Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyaron_is_pezseg_a_hegyvideki_kulturalis_elet1

Nyáron is pezseg a hegyvidéki kulturális élet

Latin virtus, makedón dallamok, amerikai lazaság, gólörömtől hangos szurkolói zóna, izgalmas kiállítások, elgondolkodtató történetek a múltból – ezúttal sem kell messzire menniük a Hegyvidéken élőknek, akár könnyed, akár fajsúlyosabb nyári élményekre vágynak. A XII. kerületi kulturális intézményekben kortól és érdeklődési körtől függetlenül mindenki találhat kedvére való szórakozási lehetőséget.

Sokszínűség a MOM Kulturális Központban

„Az idén nyáron is sokszínű, bizonyos szempontból rendhagyó programokkal várjuk a minőségi kikapcsolódásra vágyókat” – mondta el lapunknak Faludi András, a MOMkult kreatív vezetője. Lássuk, mivel készülnek a Csörsz utcai kulturális központban!
A MOMkult Reich Károly Lépcsőgalériája augusztus 5-ig Tóth József Füles, a nemrég a Hegyvidék díszpolgára címmel is elismert, többszörös díjazott karikaturista, fotográfus, reklám- és illusztrációs fényképész Füles Mester Panoptikuma című kiállításának ad helyet. „Mély mondanivalójú, ám rendkívül szórakoztató témákkal találkozhatunk a tárlaton” – emelte ki Faludi András.
Július 6-án, 12-én és augusztus 1-jén a világhírű American Music Abroad, avagy az AMA nagyszabású, ráadásul díjmentes koncertekkel hívja zenei kalandozásra a közönséget. A fellépő együttesek repertoárjában a legnagyobb klasszikus zeneszerzők művei mellett a Broadway slágerei és amerikai népzenék is szerepelnek. Sok más mellett a Hold Me, Rock Me, a Night is Budapest, valamint a West Side Story Medley is felcsendül majd a MOMkult színháztermében.
„Lehetetlen, hogy azért, amit végeztem és létrehoztam, a halálosítélet legyen a jutalmam, kedves Miklósom. Ártatlannak érzem magam. Sok álmatlan éjszaka keserves kínlódásába került, amíg azt a feltett kérdést: a magyar népnek szüksége van-e az én pusztulásomra, jobb lesz-e neki, ha elpusztulok, használok-e neki azzal, ha elveszek, eldöntöttem. Rájöttem, hogy nem használ neki. Sőt” – fogalmazott Kner Imre abban a levelében, amit 1939 januárjában írt az egyik barátjának.
A holokauszt és a második világháború szörnyűségeivel és a menni, vagy maradni dilemmájával átitatott sorokat olvashatunk a Levelek a Kner család életéből 1938–1949 (2023) című kötetben, amely a világhírűvé váló gyomai nyomdász- és művészdinasztia leveleit tartalmazza. A MOMkult kupolatermében július 6-án a könyv szöveganyagára épülő felolvasószínházi előadáson szembesülhetünk a történelem egyik legkegyetlenebb időszakával.
Könnyed, sziporkázó megszólalásokban gazdag, rekeszizmokat nem kímélő pillanatokból sem lesz hiány. Bősze Ádám és László Ferenc Páratlan Párok: Hullámzó Balaton tetején című, július 10-i előadásukban olyan politikusokat, királyokat és alkotókat mutatnak be, akiket különleges szálak fűznek a „magyar tengerhez”.
„Nem politizálok. Én csak beszélek arról, ami ebben az országban történik. Ha azt hiszed, hogy abbahagyjuk, tévedsz” – erről már a varázslatos hangú Shemekia Copeland, korunk egyik legmeghatározóbb női blueselőadója énekel majd július 17-én. Az ötszörös Grammy-díj-jelölt az eddigi legnagyobb dobásával, a Done Come Too Far lemezével érkezik a MOMkult színháztermébe.
És ha már az amerikai kontinensen járunk itt, a Hegyvidéken, akkor nem hiányozhat a több éve Kanadában élő Polyák Lilla és Gömöri András Máté sem, akik július 20-án Szeretettel Kanadából címmel tartanak élménybeszámolóval fűszerezett koncertet. A magyarországi zenés színház meghatározó alakjai a szabadtéri színpadon mesélnek tapasztalataikról.
A rockzene kedvelőinek érdemes felkiáltójellel bejelölni a naptárjukban az augusztus 8-i dátumot, ugyanis a Djabe és Steve Hackett ismét a Hegyvidéket választotta fővárosi koncertje helyszínéül. A formáció Genesis-klasszikusokat, közös szerzeményeket, Steve Hackett-dalokat és Djabe-kompozíciókat is bemutat.
Végül pedig kulináris élményekre is készülhetünk: augusztus 19–20-án az idén is a MOMkult ad otthont a Kenyérlelke Fesztiválnak. Ekkor kiderül, hogy ki kapja meg 2024-ben a legjobb kenyérnek járó díjat.

