Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_venasszonyok_nyara_a_halfogasok_ideje1

A vénasszonyok nyara a halfogások ideje

Minden évszaknak megvan a maga varázsa. Október elején ugyan az éjszakák már hűvösek, de a nappalok még többnyire jólesően melegek. A kellemes időjárás miatt sokan kedvelik az utolsó „nyári” fellángolást, különösen a horgászok. Itt az ideje, hogy mi is a halételek felé forduljunk – és egy kicsit akár el is kanyarodhatunk a megszokott készítési módoktól! A halfogásokhoz jól illenek az őszi zöldségek, a padlizsán, a még kapható paprika és paradicsom. Ezek akár helyettesíthetik a köretet is, de a legtöbb esetben azért tálalhatunk melléjük párolt rizst. A rizs hófehéren elegáns, barnán egészséges, a vadrizs különleges, zöldfűszerekkel, illatos pirított magvakkal rafinált, curryvel, fahéjjal, mazsolával egzotikus.

GOMBÁS FOKHAGYMALEVES HALGOMBÓCCAL

A magyar ember a halászlén kívül nemigen eszik hallevest. Pedig rendkívül sok halféle kapható idehaza, és a nagyvilágban utazva tapasztalhatjuk, mennyiféle levesváltozat létezik. A halgombócot valószínűleg még a válogatós gyerekek is szívesen megeszik.

Hozzávalók (4 személyre):

4 nagy gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 húsleveskocka vagy 2 kiskanál ételízesítő por
2 evőkanál liszt
1 l tejföl
1 csapott kiskanál só
25 dkg laskagomba
20 dkg tengerihal-filé
1 tojás
3 evőkanál búzadara
csipetnyi őrölt szerecsendió
1 közepes sárgarépa
1 csokor petrezselyemzöld

A megtisztított, összezúzott fokhagymagerezdeket egy evőkanál olajon csak megfuttatjuk, azaz addig melegítjük, amíg az illatát kiadja, de nem sütjük meg. Ezután 1 liter vízzel felöntjük, a húsleveskockát vagy az ételízesítőt beledobjuk. A lisztet a tejföllel és egy deci vízzel simára keverjük, és ezzel behabarjuk a levest. Sóval ízesítjük.
A gombát – miután a talpát levágtuk – megmossuk, majd csíkokra metéljük. A maradék olajon megpároljuk. A halfilét ledaráljuk, a tojást, a darát, egy mokkáskanál sót, csipetnyi őrölt szerecsendiót, a meghámozott, megmosott, kis lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát belekeverjük. Fél óra pihentetés után ebből a halas masszából kisebb gombócokat formázunk, és a levesben kifőzzük. Tálaláskor a párolt gombát a levesestányérokban elosztjuk, a levest rámerjük, majd apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. A_venasszonyok_nyara_a_halfogasok_ideje1

PROVANSZI PONTYFILÉ

Ha a mediterrán ízeket szeretnénk élvezni tányérunkon, akkor leginkább valami provanszi fogást kell készítenünk. A kakukkfű, rozmaring, bazsalikom együttese felidézi a forró nyarakat; az ízeket, illatokat semmivel sem lehet összetéveszteni.

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet pontyfilé (kb. 80 dkg)
só, őrölt bors
fél citrom leve
7 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál provanszi fűszerkeverék: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom együttese (készen is kapható)

…a körethez:
1 padlizsán
1-1 piros és sárga húsú paprika
60 dkg burgonya
1 kiskanál paradicsompüré
2 dl zöldségleves (kockából is lehet)
1-2 ág rozmaring

