Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_gyorsan_elillano_izek_ideje3

A gyorsan elillanó ízek ideje

A nyár első néhány hete az „itt és most” ízek időszaka. Nemrég jelentek meg a tőkéken a zsenge, halványzöld szőlőlevelek, de a júniusi napsugár hatására gyorsan erősödni fognak, akkor pedig már permetezni kell, és nem használhatók főzésre. Még megtölthetjük ezeket a hagyományos rizses húsos töltelékkel, vagy kísérletezhetünk valamilyen izgalmas újdonsággal, ám ehhez is „meg vannak számlálva” a napjaink. A bodzabokrok virágernyői hatalmasra nyíltak, és illatuk betölti a levegőt, de ez a csoda is csak rövid ideig tart. A palacsintatésztában sült bodzavirág és a fánk elkészítésére most kell idő szánnunk, vagy egy évet várhatunk rá.


HIDEG JOGHURTLEVES MÁLNÁVAL

Különlegesen finom aromája miatt a málna kimagasló helyet foglal el a gyümölcsök között. A puha, bő levű bogyók íze nyersen élvezhető igazán, noha a belőlük főzött dzsem is előkelő helyen áll a télire eltett lekvárok rangsorában. A málnaszemek a mélyhűtést is jól bírják.

Hozzávalók (4 személyre):

2 biocitrom (zöld is lehet)
15 dkg porcukor
5 dl natúr joghurt
2 dl tej
1 csokor menta
25 dkg málna

A sárga (vagy zöld) citromot vékonyan meghámozzuk (ha a héját megszárítjuk, a későbbiekben nagyszerűen felhasználható ételek, sütemények ízesítésére). A citromok levét kifacsarjuk, és a porcukrot kevergetve feloldjuk benne. A joghurtot a citromlével és a tejjel alaposan összekeverjük, majd kb. fél órára hűtőszekrénybe helyezzük, de hosszabb időre is eltehetjük. Tálaláskor a mentaleveleket leöblítjük, néhány szép levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit apróra vágjuk.
A málnát, ha esetleg marad rajta száracska, megtisztítjuk, és szűrőkanálba téve kíméletesen megmossuk. Tálaláskor négy levesestálkában szétosztjuk. A felaprított mentával megszórjuk, majd a kihűlt joghurtot ráöntjük. A félretett mentalevelekkel díszítve tálaljuk. A_gyorsan_elillano_izek_ideje1

HALNYÁRS SZŐLŐLEVÉLBEN

Ez egy nagyszerű ötlet a fagyasztott tengeri hal elkészítésére, ami sok háziasszonynak fejtörést okoz. A szőlőlevélben sült filével igazi kora nyári hangulatot varázsolhatunk az asztalra, akár szabad tűzön a kertben – ahol egy kéznyújtásnyira lehet szőlőlevelet szedni –, akár sütőben készítettük el.

 

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg fagyasztott tengerihal-filé

1 citrom leve

4 evőkanál olaj

1 csokor kapor

só, őrölt kömény

1 kiskanál őrölt koriander

18-20 db zsenge, permetezetlen szőlőlevél

 

A fagyasztott halfilét felengedjük, a nedvességet leitatjuk róla, majd hosszában kétujjnyi széles csíkokra vágjuk. „Hullámvonalban'' nyársakra fűzzük, és egy tálba fektetjük. A citromlevet az olajjal elkeverjük, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, sóval, köménnyel, korianderrel ízesítjük, és a halnyársakra öntjük. Néhány órán át hűtőszekrényben érleljük, közben néhányszor megforgatjuk, hogy a fűszeres pác mindenütt rendesen érje.

Sütés előtt beolajozott alufólialapokra 3-4 – előzőleg leforrázott – szőlőlevelet terítünk, ráfektetünk egy-egy halnyársat, és előbb a levelekbe, majd alufóliába burkoljuk. Faszénparázs felett 8-10 perc alatt megsütjük, de tepsiben is elkészíthető.

