A gyorsan elillanó ízek ideje
A nyár első néhány hete az „itt és most” ízek időszaka. Nemrég jelentek meg a tőkéken a zsenge, halványzöld szőlőlevelek, de a júniusi napsugár hatására gyorsan erősödni fognak, akkor pedig már permetezni kell, és nem használhatók főzésre. Még megtölthetjük ezeket a hagyományos rizses húsos töltelékkel, vagy kísérletezhetünk valamilyen izgalmas újdonsággal, ám ehhez is „meg vannak számlálva” a napjaink. A bodzabokrok virágernyői hatalmasra nyíltak, és illatuk betölti a levegőt, de ez a csoda is csak rövid ideig tart. A palacsintatésztában sült bodzavirág és a fánk elkészítésére most kell idő szánnunk, vagy egy évet várhatunk rá.
HIDEG JOGHURTLEVES MÁLNÁVAL
Különlegesen finom aromája miatt a málna kimagasló helyet foglal el a gyümölcsök között. A puha, bő levű bogyók íze nyersen élvezhető igazán, noha a belőlük főzött dzsem is előkelő helyen áll a télire eltett lekvárok rangsorában. A málnaszemek a mélyhűtést is jól bírják.
Hozzávalók (4 személyre):
2 biocitrom (zöld is lehet)
15 dkg porcukor
5 dl natúr joghurt
2 dl tej
1 csokor menta
25 dkg málna
A sárga (vagy zöld) citromot vékonyan meghámozzuk (ha a héját megszárítjuk, a későbbiekben nagyszerűen felhasználható ételek, sütemények ízesítésére). A citromok levét kifacsarjuk, és a porcukrot kevergetve feloldjuk benne. A joghurtot a citromlével és a tejjel alaposan összekeverjük, majd kb. fél órára hűtőszekrénybe helyezzük, de hosszabb időre is eltehetjük. Tálaláskor a mentaleveleket leöblítjük, néhány szép levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit apróra vágjuk.
A málnát, ha esetleg marad rajta száracska, megtisztítjuk, és szűrőkanálba téve kíméletesen megmossuk. Tálaláskor négy levesestálkában szétosztjuk. A felaprított mentával megszórjuk, majd a kihűlt joghurtot ráöntjük. A félretett mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
HALNYÁRS SZŐLŐLEVÉLBEN
Ez egy nagyszerű ötlet a fagyasztott tengeri hal elkészítésére, ami sok háziasszonynak fejtörést okoz. A szőlőlevélben sült filével igazi kora nyári hangulatot varázsolhatunk az asztalra, akár szabad tűzön a kertben – ahol egy kéznyújtásnyira lehet szőlőlevelet szedni –, akár sütőben készítettük el.
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg fagyasztott tengerihal-filé
1 citrom leve
4 evőkanál olaj
1 csokor kapor
só, őrölt kömény
1 kiskanál őrölt koriander
18-20 db zsenge, permetezetlen szőlőlevél
A fagyasztott halfilét felengedjük, a nedvességet leitatjuk róla, majd hosszában kétujjnyi széles csíkokra vágjuk. „Hullámvonalban'' nyársakra fűzzük, és egy tálba fektetjük. A citromlevet az olajjal elkeverjük, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, sóval, köménnyel, korianderrel ízesítjük, és a halnyársakra öntjük. Néhány órán át hűtőszekrényben érleljük, közben néhányszor megforgatjuk, hogy a fűszeres pác mindenütt rendesen érje.
Sütés előtt beolajozott alufólialapokra 3-4 – előzőleg leforrázott – szőlőlevelet terítünk, ráfektetünk egy-egy halnyársat, és előbb a levelekbe, majd alufóliába burkoljuk. Faszénparázs felett 8-10 perc alatt megsütjük, de tepsiben is elkészíthető.
Forró sütőbe tolva 240 °C-on (légkeveréses sütőben 225 °C-on) 12-15 perc alatt sül meg. A saját tányérján ki-ki meglocsolhatja egy kevés citromlével.
EGZOTIKUS TÖLTIKE
Ránézésre nem különbözik a hazai rizses, húsos töltikétől, de ízében az egzotikus fűszerek dominálnak. Igazi vendégváró meglepetés.
Hozzávalók (4 személyre):
20-30 friss szőlőlevél
…a töltelékhez:
2 evőkanál sötét színű mazsola
2 nagy biocitrom
5 evőkanál száraz fehérbor
18 dkg durva szemű kukoricadara
1 kiskanál tengeri só
5 dkg vaj
2 tojás
1,5 kiskanál reszelt gyömbér
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg durvára vágott mogyoró
1/3–1/3 kiskanál kurkuma, őrölt szegfűszeg, kardamom, pirospaprika, Cayenne-bors
A mazsolát vízbe áztatjuk. Az egyik citrom héját lereszeljük, és félretesszük. A citromok levét kinyomjuk. 7,5 deci vizet felforralunk, és 2 evőkanál citromlevet öntünk bele. A leveleket megmossuk, majd 2-3 adagban 5 percig ebben a vízben előfőzzük, leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük.
A főzőléből 4 decit egy lábasban a borral összekeverünk. A kukoricadarát és a sót hozzáadjuk. Kevergetve felforraljuk, majd az elzárt lángon 5 percig pihenni hagyjuk. Végül 2 dkg vajat belemorzsolunk, a tojásokat, 1 evőkanálnyi citromlevet, a reszelt citromhéjat, a gyömbért, a mazsolát és a megmaradt főzőlevet is beledolgozzuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, a maradék vajban megfuttatjuk, majd a mogyorót 2 percig sütjük benne. Ezt is a kukoricadarához adjuk.
A szőlőlevelekre egy-egy evőkanál tölteléket teszünk, és felhengergetjük, majd tűzálló tálba szorosan egymás mellé rakjuk. 2 evőkanál citromlevet és 1 deci vizet ráöntünk. Mindegyik töltelékre egy hajszálvékony vajcsíkot fektetünk. Lefedve, kis lángon 8-10 percig főzzük, végül 5 percig állni hagyjuk. A töltött szőlőlevelet előmelegített tányérokra szedjük, citromcikkekkel díszítjük. Valamilyen tejszínes mártással kínáljuk.
MÓNI BODZAFÁNKJA
Ez egy vidéki családi recept, ami anyáról leányra, majd unokára szállt, és mindenki úgy emlékezik rá, hogy nagyon finom, illatos volt. Végül is csak így lehetett, hiszen a frissen sült fánkot felnőttek, gyerekek egyaránt szeretik, a bodza illatától, ízétől pedig így a nyár eleji napokban mindenki jókedvre derül!
Hozzávalók (kb. 30 db-hoz):
3 dkg élesztő
5 evőkanál cukor
3 dl tej
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
csipetnyi só
8-10 nagy tenyérnyi bodzavirág
…a tészta nyújtásához: liszt
…a sütéshez: bőven olaj
Az élesztőt kevés cukorral ízesített, langyos tejben megfuttatjuk, majd egy nagy tálba halmozott liszthez adjuk. A maradék cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és a sóval összedolgozzuk. A tenyérnyi bodzavirágokról a virágszirmokat óvatosan lecsipegetjük, és a tésztába dagasztjuk. A tálat langyos helyre állítjuk, letakarjuk, és megvárjuk, amíg a kétszeresére kel. Belisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy mély edényben olajat forrósítunk, és a fánkocskákat kis adagokban, hogy legyen helyük megdagadni, mindkét oldalukon aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve konyhai papírtörlőre fektetjük, hogy a felesleget leitassuk róluk. Ha jól lecsöpögtek, még forrón, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.
(pákozdi)