Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_kora_nyari_levesektol_a_gyumolcsos_nyalanksagokig4

A kora nyári levesektől a gyümölcsös nyalánkságokig

„Aki sok levest eszik, sokáig él” – szól a régi magyar közmondás. A népi bölcsességek pedig megszívlelendők. Nyáron könnyű is betartani, hiszen ilyenkor szinte minden zöldségféle és gyümölcs frissen kapható. Ezeket azonban sohasem szabad túlfőzni, mert kioldódnak belőlük a vitaminok, az ásványi anyagok, és az ízeik is tompulnak. A sóval és a cukorral is bánjunk takarékosan, a levesekben a só egy részét kiválthatjuk például szárzeller vagy lestyán hozzáadásával. A cukor helyett pedig jobb, ha egy-egy kanál mézet csorgatunk a kanalaznivalóba. A levesek egy részét turmixolva, krémlevesként is kínálhatjuk – a gyümölcslevesekre különösen áll ez, ilyenkor a sűrítést maga az alapanyag adja. A nyári krémlevesek üdítő, különleges betétje lehet a feta sajt, a desszerteké pedig a krémtúró.


NYÁRI ZÖLD LEVES

Ez egy könnyű leves, ezért ne nagyon sűrítsük, hagyjuk érvényesülni benne a zöldségeket! A só egy része helyett jó a szárzeller vagy a lestyánlevél, a cukor helyett pedig egy-egy kanálka méz.



Hozzávalók (4 személyre):
10 dkg káposzta
3 szál újhagyma
2 közepes burgonya
15 dkg zöldborsó (kifejtve)
5 dkg vaj
só, őrölt bors
8 dl zöldségleves (kockából is jó)
cukor
1 kisebb cukkini
1 csokor petrezselyem

A megmosott káposztát vékony csíkokra, a megtisztított újhagymát karikákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd mindezeket a kifejtett zöldborsóval együtt a megforrósított vajra dobjuk. Egy-két percig meg-megkeverve pirítjuk-pároljuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. A levessel felengedjük, és csipetnyi cukorral megszelídítjük az ízét. Addig főzzük, amíg minden belevaló majdnem megpuhul benne.

A héjastól fél karikákra vágott cukkinit a főzés utolsó harmadában adjuk hozzá. Így is tálalhatjuk, de tartalmasabb lesz a levesünk, ha a végén legírozással, azaz tejföl vagy tejszín és tojássárgája keverékével kissé besűrítjük. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.A_kora_nyari_levesektol_a_gyumolcsos_nyalanksagokig1

 

ZÖLDSPÁRGÁS SÜLT HAL

A zöldspárga hálás zöldség, mert fehér testvérével ellentétben nem nagyon szálkás, és könnyen megpuhul. Nagyszerű saláta készíthető belőle, színben, ízben jól illik a sült halhoz. Mutatós előétel, de akár könnyű főétel is lehet.

 

Hozzávalók (4 személyre):

…a spárgasalátához:

1 tojássárgája

0,6 dl olívaolaj

1 evőkanál mustár

2 evőkanál borecet

fél citrom leve

1,5 dl joghurt

só, őrölt bors, cukor

1 evőkanál vegyes zöldfűszer (petrezselyem, kapor, kakukkfű stb.)

80 dkg vastagabb zöldspárga

...a halhoz:
60 dkg szelet halfilé (ponty, fogas, esetleg vegyesen)
só, őrölt bors
3 evőkanál liszt
3 evőkanál zsemlemorzsa
3 evőkanál olaj

Elsőként az öntetet kell elkészíteni. Ehhez a tojássárgáját az olívaolajjal, a mustárral, a borecettel és a citromlével krémesre keverjük. A joghurtot beledolgozzuk, megsózzuk, borssal, cukorral és az apróra vágott zöldfűszerekkel ízesítjük, majd érlelődni a hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután a megtisztított spárgát lobogva forró, sós, egy kiskanálnyi cukorral édesített vízbe dobjuk, és 2-3 percig főzzük. Ezt követően leszűrjük, lecsepegtetjük, és uborkagyaluval hosszában vékony szeletekre vágjuk. Az öntetbe forgatjuk, és állni hagyjuk, amíg a hal elkészül. Ehhez a halat féltenyérnyi szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A lisztet a zsemlemorzsával összekeverjük, a haldarabokat beleforgatjuk, majd az olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük. A salátát négyfelé osztjuk, és a ropogós halszeleteket ráfektetve, kaporral díszítve tálaljuk.A_kora_nyari_levesektol_a_gyumolcsos_nyalanksagokig3

