez a desszert mélyen gyökerezik az osztrák cukrászat hagyományaiban, az idők során az elegancia és a finomság szimbóluma lett. Eredetét tekintve a 19. századra nyúlik vissza, amikor Bécs a cukrászat és a csodás sütemények központja volt, de azóta is népszerű nemcsak az osztrák kávéházakban, hanem szerte a világon. Egy_sutemeny_a_szomszedbol1

Drága hozzávalók

A tésztához: 20 dkg héjában főtt krumpli, 45 dkg simaliszt, 15 dkg margarin vagy vaj, só, 1 zacskó (12 g) sütőpor, 10 dkg porcukor, 10-15 dkg darált mandula vagy mogyoró, 1 tojás, 1 kiskanálnyi vaníliás cukor, fél (bio)citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt fahéj

…a krémhez: 2 dl tej, 20-25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 15-20 dkg vaj, 2 evőkanál rum

…a tetejére: porcukor

Elkészítése

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Amíg hűl, a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, leheletnyit megsózzuk, majd a porcukrot, a darált mandulát és a sütőport, amit egy kevés liszttel összekevertünk, hozzáadjuk. A tojást beleütjük, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, őrölt fahéjjal ízesítjük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ez azért fontos, hogy a vaj nehogy megolvadjon a kezünk melegétől, mert attól sütés közben a tészta nehézzé válik. Az összegyúrt tésztát egy órára hideg helyre tesszük.
Közben elkészítjük a krémet. A darált diót (amit felapríthatunk úgy is, hogy egy műanyag zacskóba tesszük, amelynek a száját bekötjük, és húsverő kalapáccsal apróra törjük) és 10 dkg porcukrot a tejbe keverünk, és sűrűre főzzük. Ezt is hagyjuk teljesen kihűlni, utána rummal ízesítjük. Végül a krémhez való, szobahőmérsékletű vajat a maradék cukorral habosra keverjük, a diókrémet beledolgozzuk. Sütésig hűtőszekrényben vagy hideg helyen tartjuk. Egy_sutemeny_a_szomszedbol2

A tészta sütése

A sütésre két mód kínálkozik: vagy egy nagy tepsiben egyszerre, vagy egy kisebben két részben sütjük meg, mert két lapra lesz szükségünk. A tésztát belisztezett deszkán 1,5 centi vastagra nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és zsírpapírral bélelt tepsibe fektetjük. 180 °C fokra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 175 °C) halványsárgára sütjük.
Az egyik lapot (vagy a nagy lap felét) még melegen nagy, szabályos négyezetekre vágjuk. Ha kissé kihűlt, az egészben maradt lapra rákenjük a krémet, és a kivágott tésztanégyzeteket a tetejére fektetjük. Szeleteléskor ezek mentén vágjuk át a krémet és az alsó lapot is. Porcukorral megszórva kínáljuk.Egy_sutemeny_a_szomszedbol3

(pákozdi)