A MOMkult programjai a momkult.hu weboldalon olvashatók.Nyaron_is_pezseg_a_hegyvideki_kulturalis_elet2

Zene, zene, zene a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

„A Hegyvidéki Kulturális Szalon előtt található Városháza tér igazi közösségi helyszínnek számít. Ezúttal is szeretnénk kihasználni az adottságait, ezért olyan programokkal várjuk a hegyvidékieket, amik között kortól függetlenül mindenki megtalálhatja azt a szórakozási lehetőséget, amiben örömét leli” – fogalmazott Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője, aki kiemelte, hogy ezen a nyáron is a koncertek kapják majd a főszerepet.
Sokak kedvence, a Götz Nándor által megálmodott Zenélő Budapest egyik kiemelt helyszíne ezúttal is a Hegyvidéki Kulturális Szalon. A nagy sikerű rendezvénysorozat révén augusztus 24-ig – péntekenként – nagyszerű zenék dallamai töltik be a Városháza teret. Július 5-én Lantos Zoltán és Nyusztai Iván „Raga-Fusion” Indojazz elnevezésű projektje, különleges hangszerek segítségével, ritmusokban és dallamokban gazdag zenei utazással repít Indiába. Július 12-én a Jazzissimo örömzenéje csal mosolyt a zeneszeretők arcára. Július 19-én a Capriccio vonósnégyes és Götz Nándor szaxofonos közös koncertje következik. A klasszikus zenei irodalom elékezetes művei is felcsendülnek, és az egyedi hangszer-összeállításnak köszönhetően több száz éven átívelő stíluskorszakok között kalandozhatunk.
Menyhárt Éva elmondta, hogy július 26-án a Campanelli harangjáték-együttes ad nemzetközi viszonylatban is unikális koncertet, amelynek során Mozart Varázsfuvolájának, Paganini La Campanellájának, Bizet Carmen Fantáziájának és Az arles-i lány című operájának dallamai is elhangoznak. Az idén sem hiányozhatnak a sorból a Götz Saxophone Quartet zeneművészei, akik előadásmódjukban mesteri módon ötvözik a klasszikus és a jazzszaxofonozás elemeit (augusztus 2.).
Manuel Betancourt baritonművész és Sebastian Ramirez Sandoval zongoraművész augusztus 9-én a legszebb mexikói, argentin, spanyol és olasz dalokkal idézi meg a latin lélek forróságát. Augusztus 16-án Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco klarinétkvartett a magyar romantika remekműveivel bűvöli el a közönséget.
„A Hegyvidéki Kulturális Szalon nyáresti koncertsorozata is felejthetetlen pillanatokkal ajándékozza meg majd a látogatókat” – folytatta Menyhárt Éva. Július 13-án Gyárfás István, Zonda Igor és Káldi Tamás zenei triója hozza el az 50-es 60-as évek jazzvilágát. Július 27-én a Cardinal Együttes magyar népdalfeldolgozásokkal, világzenei alkotásokkal, macedón és moldvai muzsikákkal és saját szerzeményekkel színesíti a nyári estét. Augusztus 10-én Zámbó Brigitta és Szaszák Zsolt különleges zenei időutazásra hívja a közönséget. A Madách Színház színművészei a musicalirodalom közkedvelt klasszikusaival, örökzöld slágerekkel és filmzenei remekművekkel teremtik meg a hangulatot minden korosztály számára. Augusztus 24-én pedig közkedvelt brazil örökzöldek csendülnek fel egyenesen a Copacabanáról.
A Hegyvidéki Kulturális Szalon épületében Csáky Andrea Klára botanikai illusztrációi tekinthetők meg, az akvarellképek a természet kreativitására reflektálnak. Péntekenként és szombatonként pedig mesébe illő kalandok várják a gyerekeket: interaktív foglalkozások, vidám hangulatú koncertek és óriási hangszerek.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon részletes programkínálatát a kulturalisszalon.hu weboldalon lehet böngészni. Nyaron_is_pezseg_a_hegyvideki_kulturalis_elet1

