Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kispalyas_Eb-t_nyertek_a_magyarok3

Kispályás „Eb-t” nyertek a magyarok

Ha nem is úgy sikerült a labdarúgó-Európa-bajnokság a magyar válogatottnak, ahogy mindannyian szerettük volna, azért jutott némi vigasz – legalábbis a XII. kerületieknek. A Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. ugyanis ismét „Európa-bajnokságot” rendezett a Városmajori Gimnáziummal szembeni műfüves kispályákon, amin a nyolc induló csapat közül a végén a „magyarok” örülhettek.

„Korábban pezsgett a fociélet a kerületben, több bajnokságunk is volt, aztán mindezt derékba törte a koronavírus-járvány. Innen kezdődött az építkezés 2021-ben, amikor részben Magyarország adott otthont a labdarúgó-Európa-bajnokságnak, és szó szerint focilázban égett az egész ország. Így jött az ötlet, hogy hozzuk el az Eb-t a Hegyvidékre, és meg is rendeztük az első kupát” – emlékezett vissza Szépvölgyi Dániel, a Városmajori Kispályás Foci Eb-t szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. munkatársa.Kispalyas_Eb-t_nyertek_a_magyarok1Mint mondta, a lebonyolítást illetően bőven akadt már tapasztalatuk, mivel a Hegyvidéki Diáksportbajnokságon a csapatsportok közül a labdarúgás mozgatja meg a legtöbb iskolát és tanulót. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az első „Eb” nagy sikert aratott, a résztvevők már akkor jelezték, hogy szívesen elindulnának más hegyvidéki tornákon is. Erre rögtön akkor ősszel lehetőségük is nyílt az azóta hagyományossá váló Oktoberfest Kupán, amelynek a mérkőzései szintén a városmajori műfüves focipályákon zajlottak. Az idei Európa-bajnokság pedig alkalmat adott az újabb kispályás „Eb” kiírására.
Csak 16 év felettiek vehettek részt, és az esélyegyenlőséget szem előtt tartva NB I-es és NB II-es, valamint a férfi futsal Nemzeti Bajnokság I. osztályában szereplő igazolt játékosok nem lehettek a csapatok tagjai. A 20 perces meccseken 5 + 1-es felállásban küzdöttek a felek.
A felhívásra a három évvel ezelőttihez hasonlóan újból nyolc csapat jelentkezett, és ami külön öröm, kerületi kötődésűek is. Ez jól mutatja a foci közösségépítő erejét. A nevezők érkezési sorrendben választhatták ki, melyik Eb-résztvevő ország színeiben indulnak.Kispalyas_Eb-t_nyertek_a_magyarok2Ezúttal a piros-fehér-zöld bizonyult a nyerőnek, a veretlen – négy győzelmet és egy döntetlent elérő – „magyar” csapat örülhetett a végén. A döntőben azokat a „törököket” verték 2–0-ra, akiknél a csoportmeccsek során is jobbnak bizonyultak. Érdekesség, hogy a mostani győztes az Oktoberfest Kupát is megnyerte korábban. A harmadik helyért lejátszott meccsen a georgiaiak a németek felett diadalmaskodtak, így ők vihették haza a bronzérmet.Kispalyas_Eb-t_nyertek_a_magyarok3Természetesen a díjátadás sem maradt el, az első helyezett a dobogósoknak járó oklevél, érem és ajándékutalvány mellé a torna kupájával, valamint egy eredeti, Adidas Fußballliebe EURO 2024 mérkőzéslabdával gazdagodott. A második és a harmadik helyezett ez utóbbi replikaváltozatát kapta meg. Különdíjakat is kiosztott a szervező: a gólkirályi címet 6 góllal a „németek” támadója, Varga Márk szerezte meg, míg a torna legjobb játékosa a „magyarokat” erősítő Suta Máté, legjobb kapusa pedig a „törökök” hálóját védő Szemerédy Zsombor lett.

sm.