Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Aminel_nem_a_forma_a_lenyeg_eredeti_belga_gofri

Aminél nem a forma a lényeg: eredeti belga gofri

Sokan biztos csodálkoznak, hogyan kapcsolódik a gofri a mézhez – jöjjön is rögtön a magyarázat! Gondolkodott-e már bárki azon, hogy miért ilyen jellegzetes a gofri alakja? Talán segít, ha elárulom, hogy az eredetének számító gaufre, vagy wafla szó azt jelenti: méhkaptár.


Habár már az ókori görögök is sütöttek ropogós ostyákat két vaslap között, a vastagabb gofri a 15–16. században lett népszerű étel. Akkor azonban a cukor ritka csemegének számított, ezért többnyire mézzel fogyasztották. Az alakja nemcsak azért lett ilyen bordázott, hogy minél jobban hasonlítson a lépes mézre, hanem azért is, hogy a méz ne csurogjon le a tetejéről. A gofri mélyedései ugyanis felfogják és összegyűjtik a feltétet, így egyszerűbben fogyasztható.


A gofri sokáig európai, főleg belga, német és holland csemegének számított, aztán a hatvanas években elterjedt Amerikában is, és onnantól nincs megállás, ma a világ egyik legnépszerűbb étele. A legtöbb recept sütőporos, Brüsszelben viszont sok vajjal és élesztővel készítik, és nem is sütik szögletes alakúra, hanem inkább kerek a formája. Persze a lényeg nem a forma, hanem a rácsos mintázat – ettől gofri a gofri. Az élesztős gofri elkészítése egy kicsit nagyobb macera, mint a sütőporosé, de az íze sokkal finomabb. Kívül ropog, belül pedig nem szivacsos, hanem lágy és selymes.

K. Gy.

 

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 zacskó porélesztő
  • 60 g barna cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 80 g puha vaj
  • 1 csipet só

 


  1. A lisztet mérjük ki, szitáljuk át, tegyük hozzá a sót, a cukrot és a porélesztőt, majd mindent jól keverjünk el!
  2. Egy másik edénybe mérjük ki a tejet, törjük bele a tojást, és jól keverjük el!
  3. Öntsük a tojásos keveréket a liszthez, és a robotgép dagasztó karjával jól keverjük el – ha ez nincs, akkor kézi robotgép is remek!
  4. Ha a tészta elkeveredett, mehet hozzá a lágy vaj, ezt is jól keverjük el! Kissé folyékony tésztát fogunk kapni.
  5. Kelesszük két órát, hogy a duplájára nőjön, olajozzuk ki a gofrisütőt, és mehet bele egy-egy tésztagombóc. Ez nem terül szét úgy, mint a sütőporos változat, és éppen ez benne a jó!
  6. Mézzel, lekvárral, juharsziruppal vagy akár csokiszósszal is fogyaszthatjuk.Aminel_nem_a_forma_a_lenyeg_eredeti_belga_gofri