Gyerekzsivaj és szurkolás a Jókai Klubban

A Jókai Klubban is remek nyári programok közül válogathatnak a hegyvidékiek augusztus végéig. „Régi hagyomány, hogy az iskolai és óvodai szünidő kezdetétől az állandó tanfolyamok helyét átveszik a táborok. A házat ilyenkor vidám gyerekzsivaj árasztja el, de természetesen a felnőtteknek is különleges élményekben lehet részük” – mesélte Császárné Csóka Ilona tagintézmény-vezető.
A kisebbeket tehát az idén is napközi rendszerű táborozás várja. Július 8-tól biztosan mattot kap az unalom, ugyanis a gyerekek sakktáborban gyakorolhatják a lépéseket a fekete-fehér táblákon – ráadásul nemcsak az asztalok mellett ülve, hanem a szabadban is. A színész- és énekespalánták sem unatkoznak majd, ők augusztus 26-tól musicaltáborban vehetnek részt, amelyben a tánc, az éneklés, a színészmesterség kulisszatitkai és fortélyai kerülnek reflektorfénybe.
A felnőttek Mózes Tamara és Kaltenecker Zsolt augusztus 16-án kezdődő táborához csatlakozhatnak, és megtapasztalhatják az éneklés, a zenélés közösségformáló erejét. A táborozók augusztus 20-án találkoznak, hogy az ünnepi tűzijátékkal színezett égbolt alatt közösen elénekeljék a Himnuszt.
„A csapatban profik és amatőrök is vannak, de mindenki jöhet, aki örömét leli a zenélésben – emelte ki Császárné Csóka Ilona, majd egy meglepetésről is beszélt. – Hat év elteltével ismét büfé-bisztró működik a Jókai Klubban, ráadásul nem is akármilyen! Csütörtöktől vasárnapig, naponta 12-től 20 óráig Kovács Lázár séf finomabbnál finomabb fogásokkal kényezteti a gasztronómia szerelmeseit. Van állandó étlap, de olyan különlegességek is felbukkannak majd, amiket csak aznap lehet rendelni.”
Végül, ám a legkevésbé sem utolsósorban: a labdarúgó-Európa-bajnokság meccsnapjain kivetítővel és látványos szurkolói szigetekkel várja a focidrukkereket a svábhegyi Jókai Klub.

A nyári programokról bővebben a jokaiklub.hu weboldalon és a kulturális intézmény Facebook-oldalán (JÓKAI KLUB – Kultúra magasan) tájékozódhatnak az érdeklődők.Nyaron_is_pezseg_a_hegyvideki_kulturalis_elet3

Boussebaa Mimi