A halszeleteket leöblítjük, majd szárazra töröljük. Sóból, őrölt borsból, citromléből, 4 evőkanál olajból, 1 evőkanál fűszerkeverékből pácot készítünk, amibe a halat beleforgatjuk, és letakarva a hűtőszekrénybe tesszük. A körethez a padlizsánt megmossuk, a szárát levágjuk, majd héjastól felszeleteljük, és negyed körcikkekre vágjuk. A paprikákat kicsumázzuk, és hüvelykujjnyi darabokra hasítjuk, a megtisztított burgonyákat negyedekbe vágjuk.
Az összes zöldséget 2 evőkanál olajon egy kissé megfuttatjuk, és a megmaradt fűszerkeverékkel meghintjük, majd a paradicsompürét belekeverjük. A levessel felengedjük, és puhára pároljuk. Közben a halat a maradék olajon megsütjük, a páclevét is aláöntjük. A zöldségekkel körítve, rozmaringággal díszítve tálaljuk. A_venasszonyok_nyara_a_halfogasok_ideje3

AMUR PARADICSOMOS, OLAJBOGYÓS RAGUBAN

Az amurt a világ szinte minden részén felhasználják tavak, tározók, csatornák vízinövényektől való megtisztítására. Magyarországon az 1960-as években honosították meg. A húsa jó minőségű, hófehér, közepesen szálkás, száraz. Az elkészítésének a módja hasonló, szinte megegyezik a pontyéval.

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg konyhakész amurfilé
só, őrölt fehér bors
1 dl olívaolaj
1 szál póréhagyma
40 dkg apró, lehetőleg koktélparadicsom
15 dkg fekete olajbogyó
5 dkg fenyőmag
2 szál bazsalikomlevél
1 dl száraz fehérbor
2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Konyhakész amurszeleteket vásároljunk, ha lehet, mert ezekkel könnyebb bánni. Mindegyiket sóval, borssal megszórjuk, mindkét oldalukat beolajozzuk, majd grillen pirosra sütjük. A maradék olajat egy tepsibe öntjük. A póréhagymát megtisztítjuk, a haragoszöldjét levágjuk, a fehér törzsét vékony karikákra szeljük, a tepsibe szórjuk.
A paradicsomokat, az olajbogyókat félbevágjuk, ezeket is rádobjuk, végül a szárazon megpirított fenyőmaggal meghintjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd lazán összekeverjük, és a halszeleteket ráfektetjük. A száráról lecsipegetett bazsalikomlevéllel megszórjuk, és a borral meglocsoljuk.
Előmelegített sütőben 200 °C-on (légkeveréses sütőben 185 °C-on) 10 percig sütjük. Tálaláskor egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk. Köretként nagyszerűen illik mellé a friss zöldfűszerekkel kevert szélesmetélt.A_venasszonyok_nyara_a_halfogasok_ideje2

HARCSAFILÉ MÁKOS BUNDÁBAN

A harcsa szinte mindenütt megtalálható Európa középső és keleti területein. Édesvizeink második legnagyobbra növekvő hala (a viza az első). Magyarországon a folyó- és állóvizekben egyaránt gyakori, halaink „óriása”, egyes példányai a két métert és a száz kilogrammot is meghaladhatják. A húsa rendkívül ízletes, zsírban gazdag és szálkamentes, ezért nagy becsben tartják nálunk, ami az árán is érezhető.

 

Hozzávalók (4 személyre):

8 szelet harcsafilé

só, őrölt bors

…a bundázáshoz:

2 tojás

1 evőkanál tejszín

10 dkg liszt

4 dkg mák

10 dkg zsemlemorzsa

…a sütéshez: bőven olaj

 

A halat csinos szeletekre vágjuk, besózzuk, a borssal fűszerezzük. Néhány perc állás után a darabokat először lisztbe, majd a tejszínnel simára habart tojásba, végül a mákkal összekevert morzsába forgatjuk.

Bő, forró olajban ropogósra sütjük. Ha lehet, azonnal tálaljuk, mert nem tesz jót neki, ha áll. Köretnek rizs illik hozzá leginkább.A_venasszonyok_nyara_a_halfogasok_ideje4

(pákozdi)