Ünnep utáni maradékokból új fogások
Húsvét után sokféle ennivaló marad, legfőképpen sonka, amiből a felesleget a gondos háziasszony még idejében lefagyasztja, arra gondolva, hogy jól jön majd levesek, töltelékek, tészták ízesítésére. Lehet, nem is kell sokáig várni, a füstölt sonka ugyanis fagyasztás nélkül is eltartható, és néhány nap múltán már jobbnál jobb fogások kiegészítésére használható fel. Ráadásul ezekhez néha egy maroknyi is elég. Ám nemcsak a sonka hasznosítható jól, hanem a megszikkadt kalácsból, fehér kenyérből is varázsolhatunk valami újat. A húsvét utáni maradékok felhasználásához nincs is szükség nagy fantáziára, legfeljebb csak néhány jó ötletre.
SONKAGALUSKÁS ZÖLDSÉGLEVES
Nem kell bizonygatni, hogy a sonkagaluskával bármilyen zöldséglevest fel lehet dobni. A választás most a csiperkegombásra esett.
Hozzávalók (4 személyre):
1-1 szép petrezselyemgyökér és sárgarépa
15 dkg csiperkegomba
1 közepes vöröshagyma
3-4 evőkanál olaj
1 zöldségleveskocka (biominőségű)
1 kiskanál cukor
só, őrölt bors
1 dl tejföl
1 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál mustár
fél citrom leve
…a sonkagaluskához:
1 dl tej
1 tojássárgája
10 dkg darált füstölt hús
4 evőkanál liszt
1 kisebb vöröshagyma
fél csokor petrezselyem
1 csapott mokkáskanál só
Az összes zöldséget megtisztítjuk, a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát vékony hasábokra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A hagymát lehéjazzuk, finomra aprítjuk, és az olajon közepes lángon 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. Utána a zöldséget rászórjuk, 4-5 percig együtt pároljuk, a gombát is hozzáadjuk, még néhány percig tovább puhítjuk, 1,5 liter vízzel felengedjük, és a leveskockát belemorzsoljuk. Cukorral ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk.
A tejfölt a liszttel és a mustárral – egy kevés forró levest is hozzáadva – simára keverjük, aztán a levest ezzel besűrítjük. 1-2 percig forraljuk, végül a citrommal pikánsra ízesítjük. A sonkagaluskához a tejet a tojássárgájával, majd a darált sonkával és a liszttel összedolgozzuk. A lehéjazott vöröshagymát belereszeljük, az apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, óvatosan megsózzuk. Külön felforralt ételízesítős vízbe két kiskanál segítségével galuskákat szaggatunk, 4-5 percig főzzük, és a levesben tálaljuk.
SONKÁS TÉSZTA FORMÁBAN
Ez a fogás nem kifejezetten húsvéti, hiszen főtt füstölt sonkát bármikor vehetünk, de az ünnep után feltehetően minden háztartásban marad a szeletelésnél leesett, vagy másod-, harmadnapra már megunt darab. Adja magát, hogy új köntösben újra tálaljuk!
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg tészta (széles metélt, kocka vagy fodros kocka)
35-40 dkg főtt füstölt sonka
10 dkg vaj
4 tojás
2,5 dl tejföl
só, bors, reszelt szerecsendió
1 csokor petrezselyem
5 dkg reszelt parmezán
…a tepsi kikenéséhez:
vaj
zsemlemorzsa
A tésztát forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük. Amíg fő, a sonkát apró kockákra vágjuk. Kb. 5 deka vajat habosra keverünk, a tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval óvatosan megfűszerezzük. A tejfölt hozzáadjuk, az apróra vágott petrezselymet is beleszórjuk, majd a főtt tésztával összekeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, megsózzuk, és óvatosan, nehogy összetörjön, a sonkás tésztával egybeforgatjuk.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd a tésztát beleöntjük. A tetejére zsemlemorzsát és reszelt parmezánt szórunk, a maradék vajat rámorzsoljuk, és sütőbe tolva közepes lángon kb. 35-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje és az oldala körben szépen megpirult.
SONKÁS TÖLTÖTT BURGONYA
Laktató vacsorafogás, ami mellé így tavasszal már friss saláta kívánkozik, de a szokásos vegyes savanyúsággal is kínálhatjuk.
Hozzávalók (4 személyre):
4 nagy, hosszúkás burgonya
só
1 dl főzőtejszín
5 dkg vaj
őrölt bors
reszelt szerecsendió
15-20 dkg főtt füstölt sonka
4 tojás
1 kiskanál ecet
8-10 dkg reszelt sajt
A burgonyákat héjastól alaposan megmossuk, letörölgetjük. Egy tepsi aljára vékonyan sót terítünk, a krumplikat ráfektetjük. Jó forró sütőben (kb. 200 °C) 50-60 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk. Ezután a tetejükből egy vékony szeletet levágunk, és a belsejüket kikaparjuk, úgy, hogy kb. fél centiméteres „faluk” maradjon. A kivájt burgonyát a tejszínnel és a puha vajjal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd egy kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A sonkát kis kockákra vágjuk, és az előzőekhez adjuk.
A tojásokból buggyantott tojást készítünk, azaz egyenként enyhén sós, ecetes vízbe ütjük, és gyöngyöző forralással 3 percig főzzük. Szűrőlapáttal hideg vízbe átszedjük, majd lecsöpögtetjük. A kivájt burgonyákat a sonkás keverékkel félig megtöltjük, a bevert tojásokat a közepükre ültetjük, és a maradék burgonyás masszával befedjük. Egyenként tűzálló tálba állítjuk, a tetejüket reszelt sajttal meghintjük, majd forró sütőben vagy grillsütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
NARANCSOS-MAZSOLÁS KALÁCSFELFÚJT
A húsvéti sonkához kissé édes kalácsot szokás kínálni, és ha a biztonság kedvéért szép nagyot veszünk, netán sütünk, többnyire marad belőle. Megpirítva később még elfogyasztható, de az alábbi módon elkészítve pompás édességet, második fogást is varázsolhatunk belőle.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg szikkadt kalács
5 dkg vaj
10 dkg mazsola
5 tojás
4 dl tej
2 bionarancs
5 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg főzni való vaníliás pudingpor
…a tálaláshoz: narancslekvár
A kalácsot ujjnyi vastagon felszeleteljük, majd egy peremes, kivajazott tepsibe fektetjük, úgy, hogy a szeletek fedjék egymást. A mazsolát 10 percre meleg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük. Ezután a kalácsra szórjuk. A tojásokat felverjük, és a tejbe keverjük. A narancsokat jól megmossuk, a héjukat lereszeljük, és a kinyomott levükkel együtt a tojásos tejhez adjuk, végül a vaníliás cukrot és a pudingport is belekeverjük.
Az így kapott illatos, narancsos keveréket a kalácsokra öntjük, a maradék vajat rámorzsoljuk, és az egészet 190 °C-ra (légkeveréses sütőben 170 °C-ra) előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt megsül. Tálaláskor nagyobb kockákra vágva tányérokra adagoljuk, és narancslekvárt kínálunk hozzá.
(pákozdi)