Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hatekonyan_mukodik_az_egeszsegugyi_alapellatas

Hatékonyan működik az egészségügyi alapellátás

Méltán lehet büszke a Hegyvidék az egészségügyi ellátórendszerére, elég csak a háziorvosi és a gyermekháziorvosi rendelők, vagy épp a szakrendelők felszereltségére, kialakítására gondolni. Mindez azonban mit sem érne a munkatársak szakértő és áldozatos munkája nélkül. A XII. kerületi alapellátásban dolgozókat köszöntötte az önkormányzat a hagyományos Semmelweis-napi ünnepségen.

Jó kezekben vannak a hegyvidéki polgárok, hiszen a XII. kerületi egészségügyi ellátórendszer dolgozói nagyszerű munkát végeznek – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester az idei Semmelweis-napi ünnepségen. „Mindenki lehet beteg, mindenkinek szüksége lehet valamilyen egészségügyi ellátásra, de szerencsére mindannyian tudjuk, hogy a kerületi alapellátás hatékonyan működik” – mondta.
Kiemelte, hogy pontosan egy éve vette át az állam a védőnői ellátás működtetését, ettől függetlenül továbbra is az önkormányzat dolgozói viszik el az újszülöttekhez a hegyvidéki babacsomagot, és foglalkoznak a kisgyermekes családokkal, immár az Észak-budai Szent János Centrumkórház kötelékében. Bár a területi védőnők már nem az önkormányzat alkalmazottjai, továbbra is onnan kapják meg a 13. havi juttatásuk felét.
Az alpolgármester arra is emlékeztetett, hogy mintegy 15 ezer a 65 év felettiek száma a Hegyvidéken, és különösen fontos, hogy ők ne csak biztonságban, jó körülmények között éljék a hétköznapjaikat, hanem tartalmasan is. Ezért számos életvitellel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos programot szervez számukra az önkormányzat. Konkrét gyakorlati segítséget is kapnak: ilyen a Gondosóra-regisztráció és az eszközök eljuttatása hozzájuk, aminek köszönhetően ma már több mint 3000 ember veszi igénybe ezt a szolgáltatást a XII. kerületben.
Elsőként az országban a Hegyvidéken indult el a Zöld recept program, aminek a lényege, hogy a háziorvosok ingyenesen végezhető mozgásformákat írhatnak fel betegeiknek. „Büszkék lehetünk arra, hogy a kormány országos programmá szélesítette a hegyvidéki kezdeményezést” – emelte ki Fonti Krisztina. Megemlítette a demenciával kapcsolatos kerületi programokat is, amik megkönnyíthetik mind a betegek, mind az őket ápoló hozzátartozók életét. Nagy eredmény, hogy megszépült valamennyi háziorvosi és gyermekháziorvosi rendelő, így ma már méltó körülmények várják az itt lakókat. Nemrégiben zajlott le az immár huszonötödik alkalommal megtartott Hegyvidéki Egészségnap, több mint ezer ingyenes vizsgálattal.Hatekonyan_mukodik_az_egeszsegugyi_alapellatasVégezetül az alpolgármester köszönetet mondott az elmúlt majd’ két évtized közös munkájáért, és reményét fejezte ki, hogy a következő képviselő-testület hasonló eredményeket ér el az egészségügy területén. Ezt követően Fonti Krisztina és a népjóléti irodát vezető Varga-Kovács Emese átadta a XII. kerületi egészségügyi díjakat az arra érdemesnek talált munkatársaknak.
A Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjat Tóthné Marton Éva háziorvosi asszisztens kapta meg, aki a Szent János Kórház ortopédiai osztályán dolgozott és szerzett felnőttápolónői képesítést. 2000 óta az 1. számú házi gyermekorvosi körzetben segíti dr. Dolowschiák Annamária munkáját.
Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Doka Erika. A háziorvosi asszisztens a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központban ápolói szakon szerzett oklevelet. 2006 óta dolgozik a XII. kerületi egészségügyi alapellátásban, elsőként a Szent János Kórház kardiológiáján, ezt követően a krónikus belgyógyászati osztályon és a diabetológián. 2018-ban került dr. Fehér Katalin háziorvos mellé asszisztensi munkakörbe.
A kitüntetések átadása után Némethné dr. Müller Orsolya gyermek- és ifjúsági fogorvos kapta meg címzetes főorvosi címét abból az alkalomból, hogy húsz éven át látott el folyamatosan fogorvosi alapellátási feladatokat a XII. kerületben. Miként Semmelweis-napon szokás, a résztvevők külön is köszöntötték a nyugdíjba vonuló kollégákat. Ezúttal Némethné Borlay Andrea és Endersné Petrovics Erika területi védőnők évtizedes kimagasló munkáját ismerte el az önkormányzat ezzel a gesztussal.

sm.