Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sutotok_sulve_fove_toltve4

Sütőtök sülve, főve, töltve

A sütőtök kemény ellenfél lehet, ha nem ismerjük a gyenge pontjait. Ha sütéshez, pároláshoz kis szeletekre akarjuk vágni, a sorrend a következő legyen: először félbehasítjuk az óriási „bogyót”, majd gondosan kikanalazzuk a magjait. A fél tököt felszeleteljük, így sokkal egyszerűbb lesz megszabadítani a szívós héjától. Ha ezzel is megvagyunk, következhet a tetszőleges vastagságúra aprítás. A kisebb szeletekre vágott tök gyorsabban sül, és krémlevesekhez, párolásra, turmixolásra is egyszerűbben használható. Ha marad konyhakész sütőtök, az lefagyasztható. A kikanalazott magját ne dobjuk ki, hanem mossuk meg, és pirítsuk meg sütőben! A tökmag valóságos biokincs, a lapos kis magok a szelén és a mangán kivételével az összes nyomelemet tartalmazzák, sokféle vitamin és a szervezet energiaellátását biztosító, bioaktív foszfát is található benne.

TÖKMAGOS SÜTŐTÖKKRÉMLEVES

A sütőtök nagyszerű alapanyag a krémlevesekhez. Nagyon jól fűszerezhető, még az egzotikus ízesítőket is elviseli. Főzés közben kóstolgassuk, és az ízét alakítsuk kedvünk szerint! A pirított tökmag mutatós és finom levesbetét.

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg sütőtök (tisztítás után mérve)
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
1 kiskanál őrölt kömény
1 kiskanál koriandermag
1 mokkáskanál currypor (aki nem szereti, el is hagyhatja)
1 l zöldség- vagy húsleves (leveskockából is készülhet)
1,5 dl tejszín
só, őrölt bors

...a tálaláshoz:

10 dkg hámozott tökmag
tökmagolaj vagy hidegen sajtolt olívaolaj
friss petrezselyem

A tököt kockákra vagy szeletekre vágjuk (miután meghámoztuk, és a magos belsejét kikapartuk). A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajon először a hagymát, majd a fokhagymát, aztán a tököt is megfuttatjuk. Az őrölt köménnyel, a korianderrel és a curryporral fűszerezzük, a levessel felengedjük, és puhára főzzük. Amikor a tök már omlósan puha, turmixoljuk, majd újra felforraljuk. A tejszínnel sűrítjük, sózzuk, borsozzuk.
A hámozott tökmagot egy serpenyőben szárazon megpirítjuk. Tálaláskor minden adagot pirított tökmaggal megszórunk, és a tetejére tökmagolajat locsolunk. Ha ez nincs, bármilyen hidegen sajtolt olívaolajjal helyettesíthetjük. Sutotok_sulve_fove_toltve1

TÖKMAGOS BURGONYAFÁNK KARAMELLÁS TÖKKEL

A burgonyafánk közismert étel, többnyire mártásos húsok mellé, köretként szolgál. A karamellás sütőtökkel párosítva finom, szokatlan együttest alkotnak.

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

40 dkg burgonya
2 tojássárgája
1 kiskanál só
kb. 20 dkg liszt
10 dkg tisztított tökmag

...a sütéshez: olaj

…a karamellás tökhöz:

75 dkg sütőtök
3 evőkanál cukor
2 dl natúr almalé
1 evőkanál citromlé
mogyorónyi gyömbér
8-10 szem fekete bors
csipetnyi só

A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, összetörjük. Amikor kihűlt, a tojások sárgáját hozzáadjuk, megsózzuk, és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Belisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű fánkszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat tökmaggal megszórjuk, sodrófával kicsit bele is nyomkodjuk. Végül bő, forró olajban mindkét oldalukon aranysárgára sütjük, majd lecsöpögtetjük, és melegen tartjuk.
A sütőtök húsát kis kockákra vágjuk. A cukrot világosbarnára pirítjuk, almalével felöntjük. Ha a karamell feloldódott, a tökkockákat beledobjuk. Citromlével, csíkokra vágott gyömbérrel, fekete borssal, csipetnyi sóval ízesítjük, és lassú tűzön 10-12 percig, illetve addig főzzük, amíg a tök megpuhul. A meleg, tökmagos fánk mellé kínáljuk. Sutotok_sulve_fove_toltve3

TÖLTÖTT ÓRIÁS TÖK

Szokatlan vállalkozás egy tököt egészben megtölteni és megsütni, ám a végeredmény mutatós lesz. A töltelék a curryportól kissé egzotikus ízt kap, de csak annyira, hogy kissé eltérjen a megszokott rizses húsos ízvilágtól. Aki ettől idegenkedik, el is hagyhatja, úgy is jóízű lesz a végeredmény.