KÓKUSZOS CSIRKE CSERESZNYEMÁRTÁSBAN

A nyár a piros gyümölcsök időszaka, amiknek a fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre, erősíti az immunrendszerünket. Az önmagában is csodás ízű cseresznye és meggy csirkehússal történő párosítása, kókusszal kiegészülve, egészen különleges ízélményt ad.

 

Hozzávalók (4 személyre:)

1 konyhakész csirke

só, őrölt bors

5 dkg vaj
4 evőkanál kókuszreszelék
50 dkg cseresznye
1 dl meggyszörp vagy 10 dkg meggy és 2 evőkanál cukor
1 dl vörösbor (az igazi a meggybor)
1 csapott evőkanál étkezési keményítő

A csirkét 8 részre vágjuk, a darabokat megsózzuk, megborsozzuk, és a vajon körös-körül megpirítjuk, végül a kókuszreszeléket is rászórjuk. Az egészet egy tepsibe rakjuk. A cseresznyét kimagozzuk, a felét a meggyszörppel turmixoljuk, és a kókuszos húsra öntjük (ha friss meggyel készítjük, akkor azt a cukorral turmixoljuk). A vörösbort is rálocsoljuk.
Sütőben, közepes lángon (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 45 percig sütjük. Félidőben a húsokat megforgatjuk. Amikor kész, a csirkedarabokat kiemeljük, lecsöpögtetjük, és félretesszük. A sütés után a tepsiben visszamaradó pecsenyelevet átöntjük egy lábosba, és a maradék gyümölcsöt beleszórva 5-6 percig forraljuk benne, végül egy kevés hideg vízzel simára kevert keményítővel sűrítjük. Köretnek rizs illik hozzá. A_kora_nyari_levesektol_a_gyumolcsos_nyalanksagokig2

MÉZES-MÁLNÁS TÚRÓKRÉM

Ez a recept házilag főzött pudingot ajánl, de ha nincs kedvünk vagy időnk, a porból főzött is megteszi. Az édesítést mindenki a saját ízléséhez igazíthatja, a málnát viszont csak a tálalás előtt szabad belekeverni, hogy szép, étvágygerjesztő maradjon.

 

Hozzávalók (4 személyre):

…a pudinghoz:

2,5 dl tej

1 kiskanál vaj

2 tojássárgája

2 evőkanál porcukor

1 kiskanál étkezési keményítő

…a túrókrémhez:

25 dkg túró (rögös is lehet)

2 tasak vaníliás cukor

1 kiskanál porcukor

25 dkg málna

1 evőkanál citromlé

2 evőkanál méz

 

Először a pudingot főzzük meg: a tejet, a vajat, a tojások sárgáját és a porcukrot összekeverjük, majd kevergetve sűrűre főzzük. A végén a kiskanálnyi étkezési keményítőt is hozzáadjuk, de azzal már nem főzzük tovább. Amikor a pudingunk már kissé kihűlt, a túrót, a vaníliás cukrot és még egy kanálnyi porcukrot is beleszórunk, majd teljesen simára, egyneműre keverjük. A merülőmixer jó erre a célra.

A málnát szárastól szűrőkanálban leöblítjük, majd lecsumázzuk, a felét villával összetörjük. A túrót a citromlével, a mézzel és az összetört málnával óvatosan egybeforgatjuk, hogy szép márványos legyen. Négy desszertes pohárban szétosztjuk, a tetejükre rakosgatjuk a maradék málnát. Díszítésül néhány citromfűlevelet tűzhetünk bele.A_kora_nyari_levesektol_a_gyumolcsos_nyalanksagokig4

(pákozdi)