Forró sütőbe tolva 240 °C-on (légkeveréses sütőben 225 °C-on) 12-15 perc alatt sül meg. A saját tányérján ki-ki meglocsolhatja egy kevés citromlével.A_gyorsan_elillano_izek_ideje3

 

EGZOTIKUS TÖLTIKE

Ránézésre nem különbözik a hazai rizses, húsos töltikétől, de ízében az egzotikus fűszerek dominálnak. Igazi vendégváró meglepetés.

 

Hozzávalók (4 személyre):

20-30 friss szőlőlevél

…a töltelékhez:

2 evőkanál sötét színű mazsola

2 nagy biocitrom

5 evőkanál száraz fehérbor

18 dkg durva szemű kukoricadara

1 kiskanál tengeri só

5 dkg vaj

2 tojás

1,5 kiskanál reszelt gyömbér

1 kis fej vöröshagyma

5 dkg durvára vágott mogyoró

1/3–1/3 kiskanál kurkuma, őrölt szegfűszeg, kardamom, pirospaprika, Cayenne-bors

 

A mazsolát vízbe áztatjuk. Az egyik citrom héját lereszeljük, és félretesszük. A citromok levét kinyomjuk. 7,5 deci vizet felforralunk, és 2 evőkanál citromlevet öntünk bele. A leveleket megmossuk, majd 2-3 adagban 5 percig ebben a vízben előfőzzük, leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük.

A főzőléből 4 decit egy lábasban a borral összekeverünk. A kukoricadarát és a sót hozzáadjuk. Kevergetve felforraljuk, majd az elzárt lángon 5 percig pihenni hagyjuk. Végül 2 dkg vajat belemorzsolunk, a tojásokat, 1 evőkanálnyi citromlevet, a reszelt citromhéjat, a gyömbért, a mazsolát és a megmaradt főzőlevet is beledolgozzuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, a maradék vajban megfuttatjuk, majd a mogyorót 2 percig sütjük benne. Ezt is a kukoricadarához adjuk.

A szőlőlevelekre egy-egy evőkanál tölteléket teszünk, és felhengergetjük, majd tűzálló tálba szorosan egymás mellé rakjuk. 2 evőkanál citromlevet és 1 deci vizet ráöntünk. Mindegyik töltelékre egy hajszálvékony vajcsíkot fektetünk. Lefedve, kis lángon 8-10 percig főzzük, végül 5 percig állni hagyjuk. A töltött szőlőlevelet előmelegített tányérokra szedjük, citromcikkekkel díszítjük. Valamilyen tejszínes mártással kínáljuk.A_gyorsan_elillano_izek_ideje2

 

MÓNI BODZAFÁNKJA

Ez egy vidéki családi recept, ami anyáról leányra, majd unokára szállt, és mindenki úgy emlékezik rá, hogy nagyon finom, illatos volt. Végül is csak így lehetett, hiszen a frissen sült fánkot felnőttek, gyerekek egyaránt szeretik, a bodza illatától, ízétől pedig így a nyár eleji napokban mindenki jókedvre derül!

Hozzávalók (kb. 30 db-hoz):

3 dkg élesztő

5 evőkanál cukor

3 dl tej

50 dkg finomliszt

5 dkg vaj

2 tojás sárgája

csipetnyi só

8-10 nagy tenyérnyi bodzavirág

…a tészta nyújtásához: liszt

…a sütéshez: bőven olaj

 

Az élesztőt kevés cukorral ízesített, langyos tejben megfuttatjuk, majd egy nagy tálba halmozott liszthez adjuk. A maradék cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és a sóval összedolgozzuk. A tenyérnyi bodzavirágokról a virágszirmokat óvatosan lecsipegetjük, és a tésztába dagasztjuk. A tálat langyos helyre állítjuk, letakarjuk, és megvárjuk, amíg a kétszeresére kel. Belisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk.

Egy mély edényben olajat forrósítunk, és a fánkocskákat kis adagokban, hogy legyen helyük megdagadni, mindkét oldalukon aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve konyhai papírtörlőre fektetjük, hogy a felesleget leitassuk róluk. Ha jól lecsöpögtek, még forrón, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.A_gyorsan_elillano_izek_ideje4

(pákozdi)