Hozzávalók (6 személyre):

1 kisebb (kb. 4 kg-os) sütőtök
1 evőkanál olaj
só, 1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg darált hús
1 evőkanál currypor
15 dkg rizs
6 dkg mazsola
1 kiskanál csípős paprikakrém
1 tojás
3 dl tejszín

A tök tetejéről egy szeletet levágunk, a magjait kikaparjuk. A húsát kivájjuk úgy, hogy kb. 1 centi vastag fala maradjon. A tök belsejét kissé besózzuk, a kivájt húsát kockákra vágjuk. Az olajon a felaprított vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát üvegesre sütjük. A darált húst rádobjuk, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ekkor a tökkockákat hozzáadjuk, sóval és curryporral ízesítjük, majd lassú tűzön 10-12 percig pároljuk.
Ezalatt a rizst puhára főzzük, és a megmosott mazsolával együtt a húsos tökbe keverjük. Ezt a húsos-tökös tölteléket a kivájt tökhéjba nyomkodjuk, és azt egy tűzálló tálba vagy tepsibe állítjuk. A tojásokat felverjük, a tejszínnel és a paprikakrémmel simára dolgozzuk, a tetejére öntjük. Végül a tököt fóliával lefedjük, és előmelegített sütőben 180 °C-on (légkeveréses sütőben 165 °C-on) bő másfél óráig sütjük. Az utolsó percekben a fóliát levesszük róla, hogy kissé megpiruljon. Cikkekre vágva kínáljuk.Sutotok_sulve_fove_toltve5

SÜTŐTÖKÖS TÉSZTA

Olasz eredetű fogás a sütőtökkel kevert tészta. Nem édes, de szelíd ízű, kellemesen krémes állagú. A magyar konyhától nem idegen, hiszen mi is ismerjük és szeretjük az édes tésztaételeket.

Hozzávalók (4 személyre):

40-50 dkg sütőtök
1 kisebb vöröshagyma
5 dkg vaj
só, őrölt fekete bors
3-4 szem hámozott mandula
1 dl tejszín
30 dkg tollhegy tészta

…a tetejére:

7-8 dkg reszelt parmezán

A sütőtököt meghámozzuk, a magjait kikaparjuk, a húsát kétujjnyi vastag cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Az uborkagyalu is jó erre a célra.
A hagymát lehéjazzuk, felaprítjuk, és az olvasztott vajon 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk. A tökkel összekeverjük. 1-2 percig együtt sütjük, közben fél kiskanálnyi sóval és fél mokkáskanál őrölt borssal ízesítjük.
Ezután lefedve, kis lángon 12-15 percig pároljuk, közben – nehogy odakapjon – többször megkeverjük. Végül a vékony csíkokra vágott mandulát beleszórjuk, a tejszínnel meglocsoljuk. Épp csak egyet forralunk rajta, majd a kifőzött, jól lecsöpögtetett tésztát beleforgatjuk. A reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Sutotok_sulve_fove_toltve2

SÜTŐTÖKÖS BURGONYÁS RÉTES

A sütőtök sokoldalú zöldség, ha kell, sósan, ha kell, édesen is megállja a helyét. Ebben az esetben, noha rétesről van szó, a sós oldaláról mutatkozik be.

Hozzávalók (6 személyre):

80 dkg burgonya
70 dkg sütőtök
2 vöröshagyma
5-6 evőkanál vaj
1,5 dl szárnyashúsleves (leveskockából is jó)
15 dkg kemény sajt
15 dkg friss sajt
1 csokor petrezselyem
citromlé
só, őrölt bors
2x3 réteslap

…a lapok közé és a sütőlapra: olaj

…a tetejére: 2 tojássárgája

A burgonyát és a tököt meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A hagymákat lehéjazzuk, és felaprítjuk, majd a burgonya- és tökkockákkal együtt a megolvasztott vajra dobjuk. Ezeket néhány percig, a serpenyőt rázogatva, együtt pároljuk-sütögetjük. Ezután a levessel felengedjük, majd kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Ezt követően lehúzzuk a tűzről, a kis kockákra vágott sajtokat és a felaprított petrezselymet belekeverjük, majd citromlével, sóval, borssal fűszerezzük, és jól összedolgozzuk.
A réteslapokból nedves konyharuhán 3-3 darabot egymásra fektetünk, mindegyiket olajjal gyengén megspricceljük. A burgonyás krémmel megkenjük, és külön-külön feltekerjük. A két tekercset beolajozott sütőlapra fektetjük, a tetejüket a felvert tojássárgájával bekenjük. Előmelegített, 225 °C-os (légkeveréses sütőben 205 °C-os) sütőben 30 perc alatt megsütjük. Legalább 10 percig állni hagyjuk, majd ferde szeletekre vágva mártásos fogások, vadak mellé kínáljuk. Sutotok_sulve_fove_toltve4

ÉDES-SAVANYÚ SÜTŐTÖK

A tél folyamán sokféle savanyúság kerül az asztalunkra, az ecetes paprikától és uborkától kezdve a csalamádén és a céklasalátán át a savanyú káposztáig. Ezek sorában kellemes változatosságot jelenthet a fűszeres, édes-savanyú sütőtök.

Hozzávalók:

1 kg sütőtök (tisztán mérve)
1 dl borecet
35 dkg cukor
csipetnyi só
3-4 darabka fahéj
1 kiskanál szegfűszeg
mogyorónyi friss gyömbér

Egy nagyobb, kb. 2 kilós sütőtököt meghámozunk, kimagozunk, a húsát felkockázzuk. Megmérjük, és minden kilót a következőképpen készítünk el: egy kiló tökkockára annyi vizet öntünk, amennyi éppen ellepi. A borecettel, cukorral, sóval, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, és a meghámozott, hajszálvékonyan felcsíkozott gyömbért is hozzáadjuk. Felforraljuk, és lassan gyöngyözve 6-8 percig főzzük.
Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, és az üvegeket gondosan lezárjuk. Hűtőszekrényben 3-4 hétig is eltarthatjuk. Pecsenyék mellé kitűnő, fűszeres, édes-savanyú kíséret.Sutotok_sulve_fove_toltve6

(pákozdi)