Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Unnep_utani_maradekokbol_uj_fogasok1

Ünnep utáni maradékokból új fogások

Húsvét után sokféle ennivaló marad, legfőképpen sonka, amiből a felesleget a gondos háziasszony még idejében lefagyasztja, arra gondolva, hogy jól jön majd levesek, töltelékek, tészták ízesítésére. Lehet, nem is kell sokáig várni, a füstölt sonka ugyanis fagyasztás nélkül is eltartható, és néhány nap múltán már jobbnál jobb fogások kiegészítésére használható fel. Ráadásul ezekhez néha egy maroknyi is elég. Ám nemcsak a sonka hasznosítható jól, hanem a megszikkadt kalácsból, fehér kenyérből is varázsolhatunk valami újat. A húsvét utáni maradékok felhasználásához nincs is szükség nagy fantáziára, legfeljebb csak néhány jó ötletre.


SONKAGALUSKÁS ZÖLDSÉGLEVES

Nem kell bizonygatni, hogy a sonkagaluskával bármilyen zöldséglevest fel lehet dobni. A választás most a csiperkegombásra esett.

Hozzávalók (4 személyre):

1-1 szép petrezselyemgyökér és sárgarépa

15 dkg csiperkegomba

1 közepes vöröshagyma

3-4 evőkanál olaj

1 zöldségleveskocka (biominőségű)

1 kiskanál cukor

só, őrölt bors

1 dl tejföl

1 púpozott evőkanál liszt

1 evőkanál mustár

fél citrom leve

…a sonkagaluskához:

1 dl tej

1 tojássárgája

10 dkg darált füstölt hús

4 evőkanál liszt

1 kisebb vöröshagyma

fél csokor petrezselyem

1 csapott mokkáskanál só

Az összes zöldséget megtisztítjuk, a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát vékony hasábokra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A hagymát lehéjazzuk, finomra aprítjuk, és az olajon közepes lángon 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. Utána a zöldséget rászórjuk, 4-5 percig együtt pároljuk, a gombát is hozzáadjuk, még néhány percig tovább puhítjuk, 1,5 liter vízzel felengedjük, és a leveskockát belemorzsoljuk. Cukorral ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk.
A tejfölt a liszttel és a mustárral – egy kevés forró levest is hozzáadva – simára keverjük, aztán a levest ezzel besűrítjük. 1-2 percig forraljuk, végül a citrommal pikánsra ízesítjük. A sonkagaluskához a tejet a tojássárgájával, majd a darált sonkával és a liszttel összedolgozzuk. A lehéjazott vöröshagymát belereszeljük, az apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, óvatosan megsózzuk. Külön felforralt ételízesítős vízbe két kiskanál segítségével galuskákat szaggatunk, 4-5 percig főzzük, és a levesben tálaljuk. Unnep_utani_maradekokbol_uj_fogasok1

SONKÁS TÉSZTA FORMÁBAN

Ez a fogás nem kifejezetten húsvéti, hiszen főtt füstölt sonkát bármikor vehetünk, de az ünnep után feltehetően minden háztartásban marad a szeletelésnél leesett, vagy másod-, harmadnapra már megunt darab. Adja magát, hogy új köntösben újra tálaljuk!

Hozzávalók (4 személyre):

25 dkg tészta (széles metélt, kocka vagy fodros kocka)

35-40 dkg főtt füstölt sonka

10 dkg vaj

4 tojás

2,5 dl tejföl

só, bors, reszelt szerecsendió

1 csokor petrezselyem

5 dkg reszelt parmezán

 …a tepsi kikenéséhez:

vaj

zsemlemorzsa

A tésztát forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük. Amíg fő, a sonkát apró kockákra vágjuk. Kb. 5 deka vajat habosra keverünk, a tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval óvatosan megfűszerezzük. A tejfölt hozzáadjuk, az apróra vágott petrezselymet is beleszórjuk, majd a főtt tésztával összekeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, megsózzuk, és óvatosan, nehogy összetörjön, a sonkás tésztával egybeforgatjuk.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd a tésztát beleöntjük. A tetejére zsemlemorzsát és reszelt parmezánt szórunk, a maradék vajat rámorzsoljuk, és sütőbe tolva közepes lángon kb. 35-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje és az oldala körben szépen megpirult. Unnep_utani_maradekokbol_uj_fogasok3

SONKÁS TÖLTÖTT BURGONYA

Laktató vacsorafogás, ami mellé így tavasszal már friss saláta kívánkozik, de a szokásos vegyes savanyúsággal is kínálhatjuk.

Hozzávalók (4 személyre):

4 nagy, hosszúkás burgonya

1 dl főzőtejszín

5 dkg vaj

őrölt bors

reszelt szerecsendió

15-20 dkg főtt füstölt sonka

4 tojás

1 kiskanál ecet

8-10 dkg reszelt sajt

A burgonyákat héjastól alaposan megmossuk, letörölgetjük. Egy tepsi aljára vékonyan sót terítünk, a krumplikat ráfektetjük. Jó forró sütőben (kb. 200 °C) 50-60 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk. Ezután a tetejükből egy vékony szeletet levágunk, és a belsejüket kikaparjuk, úgy, hogy kb. fél centiméteres „faluk” maradjon. A kivájt burgonyát a tejszínnel és a puha vajjal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd egy kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A sonkát kis kockákra vágjuk, és az előzőekhez adjuk.
A tojásokból buggyantott tojást készítünk, azaz egyenként enyhén sós, ecetes vízbe ütjük, és gyöngyöző forralással 3 percig főzzük. Szűrőlapáttal hideg vízbe átszedjük, majd lecsöpögtetjük. A kivájt burgonyákat a sonkás keverékkel félig megtöltjük, a bevert tojásokat a közepükre ültetjük, és a maradék burgonyás masszával befedjük. Egyenként tűzálló tálba állítjuk, a tetejüket reszelt sajttal meghintjük, majd forró sütőben vagy grillsütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad. Tejföllel meglocsolva tálaljuk. Unnep_utani_maradekokbol_uj_fogasok2

NARANCSOS-MAZSOLÁS KALÁCSFELFÚJT

A húsvéti sonkához kissé édes kalácsot szokás kínálni, és ha a biztonság kedvéért szép nagyot veszünk, netán sütünk, többnyire marad belőle. Megpirítva később még elfogyasztható, de az alábbi módon elkészítve pompás édességet, második fogást is varázsolhatunk belőle.

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg szikkadt kalács

5 dkg vaj

10 dkg mazsola

5 tojás

4 dl tej

2 bionarancs

5 evőkanál kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg főzni való vaníliás pudingpor

…a tálaláshoz: narancslekvár

A kalácsot ujjnyi vastagon felszeleteljük, majd egy peremes, kivajazott tepsibe fektetjük, úgy, hogy a szeletek fedjék egymást. A mazsolát 10 percre meleg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük. Ezután a kalácsra szórjuk. A tojásokat felverjük, és a tejbe keverjük. A narancsokat jól megmossuk, a héjukat lereszeljük, és a kinyomott levükkel együtt a tojásos tejhez adjuk, végül a vaníliás cukrot és a pudingport is belekeverjük.
Az így kapott illatos, narancsos keveréket a kalácsokra öntjük, a maradék vajat rámorzsoljuk, és az egészet 190 °C-ra (légkeveréses sütőben 170 °C-ra) előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt megsül. Tálaláskor nagyobb kockákra vágva tányérokra adagoljuk, és narancslekvárt kínálunk hozzá.Unnep_utani_maradekokbol_uj_fogasok4

(pákozdi)